Bilo bi mi drago da se čim prije potencijalni investitori usele u Zonu i krenu s realizacijom svojih poduzetničkih ideja, a ove godine ćemmo u zonu uložiti preko 7 milijuna kuna kako bi je unaprijedili te se istaknuli spram ostalih zona u RH, kaže gradonačelnik Zlatko Babić

Grad Kutina prvi je grad u Hrvatskoj čija poslovna zona je ujedno i pametna poslovna zona. Uz svu pripadajuću komunalnu infrastrukturu, Industrijsko-logistička zona u Kutini bit će, naime, opremljena čitavim nizom pametnih rješenja kojima će se budućim investitorima olakšati i značajno sniziti troškovi poslovanja. Potencijale ovakvog iskoraka prepoznao je i Huawei čiji su predstavnici nedavno održali sastanak sa gradonačelnikom Zlatkom Babićem i njegovim suradnicima te iskazali interes za sudjelovanje u ovom pilot projektu, odnosno digitalizaciji poslovne  zone.

Industrijsko-logistička zona je strateški projekt Grada Kutine jer će se njezinim osposobljavanjem i dovođenjem investitora uvelike unaprijediti gospodarstvo Grada te povećati zaposlenost i poboljšati uvjeti života u samom gradu.
Zona se prostire na 74 hektara, u vlasništvu je Grada Kutine te nudi niz pogodnosti budućim investitorima. Osim što je osigurana komunalna, energetska i prometna infrastruktura, zona je na dobrom geoprometnom položaju, u skladu je s prostornom-planskom dokumentacijom te su budući investitori oslobođeni plaćanja komunalnoga doprinosa, a komunalne naknade pet godina.

Kako bi, pak, stvorili što bolje uvjete i tako privukli investitore baš u svoju zonu, Zlatko Babić i njegov tim odlučili su opremljenost zone podići na još višu razinu i ponuditi ono što nitko drugi u Hrvatskoj još nema – pametna rješenja i digitalne tehnologije kojima će svojim poduzetnicima omogućiti veću učinkovitost i uštede.


Pilot projekt digitalizacije poduzetničke infrastrukture u Kutini uključivat će tako mrežu Interneta stvari (Internet of Things) u lokalnom vlasništvu, jedinstven softver za nadzor i upravljanje poduzetničkom infrastrukturom i gradskom imovinom u gradskom vlasništvu, omogućavanje energetskih ušteda i analiza gradu i poduzetnicima, digitalizaciju informacija ključnih za investitore i povezivanje s građanima. Grad Kutina će i opremiti poduzetnike koji posluju u zonama pametnim modulima za mjerenje potrošnje struje, vode i plina. Zona će uključivati i sustav za upravljanje gradskom rasvjetom, kao i digitalizirane podatke i preglede parcela u zoni za potencijalne investitore, uključujući i analizu dostupne radne snage.

Interes investitora već postoji, no iz gradske uprave za sad ne žele otkrivati od koga su sve dobili upite. ‘Za sad upiti postoje, no to je sve što mogu reći. Bilo bi mi drago da se čim prije potencijalni investitori usele u Zonu i krenu s realizacijom svojih poduzetničkih ideja. U proračunu za 2021. godinu planiraju se izdaci u visini preko 7 milijuna kuna kako bi unaprijedili našu Zonu te se istaknuli spram ostalih zona u RH. Uz niz pogodnosti koje nudimo, za sve upite Grad Kutina i ja kao gradonačelnik stojimo na raspolaganju’, kaže gradonačelnik Zlatko Babić. (m.p.d.)