Državno izborno povjerenstvo danas je objavilo pravovaljane kandidacijske liste i kandidature za lokalne izbore, te sad konačno počinje i službena dvotjedna izborna kampanja za lokalne izbore 16.svibnja

Na lokalnim izborima 16. svibnja građani 106 gradova moći će, ukoliko su zadovoljni dosadašnjim radom i rezultatom, još jednom birati svog aktualnog gradonačelnika. Za razliku od izbora 2017., na kojima se samo jedan gradonačelnički kandidat nudio u tek dva grada – bez ijednog protukandidata tada su na izbore izašli samo Antonio Milos u Novigradu i Darijo Vasilić u Krku, ove godine na izbore bez konkurencije idu čak četiri gradonačelnika i jedna gradonačelnica. Uz Milosa u Novigradu, bez stresa na ove izbore tako idu Anamarija Blažević u Pakracu, Dalibor Bišćan u Hrvatskoj Kostajnici, Emil Ćurko u Ninu, te Antonijo Brajković u Skradinu. Za razliku od ovih pet gradova, najveća gužva u utrci za gradonačelničku poziciju vlada u Rijeci i Splitu gdje se natječe po 11, te u Zagrebu kojim u naredne četiri godine želi upravljati 10 kandidata.

Petero gradonačelnika političku karijeru umjesto u gradovima želi nastaviti na čelu svojih županija. Gradonačelnici Pule, Knina i Vrgorca Boris Miletić, Marko Jelić i Ante Pranić na ovim se izborima bore za mjesto župana Istarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, a u gradovima će ih pokušat naslijediti njihovi zamjenici – Elena Puh Belci, Marijo Ćaćić i Mile Herceg. Gradonačelnik Našica Josip Miletić i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić kandidirali su se, pak, za zamjenike župana, a umjesto njih stranka je za čelno mjesto u gradu kandidirala Krešimira Kašuba u Našicama, dok će gradonačelničku poziciju u Pleternici pokušat osvojiti sadašnja direktorica Poduzetničkog centra Marija Šarić.

Kao što smo nedavno pisali, na ovim izborima imamo ‘boom‘ zamjenika gradonačelnika koji su se kandidirali za gradonačelničko mjesto – njih čak 13. Zamjenik Marin Gregorović će, odluče li tako birači, naslijediti Kristijana Jurjaka koji je odlučio da je vrijeme za ‘svježu krv’ na čelu Grada Cresa i nije se kandidirao na ovim izborima. Slično je i Buzetu, u kojemu se, umjesto aktualnog gradonačelnika Siniše Žulića (odlukom stranke) na izborima kandidirala zamjenica Ana Pernić. Na izbore više ne ide niti prvi čovjek Čabra Kristijan Rajšel, a umjesto njega stranačka kandidatkinja je njegova zamjenica Ivana Lakota.

Vojko Obersnel, jedan od najdugovječnijih gradonačelnika u zemlji već je odavno najavio da mu je ovo zadnji mandat na čelu Rijeke, a na izbore umjesto njega ide zamjenik Marko Filipović. I prvi čovjek Samobora, Krešo Beljak, nakon tri mandata se odlučio više posvetiti stranci i radu u Saboru pa se za gradonačelničko mjesto kandidirao zamjenik Željko Stanec. Prvi čovjek Senja, Sanjin Rukavina prije nekoliko je mjeseci otišao na dužnost državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa pa umjesto njega na izbore ide njegov zamjenik Jurica Tomljanović koji od tada već vodi grad u svojstvu v.d. gradonačelnika.

I zamjenik i v.d. gradonačelnika Velike Gorice, Krešimir Ačkar ide na izbore kao kandidat za gradonačelnika jer je bivši gradonačelnik Dražen Barišić zbog afere i kaznenog progona morao odstupiti.

Jelena Vukičević Pavičić u Zagrebu se, pak, kandidirala nakon smrti gradonačelnika Milana Bandića.

Na ove izbore za gradonačelnika izlazi čak 12 zamjenika gradonačelnika

I dok većina zamjenika na izbore za gradonačelnika ide u dogovoru i suradnji sa svojim aktualnim šefovima koji se iz različitih razloga nisu kandidirali, protiv svojih aktualnih šefova na izborima će se boriti zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač (protukandidat je aktualnom gradonačelniku Marijanu Škvariću), te Sanja Mrzljak Jovanović koja će se u Slatini boriti protiv svog gradonačelnika Denisa Ostrošića. Zanimljivo je da je kandidatkinja za zamjenicu aktualne zamjenice i pretendentice na gradonačelničko mjesto bivša gradonačelnica Ksenija Plantak. Sličnu situaciju imamo i u Gradu Ozlju u kojemu se na izborima, osim aktualne gradonačelnice Gordane Lipšinić, kao nezavisna kandidatkinja kandidirala i pročelnica u gradskoj upravi Lidija Bošnjak.

Kristina Križanac duže je vrijeme ‘vagala’ hoće li se kandidirati za još jedan mandat na čelu Grada Sinja, a nedostatak političke podrške očito je prevagnuo pa njezinog imena nema među kandidatima na ovim izborima, no zato se kandidirao njezin predstojnik Ureda grada Ivica Vidalina.

Na izbore je, nakon dva mandata na čelu grada, odlučio ne izaći i gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, umjesto kojega je HDZ kandidirao kandidatkinju Ivanu Pećnik, a odlukom stranke na izbore više u Slunju ne ide gradonačelnik Jure Katić. Nova kandidatkinja je Marijana Puškarić. Nakon četiri godine na čelu Novog Vinodolskog niti Velimir Piškulić ne ide na ove izbore, a novi kandidat HDZ-a je Tomislav Cvitković.

Zbog zdravstvenih razloga kandidirao se nije niti gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, a HDZ je umjesto njega kandirao Vicu Mihanovića. Novog gradonačelnika/cu će sigurno dobiti i Grad Vodice jer se aktualna gradonačelnica Nelka Tomić ipak odlučila posvetiti liječničkoj struci, umjesto nje HDZ je kandidirao Antu Cukrova. Na ovim se izborima nije kandidirao niti dugogodišnji gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, a za njegovu poziciju bori se čak sedam kandidata.

Nekoliko aktualnih gradonačelnika zbog svojih afera ispadaju iz igre na ovim izborima – Klaudio Vitasović nije tako više IDS-ov kandidat za gradonačelnika Vodnjana, umjesto njega ide pročelnik ureda i vodnjanskog IDS-a Filip Macan.

Spomenuli smo sad već bivšeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića umjesto kojega se kandidirao Krešimir Ačkar.

Umjesto Darka Puljašića HDZ je u Požegi kandidirao Željka Glavića. SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić zbog svojih je, pak, afera ostao bez podrške stranke, ali ga to nije spriječilo da ponovo zatraži povjerenje birača – kao nezavisni kandidat. (Marija Pulić Drljača)

Na ove izbore kao nezavisni kandidati

Trojica gradonačelnika koji su izbore 2017. godine dobili kao stranački ili koalicijski kandidati na ove izlaze kao neovisni.

Gradonačelnici Donje Stubice Nikola Gospočić i Ludbrega Dubravko Bilić skinuli su, tako, SDP-ov dres i izlaze kao neovisni kandidati, jednako kao i njihov bivši stranački kolega Vinko Grgić koji, zbog afere JANAF, nije više u SDP-u, ali zato na izbore ide kao neovisni kandidat. Iz HDZ-a je, pak, istupio i kao neovisan na izbore ide gradonačelnik Trilja Ivan Šipić.

Najveća gužva u Rijeci i Splitu, osam bivših gradonačelnika pokušat će ponovo osvojiti grad

Najveća gužva u utrci za gradonačelničko mjesto na ovim je izborima u Splitu, Rijeci i Zagrebu. U Splitu i Rijeci za gradonačelničku poziciju bori se po 11 kandidata, a u Zagrebu njih 10. Kao što smo već naveli, bez protukandidata na ove izbore izlazi petero gradonačelnika, a u utrci je i osam bivših gradonačelnika koji se, nakon gubitka prošlih izbora, ponovo žele vratiti na poziciju. Bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić na prošle izbore nije ni izašao zbog kaznenih procesa, pa se sada, kako kaže – potpuno rehabilitiran, ponovo vraća u utrku za gradonačelnika. Pjerino Bebić pokušat će se ponovo vratiti na čelo Grada Hvara, Nikola Blažević bori se za gradonačelničko mjesto u Kninu, Vlado Klasan u Novskoj, Ivan Tuđa u Oroslavju, Drago Prahin u Svetoj Nedelji, Damir Habuš u Varaždinu i Željko Sabo u Vukovaru.

 Na izborima 2017. u prvom krugu pobijedilo 73 gradonačelnika

 Državno izborno povjerenstvo danas je objavilo pravovaljane kandidacijske liste i kandidature za lokalne izbore, te sad konačno počinje i službena dvotjedna izborna kampanja.

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, što znači da, kako bi bili izabrani već u nedjelju, 16. svibnja, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji izađu na izbore. Ne uspije li to ni jedan od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Na prošlim je izborima, podsjetimo, u prvom krugu izabrano čak 73 gradonačelnika, dvostruko više nego na izborima 2013., kad ih je mandat u prvom krugu osvojilo tek 36.