Uskoro se navršavaju četiri godine od kada je u trogirsku gradonačelničku fotelju zasjeo Ante Bilić.

Trogir je politički poznat kao grad čestih izmjena vlasti između HDZ-a i SDP-a, a hoće li Biliću poći za rukom osvojiti još jedan mandat, doznat ćemo u svibnju. Novinari portala Dalmacija Danas porazgovarali su s Bilićem pri kraju njegovog četverogodišnjeg mandata.

Prošle su četiri godine Vašeg mandata, kako biste ih ocijenili?

– Kada bacim pogled unatrag i vidim da smo realizirali 150 milijuna kuna projekata, od čega preko 30 isključivo gradskih velikih projekata, da smo ugovorili i većinom realizirali 40 milijuna kuna projekata (su)financiranih europskim novcem, povećali vanjska financiranja za nekoliko stotina puta, povećali investicije za 250 posto u odnosu na prije 4 godine, povećali proračun za gotovo duplo, sanirali 40 milijuna kuna naslijeđenih dugova i pri tom, uz sve neplanirane projekte, realizirali ili stavili u fazu realizacije 90 posto onoga što smo najavili – moram biti zadovoljan. Zato hvala svakom djelatniku Gradske uprave što je ugradio dio svog truda u napredak grada koji su osjetili svi sugrađani, bilo kroz infrastrukturu koju koriste, kroz smanjenje cijene vrtića, dva nova vrtića, bolji komunalni red, stipendije, uskrsnice, božićnice, naknade za nezaposlene, novi trg, Advent, saniranje deponija, reciklažno dvorište… Unatoč koronakrizi financije grada su stabilne. Pri tom smo povećali socijalna davanja, rasteretili poduzetnike i održali sve gradske usluge na visokoj razini. Mislim da je vidljivo i jako mjerljivo da Trogir ovakav rast nije doživio desetljećima prije, a to nam govore i sami građani. Sve to uspjeli smo s 20 posto zaposlenih manje nakon što smo restrukturirali gradsku upravu i tako ostvarili uštede od milijun kuna godišnje. Ne postoji kategorija u kojoj nismo napravili iskorak i to me čini ponosnim, ali potpuno sam svjestan da ima stvari koje još uvijek nismo napravili i to mi je najveći motiv za dalje- tvrdi Ante Bilić.

Po čemu je Trogir danas drugačiji nego prije četiri godine?

– Pored svih infrastrukturnih projekata i unapređenja kvalitete života građana, mislim da je najveća promjena ta što je Trogir konačno postao normalan grad u kojem se priča o budućnosti, projektima, transparentnosti, smart city strategiji, arhitektonskim natječajima, a ne o aferama kao godinama prije. U četiri godine iza nas moji suradnici i ja davali smo svoj maksimum da pokažemo da naš grad može bolje. Nešto smo mogli brže, negdje nismo imali sreće, ali nije korona pogodila samo nas tako da mislim da se nemamo pravo žaliti. Odabrali smo teži put, bez jeftinih trikova, otvoreni prema svima neovisno o ikakvom predznaku, komunicirali smo detaljno naš rad i time napravili presedan u političkoj povijesti našeg Trogira. Naša obećanja dana su crno na bijelo i dobar je osjećaj što danas to možemo pokazati da građani znaju da ih nismo iznevjerili. Konačno smo postali grad u kojem građani sudjeluju u donošenju odluka, znaju gdje njihov novac ide i žele se aktivirati, a to je veći uspjeh od svega. Naravno da smo danas i mi pametniji, iskusniji, da vidimo gdje možemo još bolje. Osobno učim nešto novo iz dana u dan, pratim druge gradove, tražim dobre prakse koje ćemo implementirati i mi i vjerujem da je Trogir spreman za još jedan iskorak.

Idete po svoj drugi mandat, što nudite biračima?

– Odluka o kandidaturi je na tijelima stranke, a vjerujem da naši sugrađani žele nastaviti putem rada, transparentnosti, održivog razvoja u kojem najviše vodimo računa o kvaliteti života svih generacija.  Postavili smo neke nove standarde, maksimalno se izložili građanima i dokazali da može drugačije od onog na što su nas naučili u prošlosti. Svaki projekt, njegove rokove i financiranje smo javno komunicirali. Pa čak i ako je zbog bilo kojeg razloga, više sile ili administracije zapeo, i to smo objasnili. Razvili smo povjerenje, uključili građane u naš rad, u kreiranje proračuna, ubrzali rješavanje komunalnih problema kroz Gradsko oko, uključili struku u svaki projekt i postigli to da budemo primjer dobrih praksi i da prvi u Dalmaciji pokrenemo projekte kao što je brendiranje grada, participativno budžetiranje… Za Trogir je jako važno da nastavi tim pravcem, a ne da se vratimo u doba podjela, svađa i destrukcije koja ide na korist nekolicine pojedinaca.

Jesu li u programu ravnomjerno zastupljeni sam grad Trogir i negradska područja poput Drvenika?

– Drvenici su integralni dio grada i naših planova. Ostali smo svojevremeno šokirani kad smo vidjeli da je u periodu od 2013. do 2017. u oba naša otoka ukupno uloženo 1.900 kuna. U posljednje manje od četiri godine investirali smo više od milijun i pol kuna. No, uz kilometre novog asfalta, helidrome, uređenije plaže, najveći prioritet je vodoopskrba. Uz novo trajektno pristanište u Solinama taj projekt će, vjerujem, najviše utjecati na kvalitetu života na našim otocima. Prije par tjedana stigla nam je pravomoćna lokacijska dozvola za priključenje Drvenika na vodotok Krke. Tijekom ove godine slijedi i građevinska i zatvaranje financijske konstrukcije i iskreno vjerujem u skoru realizaciju tog projekta. Inače vrlo dobro komuniciramo s mjesnim odborima, znamo njihove potrebe i u narednim godinama tamo planiramo još snažnije nastaviti s investicijama.

Kakvim se pokazao model participativnog budžetiranja?

– Uveli smo naš „I tebe se pita!“ kao prvi grad u Dalmaciji koji je građanima dao izravno u ruke dio proračunskog novca da sami odluče o njegovoj raspodjeli ovisno o svojim prioritetima. Nakon tri izdanja i oko četiri milijuna uloženih kuna, rezultat je oko stotinu realiziranih malih komunalnih investicija – od parka za pse, uređenih zelenih površina, kamere za nadzor prometa, dodatne prometne signalizacije, pametne klupe… Ne postoji ništa logičnije od toga da građani sami biraju kako se troši javni novac. U međuvremenu smo svoja iskustva dijelili s više gradova u Hrvatskoj koji su krenuli u projekt prema našem primjeru. Ove godine uveli smo i online glasanje, a i u narednim godinama unapređivat ćemo koncept. Do sada je sudjelovalo preko tisuću građana i mogu im reći tisuću puta hvala. Trogirani su se angažirali, pokazali da žele sudjelovati u odlukama koje se tiču njihovog grada i to im više nitko neće moći uskratiti. Na taj dio smo jako ponosni.

Kakvu situaciju očekujete u izborima za trogirsko Gradsko vijeće?

– Očekujemo stabilnu situaciju u kojoj će naša koalicija imati većinu, što je jednako bitno kao i izbor gradonačelnika. Četiri godine smo bili jako uključivi i otvoreni prema svakom zdravom prijedlogu. Previše je posla pred nama, a najgore što se jednom gradu može dogoditi je nestabilna vlast koju ucjenjuju neželjeni koalicijski partneri, a štetu trpe građani. Vidimo to iz primjera u našoj neposrednoj blizini. Vjerujem da u Trogiru do toga neće doći, da će građani i na izborima potvrditi da žele nastaviti u smjeru koji garantira miran i održiv razvoj grada. Nije vrijeme za povratak na staro niti eksperimente. Svaki naš sugrađanin zna koliko je ozbiljna situacija i svi energiju trebamo usmjeriti da se što prije gospodarstvo potpuno pokrene- rekao je Bilić.

Osjeća li Trogir nepostojanje “vertikale”?

– S obzirom na to da smo u zadnje četiri godine povećali vanjska financiranja nekoliko stotina puta, mislim da i ova naša „horizontala“ sasvim dobro funkcionira. Normalno komuniciramo sa svima, pripremamo projekte na vrijeme, imamo rezultate iza sebe i s takvim pristupom nitko nam nikad nije zatvorio vrata. Ne možeš doći s tukom ili pršutom na vrata stranačkom kolegi. To vrijeme je prošlo, a kad imaš spreman projekt onda te nitko normalan ne ignorira. Da, neke stvari kasne, još uvijek je administracija u javnom sustavu sporija nego bismo željeli, ali naša iskustva suradnje sa svim razinama vlasti su pozitivna i nismo se osjetili diskriminiranima. Zato i želim zahvaliti svima, od Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatskih cesta, Fonda za zaštitu okoliša, APN-a, ViK-a, raznih ministarstava… svih koji su pokazali suradnju i sluh za interese Trogira. Kad bih izdvojio projekt u kojem svi zajedno nismo bili na visini zadatka to je sigurno cesta od Arbanije do Duhanke. Tu smo ostali dužni i koliko god se radi o kompleksnom projektu, dužni smo ga realizirati u godinama koje su ispred nas.

Na trogirskom području najavljeni su neki veliki projekti poput Hajdukovog kampa ili Tommyjevog centra u Planom. Kada očekujete njihovu realizaciju i što će značiti gradu?

– Ponosni smo i zahvalni što su ta dva ugledna imena izabrala upravo Trogir kao partnera i mjesto interesa. Suvišno je reći koliko će Hajdukov kamp značiti Trogiranima, u smislu sportske infrastrukture, brendiranja grada, ali i sentimentalno. To je partnerski projekt Grada i Kluba kroz koji će NK Trogir dobiti teren na kojem će moći igrati više rangove natjecanja što nam je od ogromne važnosti. Prošle godine krenuli smo u projekt i maksimalno se stavili na raspolaganje. Intenzivno se radilo na dokumentaciji i zajednički ćemo u skoroj budućnosti predstaviti detalje, a kao što je najavljeno, planirani rok dovršetka je 2025. Što se Tommyjevog shop&fun centra tiče, rok je godinu i pol, dakle do kraja 2022. Tu će biti sadržaj kakvog nema u Dalmaciji, mjesto koje će zapošljavati više od 200 ljudi, na odličnoj prometnoj poziciji, koje će doprinijeti sadržajem ne samo za stanovnike regije, nego i za turiste i za ponudu naših iznajmljivača. Svaki od posjetitelja centra na par minuta vožnje imat će i UNESCO-v biser u koji će doći, prošetati, pojesti, prespavati… Mislim da je to win-win situacija za sve. Kada je u korist grada i građana, kada su projekti dugoročno održivi, svaki investitor je dobrodošao u Trogir.

Koronakriza intenzivno utječe na sva područja okrenuta turizmu. Što je Grad napravio da ublaži posljedice i ima li prostora smanjiti izraženu ovisnost o turizmu?

– Pametnim i odgovornim mjerama koje smo donijeli osigurali smo uštede i potpore od 7,5 milijuna kuna. Pri tome smo, koliko god smo mogli, rasteretili građane i poduzetnike. Privremeno smo smanjili plaće unutar Gradske uprave i Holdinga te vijećničke naknade, ukinuli smo naknadu za topli obrok, uskrsnice i regres za Grad i gradske ustanove, oslobodili roditelje plaćanja vrtića na tri mjeseca, oslobodili ugostitelje plaćanja zakupa štekata u vrijeme lockdowna i snizili cijenu za 50 posto na razini cijele godine, privremeno prepolovili komunalnu naknadu za pravne osobe i donijeli još niz manjih mjera koje su pomogle da zajedno izdržimo ovo s glavom iznad vode. Hvala svima koji su podnijeli dio tereta u ovoj godini koja nije nikome bila laka. Prihodi od turizma i prihodi Holdinga drastično su smanjeni, a sve se to izravno ili neizravno odrazilo na svakog člana naše zajednice. Po prirodi sam optimist i vjerujem da ćemo se do kraja godine vratiti u normalu. Smanjenje ovisnosti o turizmu ide kroz, primjerice, stipendiranje deficitarnih zanimanja, otvaranje prema investicijama, potpore poduzetnicima i obrtnicima, a sve to radimo koliko je u našoj moći.

Koliko je novi Čiovski most promijenio trogirsku svakodnevicu?

– Toliko da smo već zaboravili kako je bilo prije njega. Trogir je prometno prodisao, dobili smo i novu, ugodnu vizuru tog dijela grada, zaboravili na nepodnošljive gužve. Moram reći da u Trogiru još uvijek ima prostora za unapređenje prometa. Kroz uređenje pojasa Soline – kolodvor radit će se novo rješenje križanja kod ribarnice koje će, izvjesno je, biti kružni tok. Moguća je i semaforizacija raskrižja ispod policije i škole. Grad raste, mijenjaju se potrebe i treba ih pratiti. Nakon ljeta kreću radovi na obnovi starog čiovskog mosta, u planovima Hrvatskih i Županijskih cesta za ovu godinu su završetak istočnog i zapadnog ulaza u grad i onda nam od velikih stvari ostaje samo rješavanje raskrižja Plano koje je također ušlo u plan financiranja. Sve to radit ćemo u suradnji sa strukom i građanima.

Kampanje u Trogiru znaju biti prilično “prljave”, što očekujete do izbora?

– Vjerujem da smo građane naučili na nove standarde i takvi pokušaji nisu donijeli ploda kroz ove četiri godine, a još manje mogu u kampanji. Iskreno, potpuno sam fokusiran na projekte, završava natječaj i uskoro nam kreće obnova kina u kulturno-društveni centar, radovi na kanalizacijskoj mreži diljem grada, dovršavamo šesto, a najavili smo četiri dječja igrališta, radimo na dokumentaciji za novu dvoranu. Naše ulice bit će malo prljave od radova i to kao rezultat velikih i dugo spremanih projekata. Jasno da će biti kampanja i to je dio demokracije, no nadam se da će biti na kulturnoj i politički korektnoj razini, da ćemo se natjecati u realnim projektima i rješenjima i sačuvati razinu kakvu smo uglavnom imali posljednjih godina. U Trogiru svatko zna svakoga i nema tu prostora za „prodat priču“. Imamo četiri godine iza sebe, idemo s programom i našom vizijom grada, a birači će na kraju odabrati- kazao je gradonačelnik Trogira za Dalmacija Danas. (Grad Trogir/Dalmacija Danas)