Grad Drniš i ove je godine raspisao natječaj za sufinanciranje gradnje obiteljskih kuća za mlade obitelji. Jedna je to od četiri mjere uvedene prije tri godine, a kojima Grad Drniš pomaže svojim mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja i tako ih zadržava u gradu. Proračunom Grada Drniša godišnje je predviđeno oko 600.000,00 kn za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji.

Mlade obitelji od Grada tako za kupnju građevinskog  zemljišta mogu dobiti pomoć grada od 50.000,00 do 145.000,00 kn ili 25% kupoprodajne cijene zemljišta. Potpore za gradnju kuće iznose od 30.000,00 do 75.000,00 kn, isto kao i potpore za kupnju kuće ili stana. Za adaptaciju, odnosno rekonstrukciju može se, pak, ostvariti od 25.000,00 do 55.000,00 kuna.

‘Za svaku od mjera prijavitelji moraju zadovoljiti opće uvjete (mlađi od 41 godinu, prvi put rješavaju stambeno pitanje odnosno da nemaju kuću ili stan u vlasništvu, barem jedan od supružnika zaposlen na neodređeno i sl.) te posebne uvjete koji su za pojedine mjere uglavnom različiti (pravomoćna građevinska dozvola, građevinsko zemljište u vlasništvu ili suvlasništvu i sl. Mladom obitelji smatra se i jednoroditeljska obitelj koju čine dijete, odnosno djeca i jedan roditelj ili samohrani roditelj. Ovakav Program mjera donesen je i usvojen na Gradskom vijeću Grada Drniša krajem 2018. godine, a do sada su provedeni natječaji za sve četiri mjere te je kroz iste sufinancirano stambeno zbrinjavanje 13 mladih obitelji u ukupnom iznosu od  975.000,00 kn.’, kažu nam u gradskoj upravi i dodaju kako se korisnici ovih mjera moraju stalno nastaniti na adresi ili čestici zemlje na kojoj su ostvarili pravo na sufinanciranje te ne smiju otuđiti nekretninu narednih 5 godina od sklapanja Ugovora o sufinanciranju. (M.P.D.)