Na otoku Cresu uskoro počinje izgradnja najveće sunčane elektrane Orlec Trinket – Istok. Nakon što je početak radova prvotno odgođen zbog epidemije COVID-19, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako jučer je najavio početak izvođenja radova.

– Početak izgradnje sunčane elektrane Orlec Trinket – Istok, najveće takve elektrane u Hrvatskoj, morao je biti malo odgođen zbog epidemije Covida 19, no veseli me što smo se danas okupili kako bismo uveli izvođače u posao i kako bi Cres napravio još jedan korak naprijed na svom putu energetske tranzicije – izjavio je gradonačelnik Kristijan Jurjako na lokaciji buduće elektrane gdje su se okupili predstavnici Grada Cresa, investitora Hrvatske elektroprivrede, izvođača i nadzora.

– Svaki poslovni poduhvat na otoku posebno je izazovan, pa tako i ova investicija. Primjerice, opremu koju ćemo ugraditi u elektranu dopremit ćemo sa četrdesetak šlepera, a za izvođenje građevinskih radova koristit ćemo i lokalne tvrtke. Ugovoreni rok dovršetka radova je travanj sljedeće godine, ali, ukoliko nam to vremenske prilike budu dozvolile, očekujemo da će sve biti gotovo do kraja godine, izjavio je Nebojša Dulić, direktor tvrtke PVI Solar koja predstavlja zajednicu ponuditelja, tvrtke PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling.

Creska elektrana obuhvatit će površinu od 17,3 hektara oko dva kilometra sjeverno od naselja Orlec, istočno od otočne magistrale Porozina-Mali Lošinj. Sunčana elektrana podijeljena je na 13 segmenata pojedinačne snage 500 kW, dakle ukupna joj je instalirana snaga 6,5 MW. Očekivana proizvodnja električne energije iznosi gotovo 8,5 milijuna kWh godišnje, što je dovoljno za opskrbu oko 2000 prosječnih kućanstava. Procjenjuje se da je ukupna vrijednost investicije 45 milijuna kuna. (P.B./Grad Cres)