Tri, dva, 1…

Brojimo sitno, bližimo se 2022. – dućani su krcati šarenih balončića i blještavih kuglica, s razglasa nam trgovačkih centara i radio postaja pjevuši Wham! I Last Christmas… Advent u Lijepoj našoj se odavno zahuktao, unatoč i usprkos lokalnim i globalnim pandemijskim prilikama i neprilikama.

A kakav bi to bio prosinac bez ukrašenih trgova i ulica punih lampiona i lampica. Tu, pak, kada je Hrvatska u pitanju odavno vrh kreativnosti i maštovitosti zauzima – Čazma.  Adventsko uređenje grada Čazme posljednjih desetak godina “diktira” svjetski poznata “Božićna priča” obitelji Salaj koja redom uveseljava i oduševljava domaće i strane posjetitelje svojom jedinstvenom okućnicom ukrašenom milijunima svijećica. S obzirom na spektakularno uređenu okućnicu Salajevih, ništa manje ne smije pružati ni sam grad. Rijeke turista koji za adventsko vrijeme prolaze Čazmom, a broje se u desecima tisuća – barem je tako, kažu nam iz gradske uprave, bilo prije pandemije, ne smiju razočarati te ih, kako tvrde, moraju i žele dočekati dostojno okićeni. U tome im pomaže i sam Zlatko Salaj, svojim stručnim savjetima i radom na blagdanskom uređenju i osvjetljenju glavnih gradskih parkova. Baš zahvaljujući i tome, Čazma je sve više prepoznata kao „Grad svjetla“ pa taj naziv nastoji i opravdati.

Fond božićnih ukrasa značajno su upotpunili prije nekog vremena, tako da su ove godine ulaganja minimalna. Svejedno, tijekom zadnjih nekoliko godina, u blagdansko uređenje grada i božićne ukrase uložili su više stotina tisuća kuna. Uoči Božića, uredili su glavne trgove, središte grada, Crkvu sv. Marije Magdalene, koja je i inače impozantna građevina, glavne gradske ulice i pravac prema Zagrebu i Bjelovaru, budući da su upravo ti pravci najčešći kad govorimo o dolasku turista. Naravno, nerijetko to i ističu gradonačelnik Čazme, Dinko Pirak, i njegova ekipa, želja je svakako urediti svaku ulicu i svako naselje u gradu, međutim, ako znamo da je broj naselja 36 i da se površinom Grad Čazma prostire na preko 200 četvornih kilometara, shvaćaju da to nipošto nije zanemariv zadatak. Za njegovo ispunjenje trebat će još dosta vremena, a isto tako i novca.

Pa ipak uređenje grada nije vezano samo za centar, već je okićen gotovo cijeli teritorij Grada. To je, napominju, svojevrsni “Put svjetla”, koji se prostire od ulaska u Dapce, pa sve do imanja obitelji Salaj. A, koncem ove i početkom iduće godine, više od 3 milijuna lampica čeka svoje posjetitelje na jedinstvenoj i tradicionalnoj božićnoj čaroliji adventa, od 27. studenoga do 9. siječnja.

Tijekom svih adventskih vikenda Grad i Turistička zajednica Čazme u središtu grada organiziraju i brojna događanja. Posebno omiljen zimski sadržaj mladih i Čazmanaca koji se tako osjećaju je klizalište koje već nekoliko godina zaredom, smješteno na središnjem gradskom trgu, omogućuje uživanje u – ledenoj čaroliji na oko 300 kvadratnih metara! Klizalište je svakodnevno otvoreno od 10 do 21 sat (osim 25.12. i 01.01. kada neće raditi). Iz gradskog proračuna u tu svrhu bit će utrošeno 160 tisuća kuna, kaže čazmanski gradonačelnik. Cijena ulaznice iznosi simboličnih 20 kuna, u što je uključen i najam klizaljki, a ako netko ima vlastite klizaljke, plaćat će samo ulaz i to 10 kuna. Što se revijalne hokejaške utakmice tiče, koja se održavala svake godine u suradnji s KHL Medveščak, iz Grada kažu da je ona u planu i ove godine, ali točan datum još uvijek nije poznat.

Kao što i priliči, i Čazma će u najljepšem dobu godine nuditi različite i raznovrsne zabavne programe za djecu i odrasle, a sve prati i paljenje adventskih svijeća, otkrivaju iz Grada. U Čazmi možete prisustvovati i originalnoj manifestaciji – Bojani Božić u Bojani. U galeriji akademskog slikara Franje Matešina možete doživjeti tradicionalni seoski Božić bez struje, samo uz svjetlost svijeća i lampaša.

A ranije spomenuta i planetarno prepoznata “Božićna priča” obitelji Salaj održava se već više od 20 godina na imanju obitelji u Grabovnici nadomak Čazmi. Ova po mnogo čemu spektakularna manifestacija jedan je od najvećih božićnih događaja u RH, a privlači radoznale goste iz cijelog svijeta. Popularni Salajland, najsvjetlija je, najšarenija i najpoznatija lokacija u gradu Čazmi koju je do sada obišlo preko stotinu tisuća “malih i velikih” zaljubljenika, sugrađana i turista.

-Mnoštvo dobro raspoloženih ljudi, nasmijana lica i treperenje lampica koje vas prati gdje god se okrenete savršeno je okruženje za prisjetiti se najljepših događaja u godini i maštati o svemu što je tek pred nama. A u Grabovnici, pred vama neće biti samo otvorena vrata imanja Salaj, već i do kraja otvorena srca obitelji od koje je sve i krenulo. Gostoprimstvo obitelji domaćina prenijet će na vas ljubav koju nose prema svom kraju i radost koju im pružaju blagdani. U miru krajolika na obroncima Moslavine uživat ćete u zvucima prirode, dobrom jelu i kapljici i nesvakidašnjem okruženju ljubavi, osmijeha i prijateljstva. A samo jedan pogled bit će dovoljan da ova božićna čarolija, koja u neponovljivom idiličnom ozračju  pruža nezaboravan osjećaj duboko usnulog sna i buđenja u najljepšoj hrvatskoj bajci, ostane zauvijek urezana u vaše sjećanje, poručuju s imanja Salaj.

Ove godine, i imanje Salaj (A. Starčevića 132, Grabovnica, Čazma) s tisućama raznobojnih sijalica koje čine raskošan svjetlosni ugođaj svojim posjetiteljima otvorilo je vrata u subotu, 27. studenog 2021., a Božićna će priča i tu trajati do nedjelje, 9. siječnja 2022. Dakako, pod uvjetom da epidemiološke mjere ostanu ovakve kakve su sada… Dodatni sadržaj, uz milijune lampica, daje i vatromet koji se ondje održava svaki dan za vrijeme trajanja. Djeca do 7 godina u pratnji odraslih ne plaćaju ulaznicu kao ni osobe s invaliditetom, štićenici, djeca i odrasli s posebnim potrebama. Parking je besplatan.

-S veseljem vas očekujemo, dobrodošli!- poručili su nam s obronaka Moslavačke gore  i preporučili u blagdanskom mjesecu i božićnom duhu posebnu poslasticu u isčekivanju Novog ljeta, posjet Čazmi- gradu svjetla…  (Pero Livajić/Foto: Davor Kirin)