Grad Belišće u našem je velikom istraživanju o visini i broju stipendija gradova, u koje se uključilo čak njih 116 od 128, izdvojio kao jedan od gradova s najizdašnijim iznosom stipendije od 1.100 kuna.

Grad Belišće od ove je akademske godine uveo nove kriterije za dodjelu stipendija – sada ih dobivaju svi studenti. Ove ih je godine u sustavu stipendiranja njih 88, a iznos ovisi o uspjehu studiranja. Tako je nauspješnijima osiguran i najveći iznos od 1.100 kuna, studenti s prosjekom iznad 3,00  za više godine studija, odnosno 4,5 za prvu godinu primaju 700 kuna, dok svi ostali dobivaju 400 kuna mjesečno.

„U proračunu smo ove godine za stipendije planirali 820 tisuća kuna i smatramo da je to dobro ulaganje u naše mlade ljude jer, iako se Belišće pozicionira kao snažan slavonski gospodarski centar velike industrijske tradicije, posljednjih godina posebno poznat i po uspješnoj realizaciji razvojnih projekata, financiranih ponajviše iz EU fondova, svjesni smo činjenice da svi ovi veliki projekti ništa ne vrijede ako će naši mladi odlaziti i ako neće biti onih koji će u Belišću nastaviti privređivati i doprinositi. Ulaganje u naše mlade i djecu, učenike i studente, najveća je i nemjerljivo vrijedna duhovna i ljudska ‘kapitalna investicija’ i na nama je da stvorimo pretpostavke za njihov ostanak i zapošljavanje, na čemu također intenzivno radimo“, poručio nam je gradonačelnik Dinko Burić.

Podsjetimo, Grad Belišće ove je godine povećao izdajanja za stipendije za čak 190 tisuća kuna, i to u sklopu programa poticajnih socijalno – demografskih mjera i mjera za razvoj gospodarstva, kojih za razliku od prošle godine ima 11 više, njih 23.  Uz povećanje stipendija su tako uveli i besplatne vrtiće, ‘tetama’ u vritićima su povećali plaće, za što je u Proračunu osigurano 3,7 milijuna kuna, a grade i POS stanove za koje su osigurali preko 3,3 milijuna kuna. (gradonačelnik.hr/J.L.)