Uz izbor najljepših parkova u Hrvatskoj kojega provodimo na Facebooku i u kojemu će pobijediti parkovi s najviše prikupljenih lajkova FB ‘publike’, biramo i najljepše parkove po izboru stručnog žirija.

U suradnji i uz stručnu podršku Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata razradili smo kriterije temeljem kojih će žiri – Mario Jukić, predsjednik HDKA, Andrea Knez, potpredsjednica HDKA te predstavnik gradonačelnik.hr-a, izabrati pobjednike. Ovim putem zahvaljujemo HDKA-u što su prepoznali vrijednost i potencijal našeg projekta te su se u njega aktivno uključili. Uz njih, u žiriju će biti i predstavnik gradonačelnik.hr-a.

KRITERIJI ZA ODABIR NAJLJEPŠEG PARKA

 Minimalna prihvatljivost projekta/parka za prijavu na natjecanje:

1.Javni gradski park, dostupan javnosti tokom cijelog dana.

Kriteriji za ocjenu kvalitete parka

1.Oblikovno rješenje – Funkcionalnost i cjelovitost rješenje (potrebno dostaviti tlocrt parka ili fotografiju iz zraka na kojoj se vide čitav park i njegovi sadržaji)

2.Izbor biljnog materijala u parku

Kategorija izbor biljnog materijala odnosi se na primjerenost i svrsishodnost odabranog materijala obzirom na klimatsku mikrolokaciju, potrebe za održavanjem, usklađenost s drugim sadržajima u parku i komplementarnost sa dizajnom prostora.

3.Održavanje biljnog materijala

4.Urbana oprema – Prostorni smještaj, dizajn i količina urbane opreme

5.Održavanje urbane opreme

6.Kvaliteta i količina sadržaja u parku

7.Inovacije i nove tehnologije

Svi gradovi/općine koji žele kandidirati svoje parkove za nagradu žirija pozivamo da se do 20. lipnja jave na naš mail redakcija@gradonacelnik.hr i prijave da žele sudjelovati u izboru, nakon čega ćemo im poslati prijavni obrazac.