Kao i 17 godina unazad, čakovečki osnovci ljetne praznike mogu provesti aktivno, baveći se sportom. Već u ponedjeljak 21. lipnja počinju kampovi iz plivanja, kickboxinga i odbojke, a ove godine učenicima je na raspolaganju njih 23 iz 18 različitih sportova.

Program ovogodišnjih kampova, koji se održavaju pod nazivom Svaki tjedan sport jedan, predstavili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca Bojan Ružić i predsjednik Športskog streljačkog kluba Čakovec Nenad Nemec.

Prema riječima predsjednika Zajednice udruga čakovečkih sportaša Bojana Ružića, počelo se sa nekoliko sportova, da bi danas mladi mogli birati između njih čak 18. Svi kampovi provode se pod stručnim vodstvom trenera i studenata Kineziološkog fakulteta.

– O uspješnosti ovog projekta govori i činjenica da ga kopiraju mnogi hrvatski gradovi, a četvrtu godinu zaredom prepoznaje ga i resorno ministarstvo koje kampove sufinancira sa 80 posto sredstava. Posebno je zanimljivo to da velika većina polaznika kampova tijekom godine ne odlazi na sportske treninge. Na kampovima mogu testirati koji im sport najbolje leži – rekao je Bojan Ružić.

Upravo je u tome velika vrijednost ovog ljetnog projekta, naglasio je predsjednik Športskog streljačkog kluba „Čakovec“ Nenad Nemec i zahvalio Gradu Čakovcu i Zajednici sportskih udruga Grada Čakovca, s obzirom da su upravo kampovi u klub doveli nove mlade članove. Streljaštvo je specifičan sport, nije toliko zastupljen u medijima pa su programi poput ovog prilika da se i mlađi upoznaju sa streljaštvom.

Ljetni sportski kampovi zaštitni su znak Čakovca te su od 2005. godine, kad je održan prvi, kroz njih prošle generacije čakovečkih osnovnoškolaca.

– Aktivno provođenje ljetnih praznika, pogotovo ako se uz zabavu i bavljenje sportom stječu zdrave navike, izuzetno je važno za djecu i mlade. Održavaju se tijekom trajanja ljetnih praznika, tako da se i oni osnovci koji će većinu praznika provesti kod kuće, mogu organizirano i pod stručnim vodstvom baviti sportom. Zadovoljni će sigurno biti i roditelji, ali i zajednica jer bavljenje sportom pridonosi socijalizaciji i zdravlju, rekla je gradonačelnica Ljerka Cividini dodajući da će Grad nastaviti podržavati ovaj projekt.

Osnovnoškolci koji će sudjelovati na najviše sportova bit će nagrađeni. Cijena polaska je 100,00 kuna za djecu s područja Grada, a 150,00 za ostale, bez obzira na koliko različitih kampova djeca sudjeluju. Prijavnice za sudjelovanje u Ljetnim sportskim kampovima mogu se ispuniti na recepciji Gradskih bazena „Marija Ružić“ u Čakovcu. Pored spomenutog, ovoga ljeta organizirana su i predavanja o zdravom načinu života i zdravoj prehrani.

Treba napomenuti da je ove godine ovaj projekt ponovno prepoznalo Ministarstvo turizma i sporta, sufinanciravši ga sa 104.650,00 kuna. (Grad Čakovec)