Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković danas se na temu naplate zakupa prostora i javnih površina ponovno sastao s predstavnicima zakupaca.

Prisutnim zakupcima gradonačelnik je izložio već prethodno usuglašene modele naplate zakupa, a prije nego se akti kojima se isti reguliraju usvoje na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

S obzirom na neizvjesnost turističke sezone 2020., za mjesece srpanj, kolovoz i rujan računi za zakup ispostavljat će se početkom mjeseca za prethodni mjesec. Zakup će se sukladno podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika obračunavati prema postotku ostvarenog turističkog prometa u istom obračunskom razdoblju lani.

Primjerice, ukoliko broj ostvarenih noćenja u srpnju, 2020. godine bude iznosio 20 posto prošlogodišnjih rezultata onda će se zakup javne površine i zakup poslovnih prostora za taj mjesec obračunavati u visini od 20 posto ugovorenog zakupa javne površine/poslovnog prostora.

Sukladno prethodno postignutom dogovoru, od 1. listopada 2020. do 1. travnja 2021. godine Grad Dubrovnik neće fakturirati zakup javnih površina, dok će se zakup prostora obračunavati i fakturirati u postotku od 1 posto iznosa ugovorenih ugovorima o zakupu. Od ovog modela izuzimaju se trgovine prehrambenom robom koje posluju u prostorima u vlasništvu Grada Dubrovnika.

Predstavnici zakupaca u cijelosti su pozdravili izložene modele kojima Grad Dubrovnik u izazovnim gospodarskim uvjetima nastavlja podupirati poduzetničku aktivnost na svom području. (Grad Dubrovnik)