Na okruglom stolu Lider invest održanom u Rijeci, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako prokomentirao je kako usred krize stoji Grad Cres, prenosi Lider.

Istaknuo je kako su financijske brojke mnogo bolje nego što su to očekivali.

– Lokalne samouprave i lokalne tvrtke kojima smo mi osnivači moraju se ponašati kao trgovačka društva, a s druge strane nemaju ista prava, a imali su iste probleme kao i ostale tvrtke. Što se tiče grada Cresa, ako se uspoređuju brojke, prvih 6 mjeseci prošle godine i do prvih 6 mjeseci ove godine mi smo s proračunom na plus 15,5 posto. Na poreznim prihodima mi smo planirali pad s obzirom na to da je porezna reforma uvela neke kategorije koje se ne oporezuju. Kompletni porezni prihodi su u odnosu na isto vrijeme prošle godine neznatno manji oko 6 posto. No s druge strane skočili, posebno kod komunalnog doprinosa, sad imamo trenutno ostvarenje indeks 180, odnosno 80 posto veći nego planirano za cijelu godinu. Naša situacija nije problematična kao kod velikih gradova. Mene osobno veseli porez na dohodak koji nije puno manji. Ako se ovako nastavi do kraja godine bit će i više nego dobro. Ima puno investicijskih projekata na području grada Cresa, poput zapadne luke Cres od 50 milijuna kuna koja će biti gotova do kraja prosinca – hvalio se Jurjako, pa je dodao još nekoliko projekata poput solarne elektrana koja kreće s gradnjom s investicijom od 41 milijun kuna, reciklažno dvorište, sanacija odlagališta, dogradnja vrtića, prometnice vrijedne 8 milijuna kuna su dovršene, kao i kanalizacija, aglomeracije Cres Matišnica, Mali, Veli Lošinj investicija 400 milijuna kuna.

Osvrnuo se i na turističke brojke.

Što se turizma tiče, situacija na Cresu je više nego dobra. Naš najveći kamp je prekjučer bio na 68 posto popunjenosti u odnosu na isto vrijeme prošle godine, a naš hotel na 74 posto popunjenosti u odnosu na isto vrijeme prošle godine i to raste iz dana u dan – dodao je Jurjako. (P.B.)