Dugo Selo se ove godine uključilo u projekt “Upoznaj svoju zemlju” – besplatnog turističkog razgleda grada koji se sredinom siječnja  organizirao u više od 40 gradova na području cijele Hrvatske.

Projekt inače od 2018. godine organizira Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske povodom obilježavanja dana međunarodnog priznanja naše države, a sve uz potporu Hrvatske turističke zajednice. Na taj dan lokalni turistički vodiči organiziraju besplatne razglede grada, a vođenja su namijenjena lokalnom stanovništvu kako bi upoznali svoj grad te postali ambasadori hrvatskog turizma, ali naravno i svi posjetiteljima i turistima. Turistička zajednica grada Dugog sela pod vodstvom direktorice Karmele Vukov Colić po prvi puta se uključila u ovaj hvalevrijedan projekt te je za sve sugrađane  u Perivoju grofa Drašković organizirala zanimljiv program. Iako malobrojni, okupljeni posjetitelji s velikim interesom uključili su se u sve aktivnosti.

„Priču o Dugom Selu nastojali smo predstaviti kroz zagonetke, organiziravši tzv. escape room u Perivoju grofa Drašković. Naši sudionici morali su rješavati različite zadatke te pronalaziti ključeve kako bi na kraju došli do rješenja. U osmišljanju escape rooma sudjelovao je Neno Matijaš. A potom ih je mala grofica – Margareta Drašković, koju je utjelovila dugoselska osnovnoškolka, članica Društva „Naša djeca“ Dugo Selo, Lucija Goleš – upoznala s poviješću obitelji Drašković u Dugom Selu, kao i s njenim životom u dvorcu i kuriji Drašković“, pojasnila je direktorica Vukov Colić. „Iako Dugo Selo nema turističke agencije, niti licenciranih turističkih vodiča, mi možemo koristiti vodiče za područje grada Zagreba i Zagrebačke županije“, napomenula je direktorica izrazivši želju da će se ta situacija u budućnosti promijeniti. Ujedno najavljuje kako će se isti program organizirati u sklopu velikih dugoselskih manifestacija, kao što je ubrzo Uskrs kod Draškovića, zatim uz Ljetni sv. Martin i naravno Stara jela ‘z Dugog Sela. „Cilj nam je popularizirati naše Dugo Selo i priče o njemu, posebice kroz interaktivne programe kakve smo ovog puta organizirali“, poručila je na kraju. (dugoselska-kronika.hr)