U Gradu Benkovcu građevinski strojevi postali su svakodnevica. Uz gradnju najveće vjetroelektrane u Hrvatskoj, radovi se vrše na više različitih mjesta, a među njima rekonstruira se i gradska jezgra.

– Riječ je o projektu »Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre – 1. faza«, prvom projektu Intervencijskog plana Grada Benkovaca, rekla je zamjenica gradonačelnika Paulina Kulaš, voditeljica Jedinice za Intervencijski plan Grada Benkovca.

Projekt Intervencijskog plana sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za Regionalni razvoj.

– Ukupna vrijednost Intervencijskog plana iznosi 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna, dok je za projekt »Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre – 1. faza« ukupna vrijednost ugovorenih radova 17,1 milijun kuna, rekla je Kulaš.

Projekt obuhvaća uređenje gradske tržnice, okoliša i trga oko zgrade Gradske uprave, ali i rekonstrukciju buduće i postojeće zgrade gradske uprave te završetak popločavanja šetnice.

Prvi konkretni rezultati mega projekta

– Nakon potpisa sporazuma sredinom svibnja 2017. godine između Grada Benkovca, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva rada i mirovinskog sustava, počeli smo s prijavom projekata i izradom projektne dokumentacije. Trebalo je dvije godine da naši sugrađani vide konkretne rezultate i početak realizacije prve faze prvog projekta rekonstrukcije stare gradske jezgre, naglasio je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

Kroz drugu fazu rekonstrukcije i uređenja stare gradske jezgre planirano je uređenje pozornice i prostora iza knjižnice i Doma kulture, energetska obnova privatno-stambeno poslovnih prostora na Šetalištu kneza Branimira na 10 objekata te izgradnja zgrada za stambeno i kadrovsko stanovanje na Kaštelu.

– Nakon ovog projekta dolaze projekti Benkovački sajam, Poduzetnička zona Benkovačko Selo, plaža Karin Donji, Zavičajni muzej, mreža društvenih domova u Smilčiću, Nadinu, Lisičiću i Vukšiću, izgradnja prometnica, vodovodnih mreža i cijeli niz drugih projekata. Osim projekata iz IP-a rade se i projekti iz raznih ministarstava. Nadam se da je vidljivo da se po gradu radi, vraća život i svježina – naglasio je Bulić šaljući poruku građanima Benkovca da je to grad budućnosti, perspektive i da je pred njim svjetla budućnost.

– Želimo da Benkovac bude grad ugodan za življenje, grad koji će poduzetnicima biti prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje. Upravo takva vizija odredila je koje ćemo projekte provoditi i realizirati. Želimo iskoristiti sve naše potencijale, a to su dio Karinskog mora i dio Vranskog jezera. Uz to središte smo Ravnih Kotara i Bukovice te se nalazimo na vrlo dobrom prometnom položaju – u neposrednoj blizini autoputa i zračne luke, tako da imamo veliki potencijal i na nama je da ga pokušamo iskoristiti, zaključila je Paulina Kulaš.
Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre

Projektom rekonstrukcije i uređenja stare gradske jezgre 1. faza obuhvaćeno je nekoliko lokacija. U sklopu tog projekta je uređenje trga i okoliša Gradske uprave. Izvođač radova je tvrtka Tehno–elektro Đakovo, a planirani završetak radova je kraj prosinca 2019. godine. Tu je i projekt adaptacije i energetske obnove zgrade Gradske uprave, a radove koji bi trebali biti okončani do veljače 20’20. izvodi ista tvrtka. Nadalje, u tijeku je rekonstrukcija, nadogradnja i dogradnja upravne građevine u Benkovcu. Izvođač radova je tvrtka Reliance d.o.o. Split, a planirani završetak radova je u veljači 2020. Tri mjeseca kasnije planiran je završetak radova na popločavanju gradske šetnice koje izvodi splitska tvrtka Polinom d.o.o. (Grad Benkovac)