Na osam milijuna kuna vrijedan natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje smart-city projekata Grad Velika Gorica je  prijavio projekt GIS sustava kojim planiraju,  kao prvi grad u Hrvatskoj, omogućiti svojim građanima jednostavno predlaganje izmjena u prostornim planovima, ali i druge prijedloge koje budu imali.

Sustav će, također, omogućiti praćenje statusa prijedloga ili upita u fazi Savjetovanja s javnošću u postupku izrade prostornih planova.

Projekt se sastoji od dvije faze – implementacija javnog GIS (Geo) programskog modula za omogućavanje građanima da daju prijedloge, primjedbe i mišljenja za izmjenu prostornih planova, koja je već završena te je javni GIS programski modul već dostupan na mrežnim stranicama grada. Druga faza je projekt obrade i unosa 11 prostornih planova na javni GIS portal Grada.

Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 250 tisuća kuna, a od fonda traže 100 tisuća.

‘Uvođenje e-URB modula doprinosi digitalizaciji procesa javne uprave i ubrzanju ukupnog procesa izmjene prostornih planova. Primjer je to poboljšanja učinkovitosti u upravljanju Gradom uz aktivnu uključenost građana u cijeli proces izmjene prostornih planova.

Građani su i do sada bili uključeni, međutim uvođenjem e-URBa realno je očekivati još veću uključenost građana jer je proces jednostavan i u skladu sa suvremenim digitalnim navikama. Potvrda tome su i rezultati prvog mjeseca korištenja e-URB modula. U samo mjesec dana, otkako je implementirano ovo rješenje, broj prijedloga za izmjenu prostornih planova poraslo je za 700% na mjesečnoj razini, u 2019. godini. Od zaprimljenih prijedloga, njih 85% zaprimljeno je u digitalnom obliku. To su direktni pokazatelji opravdanosti potrebe za ovakvim, smart city rješenjima’, navode iz Grada. (M.P.D.)