U suradnji sa Hanza mediom i istraživačkom agencijom Ipsos, a na temelju niza objektivnih i mjerljivih pokazatelja ćemo istražiti koji su najbolji hrvatski gradovi kada su u pitanju gospodarstvo, demografija i obrazovna politika, te kvaliteta života, a izabrat ćemo i pobjednika, odnosno gradove s najboljim projektima iz područja održivog gospodarenja otpadom (Eco-city), te Smart-city koncepta

Nakon što se, u nešto više od dvije godine gradonačelnik.hr etablirao kao jedina platforma koja sustavno i analitički prati rad JLS-ova, pritom prenoseći i promovirajući isključivo primjere pozitivnih praksi i učinkovitog upravljanja, odlučili smo se na novi iskorak. U suradnji s našim partnerima – Hanza Mediom i istraživačkom agencijom Ipsos – pokrećemo veliku nagradu za najuspješnije gradove u Hrvatskoj.

Na temelju niza objektivnih i mjerljivih pokazatelja istražit ćemo koji su to gradovi u Hrvatskoj najuspješniji i najbolji kada su u pitanju gospodarstvo, demografija i obrazovna politika, te kvaliteta života, a izabrat ćemo i pobjednika, odnosno gradove s najboljim projektima iz područja održivog gospodarenja otpadom (Eco-city), te Smart-city koncepta.

Cilj nam je da zajedničkim snagama stvorimo sustav nagrađivanja koji će biti održiv – ponavljat se iz godine u godinu – i koji će promovirati one lokalne čelnike koji su svojim radom, stručnošću i zalaganjem učili puno toga kako bi poboljšali život svojih sugrađana i cjelokupne lokalne zajednice.

Kriterij po kojima ćemo birati najbolje bit će podaci javnih institucija Republike Hrvatske koji će se formirati u jedan indeks po kategoriji. Svaka od kategorija će biti temeljena na više desetaka statističkih pokazatelja.

Tako će se, primjerice, nagrada za gospodarstvo temeljiti na preko dvadeset objektivnih javno dostupnih pokazatelja – od broja zaposlenih, broja poduzetnika, prihodima i dobiti koje poduzetnici ostvaruju, brzini izdavanja građevinskih dozvola, stopama prireza, poreznim prihodima, itd…

Druga kategorija promatrat će pak izdvajanja koja se mogu svrstati u široku

kategoriju obrazovanja i mladih – rashodima grada za obrazovanje po stanovniku, izdvajanjima za stipendije, vrtiće, broju školaraca i vrtićanaca….

Kvaliteta života, kao treća velika kategorija bit će, pak, svojevrsna ukupna nagrada. Naime, u toj će se kategoriji objektivnim parametrima pridodati i oni subjektivni, odnosno percepcija građana o tome što je njima bitno za kvalitetu života u pojedinoj sredini. Cilj je pokazati koliko su odabrani (statistički) pokazatelji relevantni za građane te u kojoj mjeri svaki od njih utječe na ukupnu kvalitetu života. Do tih podataka će doći analitičari agencije Ipsos regresijskim tehnikama.

Nagrade za ove tri kategorije dijelit će se posebno za male gradove (do 10.000 stanovnika), srednje (10.000 – 35.000 stanovnika) i velike (preko 35.000).

Uz to, dodijelit ćemo i dvije posebne nagrade za najbolje prakse i rješenja na dva vrlo specifična i nadasve aktulna i važna područja – Smart city i Eco city.

Nagrade u ovim kategorijama dodjeljivat će posebno izabrani žiri i to na temelju prijave samih gradova.

Unutar svake kategorije bit će pet nominiranih gradova, a Hanza Media će u svojim izdanjima, s ciljem promocije nagrade, svakodnevno kreirati posebne

reportaže iz njih u mjesecu koji prethodi dodjeljivanju nagrade.

Svečana dodjela nagrada održat će se na prigodnoj konferenciji početkom listopada. Konferencija će okupiti hrvatske stručnjake za lokalnu politiku i povezanu problematiku, kao i predstavnike izvršne vlasti. (gradonačelnik.hr)