Krk, Sveta Nedelja i Varaždin najbolji su gradovi na području gospodarstva, Pag, Umag i Čakovec kada su u pitanju demografska i obrazovna politika, a Novigrad, Poreč i Dubrovnik najbolja su mjesta za život. Šampion EU fondova je Grad Križevci, nagradu za Eco City ide u Jastrebarsko, a Smart City titula u Rijeku.

Veliki projekt prvog izbora najboljih hrvatskih gradova kojeg su organizirali gradonačelnik.hr, Hanza media i Ipsos u četvrtak je okrunjen proglašenjem i dodjelom nagrada pobjednicima. Svečanost je održana u šibenskom Amadria Parku, u sklopu  ‘Dana regionalnog razvoja i EU fondova’ koje organizira Ministarstvo regionalog razvoja i EU fondova, pa je i nagradu ‘Šampionu EU fondova’, Gradu Križevcu, dodijelila sama ministirica Gabrijela Žalac pohvalivši ovaj projekt koji će, uvjerena je, potaknuti pozitivnu konkurenciju među gradovima i sve ih motivirati da još bolje rade u interesu svojih građana.

Najbolji gradovi na području gospodarstva tako su Krk, Sveta Nedelja i Varaždin, Pag, Umag i Čakovec pobjednici su kada su u pitanju demografska i obrazovna politika, a Novigrad, Poreč i Dubrovnik najbolja su mjesta za život.

Šampion EU fondova je Grad Križevci, nagradu za Eco City ide u Jastrebarsko, a Smart City titula u Rijeku.

Plakete su svečano uručene i svim finalistima. Podsjetimo, u finale izbora najboljih gradova za gospodarstvo ušli su: Bakar, Mali Lošinj, Novigrad Istarski i Oroslavje, Kastav, Poreč, Rovinj, Sveta Nedelja i Umag, te Dubrovnik, Krapina, Pula, Samobor te Varaždin. U kategoriji demografija i obrazovanje finalisti su bili Bakar, Novigrad, Pazin i Vis, Kastav, Novi Marof, Poreč, i Vrbovec, te Kaštela, Požega, Šibenik i Velika Gorica, dok su u kvaliteti života najbolji Cres, Hvar, Krk i Novalja, Labin, Opatija, Poreč i Rovinj, te Koprivnica, Samobor, Varaždin i Zagreb.

Ovdje treba istaknuti kako su Bakar, Kastav, Dubrovnik, Samobor, Rovinj i Varaždin bili i u finalu za najbolje gradove u dvije kategorije, dok su Novigrad, Poreč i Umag ušli u finale u sve tri kategorije.

Kad je u pitanju korištenje EU fondova, uz Križevce su u finale ušli još Ludbreg, Trilj, Vinkovci i Zadar, za Smart City nagradu u finalu su bili još Dubrovnik i Sisak, a za Eco City najboljim projektima su uz Jastrebarsko bili ocijenjeni oni Grada Belišća i Krka.

Smart City nagrada pripala je Gradu Rijeci

Jastrebarsko je nagrađen za najbolje projekte na području zaštite okolilšta i gospodarenje otpadom

Split, 041018.
Zavrsnica Izbora najboljih gradova odrzana je u sibenskom hotelu Solaris.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Križevci su dobili titulu ‘Šampiona EU fondova’

Čestitamo svim pobjednicima i finalistima, te se nadamo kako će ovaj izbor dodatno potaknuti sve gradske uprave da se u upravljanju svojim gradovima, kreiranju proračuna i planiranju projekata i mjera, potrude još više i bolje kako bi podigli razinu funkcioniranja i uspješnosti svojih gradova, te kvalitetu i standard života građana, te se tako i bolje pozicionirali u našem izboru najboljih gradova 2019. godine. (gradonačelnik.hr)

Najbolji grad 2018_Ekonomija
1 Krk Mali grad 1 Sveta Nedjelja Srednji grad 1 Varaždin Veliki grad
2 Mali Lošinj Mali grad 2 Rovinj Srednji grad 2 Samobor Veliki grad
3 Novigrad Istarski Mali grad 3 Poreč Srednji grad 3 Krapina Veliki grad
4 Oroslavlje Mali grad 4 Kastav Srednji grad 4 Dubrovnik Veliki grad
5 Bakar Mali grad 5 Umag Srednji grad 5 Pula Veliki grad
6 Zabok Mali grad 6 Dugo Selo Srednji grad 6 Koprivnica Veliki grad
7 Rab Mali grad 7 Zaprešić Srednji grad 7 Zagreb Veliki grad
8 Hvar Mali grad 8 Opatija Srednji grad 8 Čakovec Veliki grad
9 Varaždinske Toplice Mali grad 9 Crikvenica Srednji grad 9 Split Veliki grad
10 Nin Mali grad 10 Jastrebarsko Srednji grad 10 Karlovac Veliki grad
Najbolji grad 2018_Obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika
1 Pag Mali grad 1 Umag Srednji grad 1 Čakovec Veliki grad
2 Bakar Mali grad 2 Vrbovec Srednji grad 2 Velika Gorica Veliki grad
3 Pazin Mali grad 3 Kastav Srednji grad 3 Šibenik Veliki grad
4 Vis Mali grad 4 Poreč Srednji grad 4 Kaštela Veliki grad
5 Novigrad Istarski Mali grad 5 Novi Marof Srednji grad 5 Požega Veliki grad
6 Cres Mali grad 6 Sveti Ivan Zelina Srednji grad 6 Vukovar Veliki grad
7 Oroslavlje Mali grad 7 Dugo Selo Srednji grad 7 Zagreb Veliki grad
8 Vodnjan Mali grad 8 Daruvar Srednji grad 8 Bjelovar Veliki grad
9 Pregrada Mali grad 9 Sveta Nedjelja Srednji grad 9 Samobor Veliki grad
10 Vrgorac Mali grad 10 Labin Srednji grad 10 Split Veliki grad
Najbolji grad 2018_Kvaliteta života
1 Novigrad Istarski Mali grad 1 Poreč Srednji grad 1 Dubrovnik Veliki grad
2 Novalja Mali grad 2 Opatija Srednji grad 2 Varaždin Veliki grad
3 Cres Mali grad 3 Rovinj Srednji grad 3 Samobor Veliki grad
4 Hvar Mali grad 4 Labin Srednji grad 4 Zagreb Veliki grad
5 Krk Mali grad 5 Umag Srednji grad 5 Koprivnica Veliki grad
6 Pag Mali grad 6 Crikvenica Srednji grad 6 Čakovec Veliki grad
7 Mali Lošinj Mali grad 7 Sveta Nedjelja Srednji grad 7 Rijeka Veliki grad
8 Zabok Mali grad 8 Kastav Srednji grad 8 Pula Veliki grad
9 Bakar Mali grad 9 Ivanić Grad Srednji grad 9 Krapina Veliki grad
10 Vis Mali grad 10 Zaprešić Srednji grad 10 Split Veliki grad
1 Križevci Koprivničko – križevačka županija Srednji grad
2 Ludbreg Varaždinska županija Mali grad
3 Trilj Splitsko – dalmatinska županija Mali grad
4 Vinkovci Vukovarsko – srijemska županija Srednji grad
5 Zadar Zadarska županija Veliki grad
6 Karlovac Karlovačka županija Veliki grad
7 Umag Istarska županija Srednji grad
8 Vodice Šibensko – kninska županija Mali grad
9 Grubišno Polje Bjelovarsko – bilogorska županija Mali grad
10 Beli Manastir Osiječko – baranjska županija Srednji grad

GOSPODARSTVO

KRK

Grad Krk jedan je od malobrojnih koji već godinama funkcionira bez prireza, ima jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u zemlji, a na 6.281 stanovnika imaju registriranih čak 700 poslovnih subjekata – 276 poduzetnika i 424 obrtnika.

Krk je specifičan i po kontinuitetu u upravljanju gradom, gradonačelnik Darijo Vasilić jedan je od najdugovječnijih hrvatskih gradonačelnika – na čelu Krka je punih 25 godina, a o kvaliteti njegovog upravljanja i zadovoljstvu građana stanjem u gradu najbolje govori činjenica da je po svoj sedmi mandat na prošlogodišnjim lokalnim izborima izašao sam, bez ijednog protukandidata.

Smatrajući kako je uloga jedinice lokalne samouprave pokrenuti gospodarski razvoj stvaranjem povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva, Grad Krk konstantno ulaže u infrastrukturu, a poduzetnicima pruža i olakšice u vidu oslobođenja plaćanja dijela komunalne naknade/doprinosa.

Dostupnost javnih usluga je bitan preduvjet za poslovanje poduzetnika i tvrtki s obzirom na potrebu za obavljanjem svakodnevnih administrativnih poslova te se u Gradu Krku kao administrativnom središtu otoka Krka i nalaze najvažnije ispostave županijskih tijela i državne uprave. Trenutno provode EU projekt ”Gradnja nerazvrstane ceste na području Mali Kartec u gradu Krku”, te se grade i ostale prometnice unutar naselja na području Grada Krka, a na provodi se i projekt izgradnja građevina i uređaja odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka.

Ulažu se i sredstva u zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako su već uložena velika sredstva u sustav gospodarenja otpadom na području Grada Krka koji se provodi u sinergiji s ostalim otočkim jedinicama lokalne samouprave i zajedničkom komunalnom tvrtkom na razini cijelog otoka Krka. Grad provodi i projekte koje se tiču elektromobilnosti te je u prethodnim godinama izvršena investicija u elektro punionice za brzo punjenje električnih vozila u gradu Krku. Također, u tijeku je provedba projekta koja uključuje nabavku punionica za električne bicikle sufinancirana od strane Ministarstva turizma te nabavku električnih bicikala koja je sufinancirana od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

‘Navedenim se investicijama stvara povoljna klima za ulaganja lokalnih gospodarstvenika te se i njima tako pruža prilika za daljnji rast i razvoj, nova zapošljavanja, što u konačnici vodi svemu onome što karakterizira Grad Krk kao grad s niskom stopom nezaposlenosti kao i djelovanju velikog broja poduzetnika te pozitivnom poslovanju gospodarstvenika’, ističe gradonačelnik Vasilić.

SVETA NEDELJA

Grad Sveta Nedelja i ovim je izborom još jednom potvrdio svoj status ‘raja za poduzetnike’. Zahvaljujući svojoj fleksibilnosti i pogodnostima privukli su najpoznatijeg domaćeg poduzetnika, Rimac Automobile, te brojne druge, vrlo žive i brzorastuće tvrtke i industrije. S obzirom, pak, da gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Darijom Zurovcem planira i najavljuje daljnje rasterećenje gospodarstva, te dodatno podizanje kvalitete usluge Grada prema poduzetnicima kako bi im dodatno olakšali i pojeftinili poslovanje u Svetoj Nedelji, možemo očekivati samo daljnje pozitivne trendove.

Brojke govore dovoljno – tamošnji poduzetnici su u razdoblju od pet godina (2012. – 2016.) ostvarili povećanje neto dobiti od 13 puta, a samo u 2016. ostvarena je neto dobit u iznosu od 283,6 milijuna kuna, 47,4% više nego godinu ranije. U istom se razdoblju povećao i broj poduzetnika za 16,1% i broj zaposlenih za 19,2%.

Uz dobre uvjete poslovanja – brzo izdvanje građevinskih dozvola i usklađenost zemljišnih knjiga s katastrom koje omogućuje brzu realizaciju investicija, pozitivni gospodarski pokazatelji posljedica i dobrog položaja i prometne povezanosti, te tradicije obrtništva i malog i srednjeg poduzetništva. Niska razina komunalnih doprinosa i naknada je također motivacija investitorima za realizaciju projekata upravu u Svetoj Nedelji, kao i dobra opremljenost komunalnom infrastrukturom.

Uzevši u obzir nacionalne strateške razvojne ciljeve u gospodarstvu, Svetonedeljsko gospodarstvo ima izvrsnu perspektivu. Prema Industrijskoj strategiji Republike Hrvatske 2014. – 2020., ključne industrijske djelatnosti koje imaju najveću sposobnost rasta, razvoja i zapošljavanja, su, između ostalih i djelatnosti koje postoje i imaju potencijal rasta i u Svetoj Nedelji: proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima, proizvodnja električne opreme te proizvodnja strojeva i uređaja. Sukladno tome, profil svetonedeljskih poduzeća usmjerenih ka proizvodnji pokazuje kako su IT industrija, prerađivačka industrija (osobito automobilska industrija) te djelomično i proizvodnja lijekova i medicinske usluge već sada prepoznatljivo lice svetonedeljskog gospodarstva, te da su ti sektori i djelatnosti potencijalna osnova daljnjeg strateškog razvoja gospodarstva.

VARAŽDIN

Grad Varaždin je, prema brojnim istraživanjima, jedan od najpoželjnijih gradova za život u Hrvatskoj i mjesto u kojem poduzetnici najlakše posluju, a prema istraživanja Doing Business o lakoći poslovanja u EU za 2018. godinu, Varaždin je hrvatski šampion u kojem poduzetnici koji pokreću posao imaju najsusretljiviju i najbržu birokraciju.

Upravo zbog brojnih opravdanih pritužbi investitora na bezrazložno administriranje, u Gradu Varaždinu maksimalno su skratili vrijeme izdavanja dozvola iz nadležnosti lokalne samouprave za što ih je nedavno pohvalila i Svjetska banka.

‘Odnos lokalne samouprave prema investitorima i drugim gospodarskim subjektima je ponekad od presudne važnosti. Vrata Gradske vijećnice i mog ureda otvorena su svima koji žele poslovati u Varaždinu. Imamo razumijevanja za njihove zahtjeve i prijedloge. Spremni smo pružiti svaku vrstu subvencije i pomoći domaćim obrtnicima i poduzetnicima’, ističe gradonačelnik Ivan Čehok.

Grad Varaždin se uspio othrvati svim lošim ekonomskim trendovima što su zahvatile Hrvatsku, te zadržati visoku stopu zaposlenosti stanovništva, nisku razinu nezaposlenosti, visoku stopu izvoza i razinu investicija, širenje postojećih i otvaranje novih industrijskih i gospodarskih zona te promjenu industrijske strukture povećanjem udjela prehrambene i informatičkih industrija kao i industrija obnovljivih izvora energije.

Što se brojki tiče, u 2017. godini su na području Grada Varaždina bila registrirana 1.902 poduzetnika sa ukupno 19.993 zaposlenika i ostvarenom neto dobiti u iznosu od 196,8 milijuna kuna. Poduzetnici s područja grada Varaždina su u protekloj godini iskazali ukupne prihode u iznosu od 13,6 milijardi kuna što je 10,2 posto više od prethodne godine.

Grad Varaždin nizom mjera potiče poduzetnike, pa tako investitori koji iskažu namjeru gradnje u Gospodarskoj zoni Brezje mogu ostvariti poticaje u obliku smanjenja cijene zemljišta za 30%, 60% ili 80%, ovisno o veličini investicije i broju novootvorenih radnih mjesta. Uz poticajne cijene zemljišta Grad svim investitorima umanjuje komunalni doprinos i komunalnu naknadu sukladno veličini investicije i djelatnosti.

Nedavno je, u zgradi koju je Grad kupio i uredio za tu svrhu, otvoren i Tehnološki park pretežno usmjeren ICT industriji, s mnoštvom malih start up tvrtki u inkubacijskoj fazi. Grad, preko europskih i nacionalnih fondova, pruža materijalnu, logističku i drugu pomoć tvrtkama u inkubacijskoj fazi te im osigurava mogućnost green-field ulaganja nakon završetka inkubacijske faze.

DEMOGRAFIJA I OBRAZOVANJE

PAG

Grad Pag u proteklih se nekoliko godina nalazi u samom hrvatskom vrhu po proračunskom izdvajanju za obrazovanje, te izdvajanjima za demografske mjere.

Prije dvije godine bili su, pokazala je analiza gradonačelnik.hr-a, jedini grad u Hrvatskoj koji je za obrazovanje izdvojio više od 40 posto proračuna – izdvojili su čak 44,01 posto proračuna. Visoko izdvajanje u 2016. itekako je podiglo trogodišnji prosjek izdvajanja za obrazovanje Grada Paga – na 27,91 posto, te ga lansiralo na drugo mjesto top deset gradova sa najvećim ulaganjem u obrazovanje u razdoblju od 2014.-2016., te prvo mjesto kada se gleda per capita kriterij (izdvajali su prosječno 2.011 kuna po stanovniku).

Što se demografske politike tiče, Grad Pag se definitivno ističe jednim od izdašnijih naknada za novorođenčad. Za prvu bebu isplaćuju 5.000, za drugu 10.000, za treću 30.000, a za četvrto dijete čak 50.000 kuna. No, uz to, obitelji koje imaju petero djece od Grada do 18. godine djeteta primaju godišnju naknadu od 10.000 kuna!

Izgradili su novi vrtić vrijedan 18 milijuna kuna koji može zbrinuti 120 djece uz visoke pedagoške mjere i standarde, sufinanciraju produženi boravak u školi i osiguravaju besplatan prijevoz svim učenicima, pa i srednjoškolcima koji svaki dan putuju u školu u Zadar. Dijele 30-40 stipendije od 300 za učenike do 600 kuna za studente. Uz projekt energetske obnove škole, Grad je u potpunosti financirao čitavu projektnu dokumentaciju za gradnju nove strukovne srednje škole za kuhare i konobare, za koju su ishodovali i građevinsku dozvolu i planiraju projekt prijaviti na natječaj za EU sredstva. Cilj im je, kažu, osigurati ujednačene standarde i jednosmjensku nastavu u svim školama u Gradu. Uz to, s obzirom na to da je Pag poznat po svojoj čipki, koja je dobila i UNESCO-vu zaštitu, Grad financira čipkarsku školu kojom njeguju ovu tradiciju, a za što je, kažu nam, izuzetno veliki interes među mladima. Gradonačelnik Ante Fabijanić najavljuje, pak, kako će u idućoj godini dodatno, za 350 do čak 500 tisuća kuna, povećati izdvajanja za obrazovanje i to za poseban program kojeg tek planiraju predstaviti. Za sada otkriva tek kako je riječ o zajedničkom projektu sa susjednim općinama kojim žele osigurati posao i ostanak mladih na Pagu.

UMAG

Jedan su od tek tri grada u Hrvatskoj koji je osigurao potpuno besplatne vrtiće s najvišim standardima za svu svoju djecu, u osam godina su izgradili i rekonstruirali čak 16 škola i vrtića, te 36 dječjih igrališta, a jedini su grad u Hrvatskoj koji samostalno, svojim sredstvima, kreće u projekt gradnje srednje škole. Već ovih nekoliko podataka ilustrira zbog čega je sustav izdvajanja za odgoj i obrazovanje Grad Umaga jedan od najboljih u državi ali i na razini EU-a. Samo u 2016. godini za obrazovanje su izdvojili 57 milijuna kuna, gotovo 37% proračuna, a rezultati projekta su mjerljivi – od 309 mališana u 2009. godine, broj upisane djece u vrtićima se povećao na 646 u 2018. godini.rad Umag je, naime, 2010. godine pokrenuo jedinstveni projekt kojim djecu prate od rođenja do fakulteta „Umag – grad djece 2010. – 2020.“ temeljem kojega su realizirali čitav niz projekata, od kojih smo najvažnije već naveli, a prošle su godine izgradili i najsuvremeniji dječji vrtić u Hrvatskoj te stvorili uvjete za potpuno besplatno pohađanje vrtića za svu djecu, bez liste čekanja i uz najviše pedagoške standarde od prosječno 8 djece po odgajateljici.

Naknade za bebe u Umagu iznose 1.500 kn po djetetu, neovisno o materijalnom statusu, no ako se radi o djeci čiji su roditelji nezaposleni ili imaju ozbiljnih socijalnih problema, tada se dijete prati s 500 kuna do 1.000 kuna mjesečno do godine dana starosti, kada stječe uvjete za besplatne jaslice. Od upisa u vrtić, Grad Umag za svako dijete izdvaja 2.500 kuna mjesečno, odnosno 180.000 kuna u šest godina. Slijedom navedenog, proizlazi da se samo za redovan rad vrtića izdvaja gotovo 20 milijuna kuna, odnosno 12,5% proračuna. Za vrtiće je, tako, u 2016. i 2017. godini izdvojeno rekordnih 88 milijuna kuna, dok se u 2018. godini planira uložiti 58 milijuna kuna. ‘Te nas brojke svrstavaju na sam vrh ulaganja u obrazovanje, i predstavljaju jedan od većih motiva ostanka ili dolaska u Umag’, kaže gradonačelnik Vili Bassanese.

Što se osnovnoškolskog obrazovanja tiče, Grad Umag osigurava jednosmjensku nastavu u modernim, rekonstruiranim ili novoizgrađenim školama, a osim besplatnih udžbenika za svu djecu, osiguran je i produženi boravak te besplatni prijevoz za sve učenike. Za učenike slabijeg socijalnog statusa osiguran je i besplatni obrok te mjesečne potpore.

Nadalje, iako nije u ingerenciji jedinice lokalne samouprave, za učenike srednje škole osigurali su sufinanciranje prijevoza te stalnu financijsku skrb, kao i stipendije za studente do 1.600 kuna mjesečno i socijalne potpore za studente slabijeg imovnog stanja.

ČAKOVEC

Unatoč negativnim demografskim kretanjima u zemlji te iseljavanju, Čakovec je sredina u kojoj broj djece u vrtićima i školama ne opada, već naprotiv – ovo je grad u koji više ljudi dolazi raditi i živjeti, nego se iseljava.

Grad Čakovec godinama planski ulaže u predškolske i osnovnoškolske programe, nastojeći djeci i mladima s područja grada, omogućiti što više mogućnosti za učenje, stjecanje novih znanja i vještina. Također, projektima poput smjenskog i produženog rada dječjih vrtića ili produženog boravka u školama, koji se u Čakovcu provode godinama, pomaže se mladim obiteljima, jer je u današnje vrijeme teško graditi karijere i podizati obitelj.

Grad sufinancira smještaj djece u čak 15 vrtića, te u u obrtima dadilja. Ovisno o broju djece ili imovinskom stanju, obitelji dobivaju olakšice pri plaćanju boravka u vrtićima, a svako novorođeno dijete s područja Grada dobiva 1.000 kuna.

Svi osnovnoškolci dobivaju besplatne udžbenike, autobusni prijevoz dostupan je svima koji su od škole udaljeni više od kilometra, sufinanciraju se brojni izvannastavni programi, u svim se školama provodi Građanski odgoj. Svako dijete s teškoćama dobiva pomoćnika u nastavi, a preko EU fondova osiguran je besplatni obrok u školi za 300-njak učenika slabijeg imovinskog stanja.

Mnogo se ulaže u obnovu i opremanje škola, posebno informatičkom opremom. Od 5 redovnih osnovnih škola na području Grada, tri su bile uključene u projekt e-škole, a već od ranije, učionice se opremaju pametnim pločama, računalima i tabletima. U gotovo svim školama uspješno se provode europski projekti, koji za cilj imaju razmjenu iskustava, znanja i kompetencija, ali i stvaranju novih veza između škola sa svih dijelova kontinenta.

Čakovec je danas grad s najviše studenata po glavi stanovnika u zemlji. Jedan od razloga sigurno leži u tome što za stipendije Grad godišnje izdvaja 2 i pol milijuna kuna. Stipendiju dobivaju studenti deficitarnih studija te oni slabijeg imovinskog stanja, a njih preko 80 posto studij i završava.

‘Ulaganje u obrazovanje nema alternativu, a svaka uložena kuna kasnije se višestruko vraća. Otvaranjem brojnih mogućnosti za dodatno stjecanje znanja, poboljšavanjem uvjeta za praćenje nastave u našim školama te sufinanciranjem brojnih izvannastavnih aktivnosti, direktno ulažemo u našu budućnost. Današnja djeca i mladi, sutra će raditi u našim tvrtkama i ustanovama, preuzet će upravljanje gradom i usmjeravati njegov razvoj. Znanja, vještine i navike koje se steknu u djetinjstvu i mladosti, pomoći će im da odluke koje će donositi budu što bolje i kvalitetnije’, ističe gradonačelnik Stjepan Kovač.

KVALITETA ŽIVOTA

NOVIGRAD

 Novigradu su atribut jednog od gradova najugodnijih za život proteklih godina višekratno potvrđivali različiti izvori, različita istraživanja i rangiranja. Prema analizi Jutarnjeg lista iz 2017. godine, i to na temelju analize 40 različitih kriterija, Novigrad je među hrvatskim gradovima najugodnijima za život, a ugledni poslovni magazin Forbes u svom 2015. godine ga je svrstao među 20 hrvatskih gradova u kojima se „najbolje živi i posluje“.

Kvalitetu življenja Grad Novigrad podiže konstatnim ulaganjem u javnu infrastrukturu, te podrškom gospodarstvu, koje je egzistencijalni temelj, kako zajednice tako i pojedinca.

Osnivač gradonačelnik.hr-a Vanja Sertić dodijelio je nagrade za kvalitetu života

‘Posebno nam je važan i društveni standard svih kategorija naših sugrađana, svjesni da se upravo tom društvenom nadogradnjom stvara osjećaj zadovoljstva, sigurnosti pa i pripadnosti zajednici’, ističe gradonačelnik Anteo Milos.

Permanentna ulaganja u sve segmente komunalne infrastrukture, na najširem području grada, dovela su danas Novigrad na nivo odlične komunalne opremljenosti i povezanosti. Na području grada više je od 600.000 m2 javnih zelenih površina, 20 dječjih igrališta, mnogobrojni parkovi, sportski tereni, uređene plaže i prostori za rekraciju jedan su od glavnih značajki urbanog standarda grada.

Novigrad je već godinama među prvima u Hrvatskoj u provođenju ekološki održivih projekata – 2006. godine su dobili prvu Europsku nagradu za ekološku i energetski učinkovitu javnu rasvjetu, među pionirima su u provedbi nacionalnog projekta izgradnje ekološki održivog sustava odvodnje otpadnih voda, a više od 95% kućanstava povezano je na suvremeni sustav fekalne odvodnje.

Potiču gospodarstvo i poduzetništvo, a r ezultat je mjerljiv indeksom gospodarske razvijenosti, koji Novigrad već godinama svrstava u sam vrh najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj sa stopom nezaposlenosti ispod 4% i uz najveće povećanje zaposlenosti u RH u proteklom razdoblju.

Prema meritornim analizama portala gradonačelnik.hr su samom su hrvatskom vrhu po izdvajanjima za pojedine segmente društvenih djelatnosti, od sporta i rekreacije, predškolskog odgoja, obrazovanja i demografske politike.

‘Sretni smo što danas živimo u uređenom gradu koji pruža odlične uvjete za rad, u gradu koji je siguran i koji svojim društvenim standardom osigurava visoku kvalitetu življenja. Naša nastojanja idu u smjeru očuvanja i valorizacije kulturnih i prirodnih vrijednosti kao temelja održivog gospodarskog i društvenog rasta’, zaključuje gradonačelnik Milos.

POREČ

Iako stopa nezaposlenosti trenutno ne predstavlja u potpunosti referentan podatak, ona je u Poreču protekle godine u siječnju bila 3,9% dok tijekom sezone pada ispod 1%. U protekle četiri godine porečki poduzetnici otvorili su tisuću novih, cjelogodišnjih radnih mjesta, što je doprinijelo i kontinuiranom useljavanju u Poreč – zabilježeno je gotovo 400 novih stanovnika samo u protekloj godini.

U tijeku je i realizacija jednog od najvećih EU projekata na ovim prostorima – kroz EU Projekt Poreč izgradit će se sustav za odvodnju s pročistačima, a vrijednost projekta je pola milijarde kuna. U pripremi i provedbi je više različitih EU projekata, za koje Grad povlači sredstva unatoč visokom indeksu razvijenosti. Osim toga, protekle je godine u potpunosti dovršena porečka zaobilaznica, koja je na sebe preuzela gotovo 50% gradskog prometa. Gotovo 10 milijuna kuna uloženo je u protekle četiri godine u uređenje sedam gradskih plaža, a već za proljeće u planu je uređenje još jedne gradske plaže na Materadi. Sve su to prijeko potrebni projekti koji jednom turističkom gradu olakšavaju svakodnevicu.

Kako za potrebe tijekom turističke sezone, a posebno zbog potrebe za deficitarnim kadrovima, Poreč svake godine izdvaja gotovo milijun kuna za nadstandard u zdravstvu – sufinanciraju se dodatni timove hitne medicinske pomoći, a Grad plaća i stanove trima liječnicima hitne medicinske pomoći, voditeljici biokemijskog laboratorija i ginekologinji.

Otvorenjem nove osnovne škole Finida početkom rujna, Poreč je postavio novi standard, jednosmjensku nastavu za više od 1200 porečkih osnovnoškolaca. Za organizaciju slobodnog vremena zaduženo je više od 200 različitih udruga i više od 50 sportskih klubova, a svima je za korištenje dostupno čak šest javnih sportskih dvorana. Kod upisa u porečke vrtiće ne postoje liste čekanja, a trenutno se grade nove jaslice u Velom Maju, kako bi se udovoljilo potrebama i stalnom povećanju broja stanovnika. Usto, Poreč stipendira stotinu učenika i stuedenata, a istovremeno je izuzetno osjetljiv na potrebe svojih najstarijih stanovnika pa tako sam sufinancira boravak 76 korisnika u Domu za starije, kao i dopunsko zdravstveno  osiguranje svim osobama starijim od 65 godina.

‘Poreč je grad po mjeri čovjeka – grad u kojem svatko može pronaći svoje mjesto, grad bez prireza i s visokom socijalnom osjetljivošću za sve generacije. Odlično jepovezan s većim gradovima u blizini, ugodnom klimom, visokom komunalnom uređenošću i brojnim nadstandardima koji čine Poreč kvalitetnim gradom za život’, ističe gradonačelnik Loris Peršurić.

DUBROVNIK

Iako svojom ljepotom i bogatom kulturnom baštinom spada u svjetske turističke bisere, Grad Dubrovnik nekoliko je posljednjih godina postao žrtva vlastitog turističkog uspjeha jer je u ljetnim mjesecima, zbog nepodnošljivih gužvi, postao grad kojega je bilo uputno izbjegavati, o čemu su se raspisali i brojni svjetski mediji. No, puno veći problem za gradsku upravu postalo je sve veće nezadovoljstvo građana, kojima je svakodnevni život u sezoni postao gotovo nemoguć. Upravo zbog toga, jedan od ključnih prioriteta novog gradonačelnika Mate Frankovića bilo je uspostavljanje ravnoteže između turizma kao najveće gospodarske djelatnosti i svakodnevnog života, te vraćanje građana i njihovih interesa u fokus upravljanja Gradom.

 Odmah nakon izbora pokrenuo je projekt ‘Respect The City’, te nizom mjera – od ograničavanja broja uplovljavanja kruzera, instaliranja brojača posjetitelja u samoj gradskoj jezgri, pa do smanjivanja broja stolova i stolica, te prodajnih štandova, smanjio gužve na ključnim gradskim punktovima, te otvorio javne prostore. Učinjen je snažan zaokret prema odgovornom upravljanju destinacijom, zbog zbog čega je vrlo brzo došlo i do odobravanja svjetske turističke javnosti, a inozemni mediji sve češće Dubrovnik ističu kao predvodnika u održivom turizmu na Mediteranu, ali i šire.

Nije samo u ovom segmentu napravljen iskorak. Uz značajna izdvajanja za kulturu kao i za socijalnu skrb, veliki iskorak učinjen je i na području obrazovanja. Pokrenuta je energetska obnova više vrtića i osnovnih škola za što su angažirana izvanproračunska sredstva. Rekonstrukcija vrtića i škola i gradnja novih objekata uz zadovoljenje pedagoškog standarda i okrenutost prema osiguranju nastave u jednoj smjeni još je jedan vid ulaganja u obrazovnu infrastrukturu. Otvoreni su brojni javni prostori za sport i rekreaciju, a planirani su i novi. Značajna ulaganja ostvarena su u zdravstvenoj skrbi. Područje je to za koje Grad nije izravno nadležan, ali uvođenjem nadstandarda želi osigurati što kvalitetniju i dostupniju uslugu za svoje građane.

Najveći izazov u idućem razdoblju svakako će biti rješavanje pitanja prometa u mirovanju u inače vrlo skučenom prostoru čemu gradska uprava namjerava doskočiti gradnjom novih garaža i uređenjem dodatnih javnih parkirališta. Grad Dubrovnik osmislio je i vlastiti model stanogradnje, a izgradnja prva 43 stana kreće već ove jeseni. Uz sve to, u planu je i podizanje ukupnog komunalnog standarda koji treba odgovoriti na sve veće zahtjeve turističke privrede, ali prvenstveno građanima osigurati ujednačenu kvalitetu življenja i rada u svakom kutku Grada.