Grad Jastrebarsko među naprednijim je hrvatskim gradovima kad su u pitanju smart city rješenja, što je još jednom potvrdio i plasmanom u samo finale našeg izbora za najbolji grad u Smart-city kategoriji. Među prvima u Hrvatskoj su svojim građanima osigurali besplatan Internet u gradu, uveli su e-sjednice Gradskog vijeća i tako građanima omogućili uvid u sve materijale, imaju daljinsko očitanje potrošnje vode i struje, a jedan su od rijetkih gradova koji ima Strategiju razvoja pametnog grada.

Njihov web geografsko-infomacijski sustav (GIS) jedan je od naprednijih i omogućuje korištenje i upravljanje višestrukih baza podataka (od cesta, zemljišta, rasvjete, nekretnina…) na jednom mjestu putem digitalnih prostornih karti.

Sada ga, pak, žele nadograditi, a projekt su prijavili za sufinanciranje na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Projektom se, navodi se u obrazloženju, osigurava dostupnost podataka gradskih projekata (investicija) i gradske evidencije obveznika komunalne naknade (uz obvezu registracije građana za pristup podacima, te se digitalizira postupak davanja prijedloga građana preko informatičkog rješenja na web stranici grada umjesto dosadašnjih pismenih prijedloga na papirnatim obrascima. Širi se broj javno dostupnih prostornih planova u GIS formatu, kao i evidencija zelenih otoka na području Grada uz prikaz na javnom portalu za građane. Uz to, omogućava se usluga obrade i unosa prostornih planova u GIS sustav Grada uz prikazivanje na javnom web portalu za građane.

‘Grad Jastrebarsko prepoznaje prednosti korištenja webGIS (Geo) sustava u svome poslovanju te je 2014. godine vlastitim sredstvima implementirao, a u narednim godinama i nadograđivao webGIS sustav za pregled i upravljanje dijela prostornih podataka (nerazvrstane ceste, registar nekretnina, komunalna infrastruktura, katastar vodova i dr.). Kao dokaz da se radi o „pametnim“ rješenjima možemo navesti da je Grad Jastrebarsko 2015. godine dobio nagradu „Pametna uprava“ na temelju implementacije i korištenja webGIS sustava za održavanje komunalne infrastrukture’, ističu iz Grada. Prednosti ovakvog sustava su, pojašnjavaju, jednostavnost pristupa (potrebna samo internetska veza), univerzalnost rješenja (moguće voditi sve vrste prostornih podataka), jednostavnost korištenja (korisnički orijentirano sučelje za djelatnike Grada i za građane na javnom portalu) te neograničeni broj korisnika sustava.

‘Daljnjom nadogradnjom webGIS sustava Grad Jastrebarsko želi potvrditi i nastaviti s inovativnim i učinkovitim pristupom upravljanju redovnim aktivnostima Grada, gradskom imovinom i gradskim projektima, ali ovaj puta s naglaskom na dodatnom uključivanju građana u dostupnosti podataka i upravljanju prostornim planiranjem Grada’, ističu iz Grada i dodaju da i nakon realizacije ovog projekta uložiti dodatne napore i vlastita sredstva u daljnjem razvoju ovog programskog sustava kako bi obuhvatili cjelokupno poslovanje i aktivnosti Grada u cilju uspostave održivog razvoja i poboljšanju kvalitete rada svojih djelatnika i života građana.

Kao poseban cilj projekta ističu povećanje produktivnosti rada djelatnika gradske uprave koji će, zbog očekivanog smanjenja broja građana koji dolaze u gradsku upravu po informacije, imati više vremena za rješavanje svih tekućih aktivnosti i obaveza. Smanjit će, također, i troškovi papirnatih ispisa i poštanskih usluga jer će građani svoje prijedloge davati izravno u sustav. (M.P.D.)