Grad Koprivnica u našem je ovogodišnjem izboru za najbolji grad odnio pobjedu u kategoriji Eco-city nizom svojih projekata s područja zaštite okoliša i gospodarenja otpadom od kojih čak šest financiraju EU sredstvima, a kojima su, zaključio je stručni žiri, izdvojili i zasjenili ostale gradove.

O uspješnosti njihovog modela i prakse najbolje govori podatak da se na području grada odvojeno prikuplja 56 posto otpada, pet posto više nego na početku ove godine.

Sva kućanstva s područja Grada Koprivnice imaju uvjete za odvojeno prikupljanje otpada. Do sada je 70 posto građana dobilo besplatne spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, a ostatak se odvojeno predaje u za to predviđene vreće (u različitim bojama, ovisno o vrsti otpada). I kante i vreće dostupne su svim građanima, a  na raspolaganju im je i 90 zelenih otoka te 259 spremnika za odvojeno prikupljanje stakla, metala, tekstila, plastike i papira. Jedno reciklažno dvorište u gradu već je u funkciji, drugo je u izgradnji, za što je Grad osigurao 5,2 milijuna kuna iz EU fondova.

Kad je u pitanju prijevoz na ‘čisti’ pogon, na području grada čak je osam punionica za električna vozila, koprivnička gradska uprava i ustanove kroz carsharing sustav koriste pet električnih i dva hibridna vozila, a u javni prijevoz  prvi su uvrstili i dva potpuno električna autobusa u kojima je prijevoz za građane potpuno besplatan. Osim toga, komunalno poduzeće ima tri električna vozila za održavanje gradskih groblja i zelenih površina, a gradska regionalna energetska agencija REA Sjever jedno električno vozilo.

Sustav javnih bicikala, sa osam terminala i flote od 60 klasičnih i 10 električnih bicikala imaju još od 2014. godine, a koristi ga oko 1.000 korisnika godišnje. Na području grada postoji 70 kilometara obilježenih pješačko-biciklističkih staza. Statistički gledano, ističu u Gradu, imaju više biciklističkih staza po glavi stanovnika nego Amsterdam.

Kad je javna rasvjeta u pitanju, oko 20 posto područja grada je pokriveno energetski visoko učinkovitom LED rasvjetom, 70 posto čini učinkovita natrijeva rasvjeta zadnje generacije, a 10 posto je rasvjeta starije generacije. Ove su , pak, godine u dijelu grada, prvi u Hrvatskoj, uspostavili Living lab pametne rasvjete. Sve više se koriste i obnovljivi izvori energije pa su tako na novi Poduzetnički inkubator kreativnih industrija postavili solarnu elektranu snage 30kW, zgrada suda, koja je u vlasništvu Grada, ima geotermalne dizalice topline, osnovna škola i vrtić imaju rekuperatore za povrat topline te solarne panele za pripremu tople vode, a tri zgrade POS stanova su građene po niskoenergetskim principima.

Od eco-projekata u Koprivnici za istaknuti je svakako i projekt Kompostišta u kojemu gradsko komunalno poduzeće iz prikupljenog biootpada stvara visokokvalitettan kompost naziva ‘DomKo’, kojeg građani mogu dobiti u zamjenu za biootpqad ili pak kupiti po cijeni od 0,50kn po litri. Kompost se, također, koristi za održavanje zelenih površina u gradu. Kad je riječ o zelenim površinama, 78 koprivničkih obitelji besplatno koristi gradske eko vrtove na kojima proizvodi svoje voće i povrće.

S obzirom da je osvještenost građana ključni element za uspjeh povećanja stope odvojenog prikupljanja otpada, treba istaknuti kako Grad Koprivnica već 15 godina kontinuirano provodi edukacije u vrtićima i školama o pravilnom gospodarenju otpadom, a kampanjom Odvoji pametno odvoji-dobre navike usvoji, za koji su osigurali EU novac, provode dodatne edukacije u školama i devet okolnih opšćina putem dječjih predstava, radionica i informativnih edukacija.

 „Naši bicikli i biciklističke staze, električni autobusi, novo reciklažno dvorište, odvojeno prikupljanje otpada, energetske obnove škole i vrtića, Living Lab za javnu rasvjetu i pametna rješenja… samo su dokazi koliko se ulaže u kvalitetu života i očuvanje okoliša u našoj Koprivnici. Ova nagrada vjetar je u leđa svim aktivnostima i projektima kojima razvijamo Koprivnicu i čini nas ponosnima jer su uloženi trud i sredstva prepoznati na nacionalnoj razini. Hvala Jutarnjem listu i portalu Gradonačelnik.hr što nas vjerno prate u našim projektima, a ponajviše hvala građanima Koprivnice jer ova nagrada je zasluga svih nas“,  izjavio je gradonačelnik Mišel Jakšić. (M.P.D.)