Nakon pet godina na velika vrata se prošloga vikenda vratio grubišnopoljski Gospodarski sajam, ove godine prvi puta održan u ruhu sajma sira, meda i vrganja, što je novi iskorak poznate, sada punoljetne manifestacije. Protekle subote i nedjelje na sajamskom prostoru u školskoj sportskoj dvorani predstavilo se 105 izlagača iz cijele Hrvatske, među kojima dio onih koji su proteklih godina bili sudionici sajma, ali je bilo i podosta novih. Dio izlagača bili su predstavnici OPG-ova koji se bave proizvodnjom domaćeg povrća, suhomesnatih proizvoda, likera, sokova, izlagači pojedinih domaćih radinosti, suvenirnica, kreativne radova i brojni drugi.
Uz med i vrganje nove zvijezde sajma bili su i Bilogorski doručak i desert s Južne Bilogore. Prvi je imao ulogu predstaviti starinska jela grubišnopoljskog kraja i okolice, kako većinskoga naroda tako i nacionalnih manjina, a drugi bi trebao postati dijelom cjelogodišnje ponude ugostiteljskih objekata na području Grubišnoga Polja i Velikoga Grđevca. Desert južne Bilogore na bazi lipova meda i svježeg masnog sira osmislio je, izradio i na sajmu predstavio osječki chef Ivan Đukić, predsjednik Udruge kuhara i slastičara Osječko baranjske županije.
Uz već uvriježeno proglašenje najboljih sireva, proglašeni su i najbolji medovi. Na analizu su upućena 24 uzorka mliječnih proizvoda, a šampionom je proglašen svježi sir Mini sirane OPG-a Adele Jareš. Još su dva zlata i to za Topljeni sir s medvjeđim lukom Zdenke d.o.o. te Svježi dimljeni sir Mini sirane Pomper. Među 13 analiziranih uzoraka meda najboljim je proglašena Lipa Tomislava Vostrela.
Održana je i panel rasprava ‘Spajanje lokalnih okusa i turističkih doživljaja’ dok je predavanje na temu samoniklih gljiva održao Ivan Širić, profesor agronomskoga fakulteta u Zagrebu. U programu sajma bila je još i čvarkijada, pobjednici koje su bili članovi Vatrogasne zajednice Grada. Održana je i prezentacija spravljanja domaćeg vučenog tijesta, sadržaji za djecu, te smotre folklora i mažoretkinja. Najboljim izložbenim prostorom proglašen je onaj Srednje škole Bartola Kašića.
Novost je što su svi izlagači ovoga puta bili u dvorani, dok je na pokrajnjem rukometnom igralištu postavljen šator u kojemu se odvijala gastro ponuda te koncerti tamburaških sastava Fijaker i Ledina. Za ugođaj u dvorani špartanjem i muziciranjem među štandovima pobrinuli su se sastavi Gelipteri i Panonia.
Na svečanom otvorenju domaćin sajma gradonačelnik Zlatko Mađeruh je kazao kako je nakon pet godina pauze ponovno pokrenuta sajamska priča kao ogledalo smjera i vizije politike grada usmjerenih na razvoj gospodarstva s naglaskom na prirodne resurse, kulturu i tradicije.-Čestitam na dosegnutoj kvaliteti proizvodnje onima koji su osvojili zlatne, srebrne ili brončane medalje. To znači da po tko zna koji puta dokazujemo da su naši proizvodi znatno bolji od onih uvoznih u proizvodnji sira i meda-poručio je domaćin.
Sajam je otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede državni tajnik Tugomir Majdak. Kazao je kako je kroz sajam pokazano da lokalni proizvodi imaju dušu i da moraju naći što kraći put do naših stolova.-Ministarstvo poljoprivrede uvijek je posvećeno najmanjima koji vrijedno rade te tražimo i nalazimo balans između malih gospodarstva i velikih tvrtki. Ovaj sajam pokazuje kakao sljubljuje ne samo u ovom proširenom nazivu sir, med i gljive, već i male i velike tvrtke-kazao je T. Majdak. Naveo je kako je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva nedavno otvorilo četiri nova natječaja, koji bi mogli biti zanimljivi mladim poljoprivrednicima.
Saborski zastupnik Miro Totgergeli istaknuo je kako je hrvatsko trenutno najviše rastuće gospodarstvo u Europskoj uniji, te da tomu doprinosi i sajam u Grubišnom Polju. Navodeći da smo svjedoci velike uvozne politike župan Marko Marušić je pozvao sve posjetitelje da obiđu štandove na kojima izlagači imaju puno za ponuditi. Naime, u organizaciji ovoga sajma osim Grada Grubišnoga Polja sudjelovali su Bjelovarsko-bilogorska županija i Bjelovarski sajam.
Velik broj posjetitelja i izlagača posvjedočio je da je povratak sajma u novom ruhu s proširenim sadržajima bio pun pogodak. Posebice raduje podatak da su pojedini izlagači već prvoga dana rasprodali sav pripremljeni asortiman. Stoga su mnogi poručili kako s nestrpljenjem iščekuju sljedeće izdanje sajma. (tekst: Michael Palijan, foto: Dražen Čvek i FB CIK-a dr. Franjo Tuđman). (Grad Grubišno Polje)
Događanja