Potpisan je ugovor za financiranje obnove magistralnog vodovoda Delovi – Bjelovar, dugog oko 22 kilometra, čulo se na konferenciji za novinare na kojoj su gradonačelnik Dario Hrebak i direktor Vodnih usluga Ivan Ivančić predstavili taj iznimno važan projekt za grad.

Ukupna vrijednost projekta je 16.557.181,60 €, a putem Ministarstva gospodarstva, odnosno iz Mehanizma za oporavak i otpornost, dodijeljena su bespovratna sredstva su u iznosu od 80% troška ili 10.596.596,22 €. Obnova će puno značiti s obzirom da su trenutačni gubici prijenosa vode do Bjelovara, iznimno veliki radi dotrajalosti magistralnog vodovoda. Na svemu se radilo nekoliko godina, kaže gradonačelnik te dodaje da je 500-tinjak vlasnika parcela trebalo uvjeriti i obeštetiti te provesti oko 200 postupaka izvlaštenja pri nadležnim tijelima, kao i ishoditi sve potrebne suglasnosti.

Cilj projekta je, kaže direktor Ivančić, smanjiti gubitke za 30 posto. Napominje i da riječ o jedinom vodoopskrbnom dovodnom cjevovodu na području grada, ali i općina Kapela i Rovišće te da će se rekonstrukcijom povećati i sigurnost snabdijevanja vodom.

Trenutačno su u tijeku radovi na sekundarnom vodovodu pokraj 4. osnovne škole, kako grad ne bi ostao bez vode kada krene rekonstrukcija. Ne bude li žalbi na Javni natječaj, rekonstrukcija magistralnog vodovoda Delovi – Bjelovar, mogla bi krenuti već na proljeće. Rok za dovršetak projekta je kraj 2025. godine. (Grad Bjelovar)