Izbor najboljih gradova i ove se godine održava u organizaciji Jutarnjeg lista, gradonačelnik.hr-a i agencije Ipsos, a pobjednici će biti proglašeni 21. listopada u Novom Vinodolskom

Poreč i Rovinj, koji su dosada u izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos proglašavani najboljim srednjim gradovima za život, ušli su i u ovogodišnju završnicu izbora u ovoj kategoriji. Da se u Istri, barem kada je riječ o gradovima s više od deset a manje od 35 tisuća stanovnika, najbolje živi, dokazuje i ulazak Labina u ‘kvintet’ srednjih gradova između kojih će se tražiti pobjednik izbora najboljih gradova u ovoj kategoriji, a preostala dva kandidata su Sveta Nedelja i Zaprešić.

   Za izračun ukupnog pokazatelja kvalitete života u hrvatskim gradovima organizatori izbora analizirali su 29 kriterija, a sproveli su i anketu među građanima što im je najvažnije kada ocjenjuju kvalitetu života u svojoj sredini. Podaci uzeti za izračun kvalitete života u gradovima najvećim dijelom ekonomske su naravi, kao što su prosječni dohodak po stanovniku, kretanje zaposlenosti i nezaposlenosti na području grada u promatranim godinama i izvorni proračunski prihodi uprave, no uzeti su obzir pokazatelji komunalnog i pedagoškog kao i standarda zaštite okoliša.

   Kada su u pitanju visoki pedagoški standardi Rovinja, aktualnog pobjednika u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova, oni se ogledaju u podatku da su proračunska izdvajanja iz rovinjskog proračuna za školarine i stipendije (119 kuna po stanovniku) najveća među srednjim gradovima.  Rovinj ima i jedan od dva najbolja dosega u ovoj konkurenciji za kriterije prosječnog dohotka po stanovniku (39437 kuna) i broja obrtnika (51) na tisuću stanovnika. Iz niza ulaganja u daljnje podizanje kvalitete života u svojoj sredini, iz rovinjske gradske uprave su nam skrenuli pozornost na ove godine otvorenu novu Sjevernu luku San Pelagio u koju je investirano 53 milijuna kuna.
– Luka je namjenjena isključivo stanovnicima koji su vlasnici manjih brodica osobne namjene kako bi udovoljili sve većem broju zahtjeva za vez.  Opremljena je ormarićima za opskrbu strujom, vodom i hidrantskom mrežom, te sustavom video-nadzora, a u njezinu sklopu je predviđeno i parkiralište koje je besplatno za lokalno stanovništvo – navode u rovinjskoj gradskoj upravi.

Dvostruki pobjednik u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova, Poreč, pokušati će  povratiti naslov, među ostalim, najboljim pokazateljima za tri prestižna kriterija. Riječ je o prosječnome broju zaposlenih (444) na 1000 stanovnika, udjelu obrtnika u ukupnoj populaciji (57 obrtnika na 1000 stanovnika) i pedagoškom standardu u vrtićima izraženom kroz omjer odgojitelj na petero djece.

– Poreč je poznat po brojnim nadstandardima koje osigurava svojim stanovnicima. Svake godine s gotovo milijuna kuna sufinancira se rad dodatnog tima hitne medicinske pomoći, osigurava se smještaj za dodatne policijske službenike tijekom turističke sezone, paralelno se provodi pedesetak EU projekata – ističu porečkoj gradskoj upravi.

Labin se po treći put plasirao u završnicu izbora najboljih srednjih gradova  zahvaljujući ‘top 5’ pokazateljima u tri prestižna kriterija kvalitete života. Među ostalim, Labin ima jedan od pet najvećih prosječnih dohodaka po stanovniku (37792 kune) i najviših udjela proračunskih izdvajanja za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade od 45 posto.
–  Jedan od trenutno najvažnijih, kapitalnih projekata Labina jest izgradnja Doma za starije. Radi se o projektu „teškom“ 36 milijuna kuna kojim će se osigurati smještaj za 63 stalna korisnika te za još 20 umirovljenika u dnevnom smještaju – najavljuju u labinskoj gradskoj upravi.

S najvećim prosječnim dohotkom po stanovniku i najboljom efikasnošću gradske uprave među srednjim gradovima, Sveta Nedelja pokušati će prekinuti dominaciju istarskih gradova u ovoj kategoriji izbora najbolji grad. U Svetoj Nedelji prosječan dohodak po stanovniku iznosi 43803 kune, dok se efikasnost gradske uprave ogleda u 3,3 milijuna kuna proračunskih prihoda po zaposlenome u gradskoj upravi.

–  Među mjerama poboljšanja kvalitete života koje smo  sproveli su besplatni gradski javni prijevoz, transparentna javna nabava s javnim pregledom svih ugovora, narudžbenica i faktura te  plaćanje javnih usluga kriptovalutom bitcoin – ističu u Svetoj Nedelji.

Aduti Zaprešića u pokušaju osvajanja naslova najboljeg srednjeg grada za život su ‘top 5’ pokazatelji četiriju prestižnih kriterija kvalitete života. Riječ je, među ostalim, o najvećem proračunskom izdvajanju za sufinanciranje gradskog prijevoza od 3,8 posto zaprešićkog proračuna među srednjim gradovima i prosječnome dohotku po stanovniku od 39016 kuna.
– Najveći gradski projekt koji je trenutno u provedbi je projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić „Za čisto i bistro“ u sklopu kojeg se gradi kanalizacija u ruralnim dijelovima grada – ističu u gradskoj upravi Zaprešića. (VEDRAN MARJANOVIĆ/JUTARNJI LIST)