Od izbijanja pandemije koronavirusa diljem svijeta, naša zemlja pokrenula je obrambeni mehanizam u vidu kriznih stožera. Od gradskih stožera preko županijskih pa sve do onog glavnog, nacionalnog, Stožeri civilne zaštite postali su najvažnije institucije u našoj zemlji. Kako bi se adekvatno borio protiv širenja zaraze i zaštitio svoje građane, jedan takav stožer osnovao je i Grad Cres. Tamošnji stožer, naime, sastoji se od predstavnika raznih žurnih i javnih službi, a za potrebe aktualne krize proširen je predstavnicima obrazovnih i drugih ustanova koje djeluju na području Grada. Na čelu mu je zamjenik gradonačelnika Marin Gregorović.

Čim je počeo djelovati nacionalni stožer civilne zaštite okupio se i gradski, a kako je situacija postajala sve ozbiljnija, gradski stožer počeo se sastajati svakodnevno. Od samog početka provodile su se mjere koje je donosio nacionalni stožer, aktivirane su lokalne operativne snage i mjesni odbori kako bi se na terenu kontroliralo provođenje mjera.

– Poštivali smo naputke nacionalnog stožera koji je naglašavao da treba održavati balans između dobre epidemiološke situacije i oštrine i širine mjera, te se nismo istrčavali s ishitrenim odlukama – objašnjava načelnik Gregorović.

Prioritet rada Stožera je krizno komuniciranje te su korišteni svi komunikacijski kanali, od plakata do društvenih mreža, kako bi otočani dobili pravodobne i precizne informacije.  Kako je sve važnije postalo izbjegavanje socijalnih kontakata i gradski stožer je prešao na virtualno „sastajanje“ u Viber grupi, a to se, kažu, pokazalo odličnim rješenjem. Članovi stožera aktivni su gotovo 24 sata dnevno i sve se odluke mogu donijeti ili informacije razmijeniti u bilo koje doba, bez potrebe za fizičkim kontaktom.

– Želim pohvaliti sve članove stožera i sve operativce koji su se angažirali, te se zahvaliti velikom broj volontera koji su se stavili na raspolaganje Crvenom križu i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Zahvaljujući njima sustav na našem području odlično funkcionira, bilo da se radi o nadzoru nad provođenjem propisanih mjera ili o dostavi namirnica i lijekovima kućanstvima kojima to treba, a mogu reći da su se Cresani u ovoj teškoj situaciji pokazali vrlo discipliniranima – zaključio je Gregorović. (P.B.)