Grad Crikvenica izdvojio je 8,9 tisuća kuna po stanovniku za obrazovanje u razdoblju od 2017. do 2019. godine, što ga je svrstalo u vodećih deset gradova, pokazala je naša analiza napravljena prema podacima konsolidiranih proračuna. Lani je Grad bio i jedan od finalista u našem izboru najboljeg grada na području obrazovanja.

Od najznačajnijih kapitalnih projekata u ovom mandatu izdvajaju energetske obnove DV Radost i OŠ Zvonka Cara i Vladimira Nazora, uređenje dvorišta DV Radost, izgradnja školske sportske dvorane pri OŠ Zvonka Cara, uređenje i proširenje postojećih te izgradnja novih dječjih igrališta na području grada Crikvenice za što je izdvojeno gotovo 3,5 milijuna kuna te adaptacija i dogradnja dječjeg vrtića i škole u Dramlju čiji su radovi pri kraju i vrijedni su 4,5 milijuna kuna, kao i najava izgradnje novog vrtića u Gornjem kraju.

Grad kroz fondove Europske unije sufinancira pomoćnike u nastavi, sa 300.000 – 500.000 kuna na godišnjoj razini. Grad raspisuje natječaje za stipendije po tri kriterija – kriteriju izvrsnosti, deficitarnosti i socijalnom kriteriju. Kroz stipendije se godišnje osigura oko 400.000 kuna za učenike i studente te gotovo 600.000 kuna za sufinanciranje prijevoza učenika i studenata. Produženi boravak imaju obje osnovne škole (Zvonka Cara i  Vladimira Nazora) te sve tri područne škole (Selce,  Dramalj i Jadranovo) te Grad sufinancira ovaj trošak s pola milijuna kuna. Djeca dobivaju besplatne udžbenike od države, dok Grad financira radne materijale te se u tu svrhu izdvaja 260.000 kuna. Važno je reći i da su obje osnove škole e-škole, s tim da je jedna osnovna škola već opremljena s potrebnom podrškom za takvo održavanje nastave, dok je u drugoj školi proces u tijeku. (L.K.)