Lijepo vrijeme veljače ide na ruku zacrtanim planovima Grada Đurđevca da do travnja, odnosno Dana grada, glavni gradski trg bude najpoželjnije, reprezentativno  i najljepše mjesto za boravak na otvorenom. Zagrebačka tvrtki Dionea, koja ga uređuje, već je „usidrila“ 14 stabala poljskog javora visokih po četiri metra, koji već raste u dvostrukom redu i time najavila da više nikad u središtu  grada neće biti kao što je bilo. Dominirat će zelenilo, smanjit će se toplinski otoci i količina oploćenja, a time bitno povećati estetika trga i otvoriti njegovo modernije, prihvatljivije i zelenije lice.

– Zadovoljni smo dinamikom radova. Bit će puno zelenila koje je do sada manjkalo. Izgled trga definirali smo pred šest godina u prostorno-programskoj studiji kojom se u potpunosti mijenja i modernizira vizura grada. Želimo zeleni grad u svim njegovim segmentima. Nove zelene površine učinit će naš grad još poželjnijim, kvalitetnijim za život i spremnijim za klimatske promjene koje nas očekuju. U planu je i obnova dijela trga uz crkvu sv. Jurja sve do Poduzetničkog inkubatora, a krajnji cilj je da se do Picokijade završi rekonstrukcija trga – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči i dodao da je za uređenje uspješno osigurano 400 tisuća eura iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čime će udio Grada u predviđenoj obnovi biti znatno smanjen.

Središnji trg ima površinu veću od 3.500 m2, a planira se ozeleniti zasađivanjem 3 uzdignute zelene površine kako bi se osigurao hlad. Ukupno će biti posađeno 77 stabala autohtonih sorti drveća te trajnica na površini od 880 m2, kao i grmlja na 440 m2. Tu će se smjestiti nekoliko stotina komada trajnica, zimzelenog grmlja, lukovica i ukrasnih trava. Dominirat će nekoliko vrsta javora, koji će promjenom godišnjih doba mijenjati boju svojeg lišća i svojim toplim, zasićenim žutim bojama, prijeći u narančaste i tamnoljubičaste do crne boje, odnosno sve one koje se mogu naći na perju đurđevačkog picoka. Uz njih će biti i stabala sitnolisne lipe čija će žuta boja lišća biti pak komplementarna s bojom opločenih staza, dok će zimske strukture činiti zimzeleno grmlje s crvenim bobicama. Sama ploha trga bit će ispresjecana cvjetnim gredicama koje će uokviriti nasade stabala te travama koje će svojom bojom, naročito zimi, imitirati dojam pješčanih dina s Đurđevačkih pijesaka. U planu je izgraditi novu i veću fontanu koja će svojim izgledom privlačiti ljude na okupljanje i druženje u hladovini parka. Pri planiranju uređenja gradskog trga vodilo se idejom povezivanja zelenih gradskih površina, sadnjom više urbanog drveća i druge vegetacije te korištenjem novih, kreativnijih metoda u oblikovanju gradskih prostora. (Grad Đurđevac)