I službeno je otvoreno reciklažno dvorište Pržić, projekt Grada Cresa.
Na svečanom otvorenju okupili su se predstavnice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – zamjenica direktora Alenka Košiša Čičin-Šain, savjetnica direktora Ljiljana Bukovac i načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako sa suradnicima, direktor komunalnog društva koje će upravljati reciklažnim dvorištem Neven Kruljac, te Dejan Ćormarković, direktor građevinske tvrtke koja je izvodila radove – Elektro-voda. Gradonačelnik Jurjako podsjetio je tom prilikom na dosadašnje aktivnosti Grada u organizaciji cjelovitog sustava gospodarenja otpadom:
-Cres je prvi grad u Primorsko-goranskoj županiji koji je na području dotadašnjeg odlagališta otpada izgradio pretovarnu stanicu vrijednu 7 milijuna kuna, a još 2016. godine u Cresu su postavljeni polupodzemni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, za što je izdvojeno milijun kuna. Gradska tvrtka Komunalne usluge Cres-Lošinj kupila je i specijalno vozilo za pražnjenje novopostavljenih spremnika, vrijedno gotovo milijun kuna- kazao je gradonačelnik. Izgradnja sustava nastavljena je projektom izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta Pržići koji je započeo krajem prošle godine, a dovršen u lipnju 2020.
Cilj projekta je povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koji se odlaže u regionalni centar za gospodarenje otpadom Marišćina (od 2017. otpad se više ne odlaže na otoku). Ukupna vrijednost projekta izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta Pržić iznosila je nešto više od 3 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano europskim bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda.
Nakon uvodnih riječi gradonačelnika Jurjaka okupljenima se obratila zamjenica direktora Fonda Košiša Čičin-Šain koja je istaknula dosadašnje rezultate koje je Cres postigao u odvojenom prikupljanju otpada: „
-Grad Cres se mijenja svjetlosnom brzinom. 2017. godine se u Cresu odvajalo oko 11 posto otpada, a ove godine već oko 50 posto. To je zasluga gradske uprave i komunalnih društava, no najzaslužniji su građani koji odvajaju otpad- rekla je Čičin-Šain i službeno otvorila reciklažno dvorište pritiskom na daljinski upravljač kojim se otvaraju pomična ulazna vrata. Gradonačelnik Jurjako simbolički je predao u reciklažno dvorište prvi komad elektroničkog otpada kako bi se ispravno odložio.
– Stalnom nadogradnjom sustava za gospodarenje otpadom Grad Cres pokazuje da se svrstao uz bok najrazvijenijim zemljama, a cilj nam je stići i prestići one najbolje u Hrvatskoj, zaključio je gradonačelnik Jurjako te podsjetio da su upravo u tijeku radovi na konačnoj sanaciji i zatvaranju starog odlagališta otpada, projekt ukupno vrijedan 10,5 milijuna kuna. Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta prate razne informativne i edukativne aktivnosti kroz koje će se građanima objasniti kako pravilno odvajati otpad u kućanstvima i koja je uloga reciklažnog dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom. Uz distribuciju letaka i brošura, te izradu promidžbenog spota, sljedeći tjedan će se održati dvije edukativne radionice, jedna prilagođena školskoj djeci, a druga odraslima, koje će se prenositi online zbog važećih epidemioloških mjera. (Grad Cres)