Naš projekt izbora za Najljepši advent prepoznalo je Ministarstvo turizma i sporta koje se ove godine uključilo kao pokrovitelj! Svi gradovi i općine koji žele sudjelovati trebaju se prijaviti do 23. prosinca, a izbor će se održati na FB stranici gradonačelnik.hr od 28. prosinca do 5. siječnja kada ćemo proglasiti pobjednike

Kreće drugi Izbor najljepšeg adventa gradonačelnik.hr-a! Nakon što smo prošle godine po prvi put organizirali Izbor najljepšeg adventa u kojemu je sudjelovalo 36 gradova i 8 općina čiji adventi su u devet dana glasanja samo na našoj FB stranici osvojili 110 tisuća (ukupno, i na sheranim objavama čak 203 lajkova), a slike advenata vidjelo je preko 1,3 milijun ljudi, otvaramo prijave za sudjelovanje u drugom izboru.  

Vrijednost i potencijale našeg izbora u promoviranju adventskih destinacija prepoznalo je i Ministarstvo turizma i sporta, pa se ovogodišnji izbor održava pod njihovim pokroviteljstvom.  

Novost ovogodišnjeg izbora je i što ćemo pobjednike birati u četiri kategorije. Izabrat ćemo najljepše advente u velikim, srednjim i malim gradovima, te najljepši advent u općinama. Na ovaj način želimo omogućiti i malim i srednjim gradovima da svoj trud, kreativnost i ulaganja u adventsko uređenje okite pobjedničkom titulom što je, realno, teško moguće u konkurenciji sa velikim gradovima. 

Izbor za Najljepši advent pokrenuli smo prošle godine s ciljem da na jednom mjestu okupimo sve prekrasne advente i tako široj javnosti omogućimo da, uz uživanje u slikama već razvikanih i velikih advenata, otkriju i neke njima dosad potpuno nepoznate adventske destinacije. S druge strane, gradovima i općinama htjeli smo dati priliku da rezultate svog truda, kreativnosti i ulaganja prezentiraju i pokažu i izvan granica svoje lokalne zajednice. Da smo u tome uspjeli najbolje svjedoče brojke prošlogodišnjeg izbora. 

Ponovimo – slike advenata u osam dana su doprle do 1,1 milijun ljudi, a kako se organsko širenje nastavilo i nakon samog završetka izbora i proglašenja pobjednika, doseg naših advenata premašio je brojku od 1,3 milijuna. 

Iako smo u izboru, kako bi eliminirali mogućnost dvostrukih/višestrukih glasova, priznavali samo lajkove na našoj FB stranici, svakako treba istaknuti da su adventi ukupno prikupili preko 203 tisuća lajkova, 29 tisuća komentara, preko 10 tisuća dijeljenja… Izbor su, naravno, popratili i svi lokalni, ali i velik dio nacionalnih portala, pa se u tih devet dana o izboru za Najljepši advent i njegovim sudionicima pisalo u stotinjak medijskih objava.  

Brojke su to i vidljivost zbog kojih, bez obzira na konačni poredak i plasman u ovom izboru svi adventi, odnosno gradovi i općine koji su sudjelovali u izboru, itekako mogu biti zadovoljni i zbog kojih vjerujemo da će ovogodišnji izbor biti još bogatiji i uzbudljiviji. 

 

Uzbuđenje i napetost obilježili prvi izbor za Najljepši advent – pobijedio Advent u Osijeku 

 Pozitiva, ali i veliko uzbuđenje i napetost glavni su epiteti koji su obilježili naš prvi izbor koji je završio uvjerljivom pobjedom i trijumfom Adventa u Osijeku. Osječki advent osvojio je 27.225  lajkova, a na svim objavama preko 39 tisuća. Fanovi su slike njihovog adventa sherali preko 3.300 puta, podršku i divljenje iskazali u preko 6.600 komentara, što je rezultiralo dosegom od gotovo 278 tisuća ljudi! 

Glavni konkurent i najopasniji ‘protivnik’ osječkom adventu u našem je prvom izboru bio Advent u Varaždinu koji je, nakon tijesne utrke u kojoj su se nekoliko puta mijenjale vodeće pozicije, izbor završio na drugom mjestu sa osvojenih 25.798 lajkova. Fanovi su njegove slike sherali preko tisuću puta, ukupno je prikupio preko 34.600 lajkova, a slike je vidjelo gotovo 233 tisuće ljudi. 

‘Broncu’ je osvojio Advent u Vinkovcima sa osvojenih 6.270 lajkova. Slavonski Brod izgubio ju je, pak, za tek 13 glasova – utrku su završili na četvrtom mjestu sa osvojenih 6.257 lajkova.Peti najljepši advent po izboru FB publike je Adventura Šibenik, šesti Opatija Advent, na sedmom mjestu je završio Advent u Karlovcu, osmi je đakovački, a u top 10 najljepših po izboru FB publike plasirali su se i Velika Gorica i njihov Prosinac u Gorici, te Advent u Samoboru. 

Što se općina tiče, nakon tijesne utrke između advenata iz Općine Vir i Općine Jasenice, pobjedu je uz 40-ak glasova prednosti odnijela Općina Jasenice. Na trećem je mjestu završio advent iz Općine Nijemci, četvrti onaj iz Općine Čepin, a na petom mjestu utrku je sa svojim adventom završila Općina Medulin. 

U izboru za Najljepši advent glasalo 110 tisuća ljudi, preko milijun vidjelo slike – pobjednik Advent u Osijeku!

Od početka ovogodišnjeg adventa divimo se slikama koje stižu iz svih dijelova Hrvatske, iz naših gradova i općina, i vidimo da su svi ove godine dodatno podigli svoje advente zbog čega vjerujemo da je pred nama još uzbudljiviji i ljepši Izbor za najljepši advent. Veselimo se svim prijavama i jedva čekamo start utrke! (Marija Pulić Drljača)
 

PRAVILA IZBORA: 

  -Gradovi/općine za izbor se prijavljuju tako što će na našu adresu – redakcija@gradonacelnik.hr do 23. prosinca poslati 10 fotografija svog adventskog ugođaja i uređenja (preporuka je da fotografije budu što bolje kvalitete, ali bez dodatnih intervencija i fotoshopiranja) 

-28. prosinca na FB stranici gradonačelnik.hr objavit ćemo sve pristigle slike (svaki grad/općina u posebnoj objavi) 

-Glasovanje traje do 5. siječnja u podne 

-Broje se i priznaju lajkovi na glavnu objavu sa slikama adventa, i to samo našoj FB stranici, ne i na sheranim objavama! 

-Pobjednike ćemo proglasiti u 4 kategorije – kategoriji malih, srednjih i velikih gradova i kategoriji općina 

 Veselimo se vašim prijavama i svim predivnim slikama!