Nakon što smo, u suradnji s Hanza mediom pokrenuli rubriku Najbolji grad u Jutarnjem listu u kojoj svaki utorak objavljujemo top 10 analize, istraživanja i priče o zanimljivim i dobrim projektima i primjerima dobre prakse iz hrvatskih gradova, pripreme za ovogodišnji izbor najboljih gradova idu dalje. Upravo je raspisan natječaj za izbor najboljih gradova u kategoriji Eco i Smart City, a novost ovogodišnjeg izbora je da se za Smart-city nagradu mogu prijaviti i ICT tvrtke koje su u posljednje tri godine za neke od hrvatskih gradova razvile smart-city projekt.

Izbor za najbolji grad ove će se godine, baš kao i prošle, održati početkom listopada na Danima regionalnog razvoja i fondova EU koje organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, a uz izbor najboljih gradova u kategorijama gospodarstvo, demografija i obrazovanje, a koje se dodjeljuju temeljem niza brojčanih parametara i indeksa, Eco i Smart City nagrade stručni žiri će dodijeliti temeljem prijava samih gradova, a od ove godine i tvrtki.

Zašto i kako se prijaviti

Dugogodišnje guranje problema pod tepih, kao i promjene pravila koje su došle s ulaskom države u Europsku uniju, suočili su hrvatske gradove s mnogim izazovima na širokom području zaštite okoliša. U javnosti je ponajviše bilo riječi o problemima na području gospodarenja otpadom, odnosno njegovu odlaganju na često nelegalne deponije ili pak nedostatnom odvozu i zatrpavanju ulica smećem. No bilježimo i sve više gradova koji imaju problema s kvalitetom zraka, odvodnjom i pročišćavanjem otpadnih voda ili pak čistoćom vode za piće.
Istraživanje agencije Ipsos, koja je analitički partner u projektu Najbolji grad, pokazuju kako građani ekološka pitanja ponajviše povezuju s kvalitetom života u gradu. Kvalitetan zrak, grad bez otpada na ulicama te čista i pitka voda norme su na koje su građani osobito osjetljivi. Zahtijevaju čiste sredine i od toga ne odustaju. A ako sustav slučajno ne funkcionira – gradonačelnici su uvijek prvi na udaru, bez obzira na to što ponekad i nemaju ovlasti za rješavanje svih ekoloških problema.
No postoje i primjeri dobre prakse, sredine u kojima su se lokalni čelnici uhvatili u koštac s problemom. Hrvatska tako ima gradove u kojima se otpad odvaja i reciklira znatno više od europskog prosjeka. Imamo gradove koji provode inovativne zelene politike, grade elektrane na obnovljive izvore energije te implementiraju tehnološka rješenja koja znatno doprinose očuvanju okoliša.

Pravilnik natjecanja možete pronaći ovdje.

Pozivamo ih stoga da se prijave za nagradu u kategoriji Eco City te da nam ispričaju svoju priču. Kao i prošle godine, kad je titulu najboljeg u kategoriji eco city odnijelo Jastrebarsko, te prema istom principu kao i za smart city, raspisujemo natječaj na koji se mogu prijaviti apsolutno svi gradovi u Hrvatskoj.
Gradovi će na svoje službene mail adrese dobiti detaljan upitnik koji trebaju ispuniti te poslati do 12. rujna na adresu najboljigrad@hanzamedia.hr. Stručni žiri izabrat će finaliste te, u konačnici, i grad koji najbolje u Hrvatskoj provodi ekološke politike i brine se o održivosti urbane sredine.

Obrazac Eco sity možete pronaći ovdje.

Poziv tvrtkama

ICT sektor najpotentnija je domaća industrija. Iz godine u godinu donosi rast prihoda, tvrtki, zaposlenih te izvoza. Svoju žilavost dokazao je čak i u negativnom gospodarskom okruženju koje je vladalo u Hrvatskoj tijekom dugih recesijskih godina. U odnosu na 2008. godinu, broj zaposlenih povećao se za 45 posto (sa 26.970 na 39.062), prihodi su narasli za nešto manje od 30 posto (sa 29,86 na 38,33 milijarde), a stvorena dodana vrijednost za gotovo 50 posto (sa 7,6 na 11,3 milijarde). No najveći skok vidljiv je u broju novootvorenih ICT tvrtki, koji je od 2008. gotovo udvostručen i sad iznosi 6136 kompanija, te u izvozu koji one ostvaruju. Gotovo nestvarno zvuči podatak da je izvoz ICT sektora u nešto više od deset godina povećan za 90 posto, sa 4,4 na 8,3 milijarde kuna.

Zadnja brojka otkriva tajnu uspjeha – ICT sektor je uspio jer se usredotočio na izvoz. Naši programeri poslužili su kao servis u razvoju digitalnih ekonomija i društava, ponajviše onih u zapadnoj Europi. Smart city koncept spada u samu srž digitalnog društva 21. stoljeća i temeljna je preokupacija sve većeg broja programera koji računalnim kodiranjem olakšavaju život milijunima ljudi koji žive u urbanim aglomeracijama. Smart City polako postaje jedan od glavnih izvora poslova za ICT sektor i procjenjuje se da će u idućih pet godina globalno tržište povezano s njim dosegnuti vrijednost od nevjerojatnih 237,6 milijardi dolara.

Velik je to kolač čije će mrvice zasigurno završiti i na stolu hrvatskih ICT kompanija. No postoji li šansa da domaći programeri u znatnijoj mjeri rade na razvoju novih tehnologija za hrvatske gradove, unapređujući tako život svojim sugrađanima?

Ako uzmemo u obzir najnovije trendove, prognoze za tako nešto znatno su se popravile. Sve je veći broj tvrtki, osobito malih, koje ostvaruju uspješne suradnje s hrvatskim gradovima ili njihovim komunalnim poduzećima. Tako su se pojavile mnoge aplikacije koje su podignule razinu komunikacije građana s gradskim vlastima ili komunalnim redarstvom, kao i različiti sustavi praćenja ili poboljšanja učinkovitosti u upravljanju javnim sredstvima.

Riječ je o hvalevrijednim projektima koje smo odlučili nagraditi. Stoga ćemo ove godine, u sklopu projekta Najbolji grad, nagraditi i tvrtke koje za gradove razvijaju tehnološka rješenja.

Pozivamo stoga sve ICT tvrtke koje su u posljednje tri godine za neke od hrvatskih gradova razvile smart city projekt da se prijave na najboljigrad@hanzamedia.hr kako bi preuzele upitnik. Upitnik sadrži kratke informacije o projektu, njegovoj vrijednosti i načinu na koji unapređuje kvalitetu života u tom gradu. Iako na smart city projektima rade i velike tvrtke, odlučili smo svjetla pozornice otvoriti manjima – do 50 zaposlenih, koje ispunjene upitnike moraju poslati do 12. rujna.

Napominjemo da je pravilnik ovog natječaja za tvrtke postavljen tako da omogućuje sudjelovanje prvenstveno hrvatskim malim i srednjim kompanijama, a žiri će posebnu pozornost posvetiti hrvatskim startup tvrtkama.

Žiri sastavljen od stručnjaka za smart city i predstavnika organizatora potkraj rujna odabrat će finaliste te među njima nagraditi tvrtku s najboljim smart city rješenjem u Hrvatskoj! Nagrada će biti svečano uručena na Danima regionalnog razvoja i fondova EU početkom listopada.

Obrazac za tvrtke možete pronaći ovdje.

Poziv gradovima

Sve donedavno je smart city bila značka koja je gradonačelnicima prvenstveno služila za marketinške svrhe. “Pametan” je snažan pridjev i ne postoji osoba koja se ne voli vezati uz njega, osobito ako je riječ o izravno biranim gradonačelnicima čiji se rad, ali i osobnost ocjenjuju svake četiri godine na izborima. Proteklih su godina hrvatski gradovi implementirali brojne pametne tehnologije. Gotovo da nema grada koji nije razvijao aplikacije ili rješenja koja su nudila zgodne tehnološke mogućnosti, ali nisu naišla na zamjetniji odaziv kod građana. Odnosno, građani nisu prepoznali njihovu “pamet”.

No, čini se kako je ta faza pokušaja i pogrešaka za hrvatske gradove gotova. Naši su se gradovi i njihovi gradonačelnici okrenuli razvoju smart city rješenja koja više nisu “značka”, nego su usmjerena na građane i njihove stvarne potrebe. Došlo je stoga vrijeme za tehnologiju koja ima izravni utjecaj na kvalitetu života. Za pametnu infrastrukturu koja štedi javnim ustanovama vrijeme i novac. Za pametne semafore koji omogućavaju bržu protočnost prometa, za daljinska očitanja plina i niže troškove, za pametne senzore koji kontroliraju kvalitetu zraka ili, pak, puštanje vode iz vodovodnih sustava. Došlo je vrijeme kad pametni telefoni postaju novi ključevi grada. Na njima ga u potpunosti otkrivamo, saznajemo gdje se nalaze slobodna parking mjesta, lokalne prometne informacije ili, pak, pomoću njih plaćamo javni prijevoz.

Smart city tehnologija nam, bez imalo dvojbe, mijenja život. Zato je vrijeme da nagradimo one hrvatske gradove koji po tom pitanju rade najviše i najbolje. Nakon prošlogodišnjeg izbora najboljih gradova, koji su proveli Hanza Media i gradonačelnik.hr, gdje je u Smart City dijelu pobjedu odnijela Rijeka, raspisujemo novi natječaj koji će trajati od 22. srpnja do 12. rujna.

Svi gradovi u Hrvatskoj dobit će od Hanza Medije detaljni upitnik s nizom pitanja u kojima će opisati svoja strateška razmišljanja i planiranja na području smart cityja, kao i konkretna tehnološka rješenja koja su proveli.

Pozivamo ih da detaljno iščitaju upitnik te ga ispunjen pošalju na najboljigrad@hanzamedia.hr. Ispunjene upitnike će potom pregledati žiri čiji su članovi vodeći hrvatski stručnjaci za smart city te predstavnici Hanza Medije i portala gradonačelnik.hr.

Upitnike pristigle nakon 12. rujna žiri neće razmatrati.

Svečana dodjela nagrada održat će u sklopu Dana regionalnog razvoja i EU fondova, koje početkom listopada organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Obrazac za gradove možete pronaći ovdje.

(gradonačelnik.hr/M.P.D.)