Iako investitori već sedam godina čekaju na donošenje zakonskih propisa koji bi regulirali razvoj projekata obnovljivih izvora energije, a ključni dokument bez kojeg se ne može uopće krenuti u razvoj projekata kasni više od godinu dana, hrvatski gradovi itekako rade na vlastitim projektima energetske učinkovitosti i ulaganja u obnovljive izvore energije koji su trenutno važniji nego ikada.

Jedan od njih je i grad Karlovac koji aktivno provodi interdisciplinarni pristup planiranju i provođenju učinkovitih mjera energetske i klimatske politike i tako pomaže u postizanju ciljeva definiranih kroz Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju.

‒ Jedno od ključnih usmjerenja nam je povećanje korištenja obnovljivih izvora energije kako bismo bili što energetski neovisniji grad i fokusirali smo se na iskorištavanje energije Sunca putem fotonaponskih elektrana te potencijala geotermalnih izvora koji postoje na području Karlovca ‒ poručili su iz gradske uprave.

Tako na području grada Karlovca tvrtka Geotermika, čiji je osnivač sam Grad, i Istraživački institut za geološka istraživanja iz Islanda provode projekt ‘Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja – PREP4KaGT-1‘ unutar programa ‘Energija i klimatske promjene‘ kojim nastoje približiti proizvodnju geotermalne energije i instalirati kapacitete za njeno korištenje.

Nadalje, grad nastoji povećati i korištenje solarne energije u javnim ustanovama te u sklopu projekta ‘SolariKA‘ nastoje postaviti 14 fotonaponskih elektrana na krovove javnih zgrada, kao što su dječji vrtići i osnovne škole, a sve s ciljem povećanja obnovljivih izvora energije i smanjenja emisija CO2.

Uz smanjenje potrošnje energije, a s ciljem poboljšanja kvalitete rasvijetljenosti površina, iz Grada su poručili da će postojeću javnu rasvjetu će zamijeniti LED lampama te će paralelno uspostaviti sustav daljinskog upravljanja i nadzora.

‒ Planirana je zamjena oko 10 tisuća rasvjetnih tijela čime će instalirana snaga biti smanjena za oko 65 posto, a potrošnja električne energije za oko 70 posto ‒ poručuju iz Grada.

Osim energetskih projekata, gradska uprava Karlovca provodi i projekte digitalizacije pa su tako potpuno otvorili svoje poslovanje građanima putem web platforme ‘Otvoreni Karlovac‘ koja građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje ili komunikaciju s gradskim službama te uvid u upravljanje gradom.

Također, nakon početka pandemije virusa COVID-19, Grad je uveo usluge e-Tržnice, e-Poticaja, e-Bebe… te mnoge druge, a nastavak digitalizacije poslovnih procesa i dalje im je, tvrde, jedan od glavnih prioriteta pa nastoje uspostaviti i Master bazu Grada Karlovca koja je nužna kao podloga za provedbu Projekta uspostave platforme Digitalnog Karlovca. Platforma bi trebala uspostaviti centralni registar korisnika gradskih i komunalnih usluga te digitalizirati gradske i komunalne usluge, a sve u cilju unapređenja kvalitete usluga za građane i poduzetnike.

Sve informacije o najnovijim i budućim projektima grada Karlovca možete čuti na Liderovoj konferenciji Smart cities u utorak 28. ožujka na Zagrebačkom velesajmu na kojoj će gostovati čelnici hrvatskih gradova baš kao i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Pridružite nam se na konferenciji uz prethodnu prijavu… (Lider)