Grad Gospić provodi verificirani program osposobljavanja za nezaposlene u sklopu projekta „Odškrinimo vrata zapošljavanju“ koji je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, OP Učinkoviti ljudski potencijali te su mu dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 474.758,40 kuna. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kao Upravljačkim tijelom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje kao Posredničkim tijelom, a projekt se provodi u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem “Dr. Ante Starčević” iz Gospića koje osigurava stručno-iskustvenu pomoć.

Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca, a cilj je kroz jačanje stručnih znanja i vještina povećati mogućnost za zapošljavanje 30 nezaposlenih osoba, pripadnika marginaliziranih skupina s područja Gospića, koje će kroz provođenje odabranih verificiranih programa za obrazovanje odraslih unaprijediti svoja znanja i kompetencije te postati konkurentnije na tržištu rada. Time će se također umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva.

Projekt je započeo 3. rujna 2018., a završava 3. rujna 2020. Dosad su kroz program prošle 22 osobe, a Grad Gospić raspisao je Javni poziv za još osam prijava. 5. rujna 2019. bila je svečana dodjela diploma – verificiranih dokumenata koji se upisuju u radnju knjižicu polaznicima osposobljavanja za jednostavne poslove vrtlarice, što je završila jedna polaznica, vizažistice 10 polaznica, rukovatelja kombiniranim građevinskim strojem tri polaznika i rukovatelja rovokopačem dva polaznika. U tijeku je izobrazba za četiri polaznika za kombinirani građevinski stroj i rovokopač te dvije vrtlarice.

Jedan od verificiranih programa je dakle  i onaj iz područja vrtlarstva i hortikulture. Vrijedne i marljive polaznice Katarina i Ana ovih dana imaju praktični dio nastave gdje stječu znanja i vještine koja će im omogućiti veću zapošljivost u području poljoprivrede, komunalnih poslova gradske i prometne infrastrukture.


Kroz program osposobljavanja polaznice će imati priliku naučiti sve o anatomiji i fiziologiji bilja, osnovama sjemenarstva, svojstvima i vrstama tla, povrću, začinskom bilju, cvijeću, ukrasnom drveću i grmlju te kako ih uspješno uzgajati. Perivojna baština i parkovi, podizanje travnjaka, te rukovanje strojevima i alatima u održavanju vrta također su teme koje će polaznice imati mogućnost i praktično usvojiti.

Završetkom obrazovanja pripadnici ciljne skupine stječu javnu ispravu s mogućnošću upisa u e-radnu knjižicu, a Grad Gospić polaznicima financira troškove obveznog zdravstvenog pregleda izvršenog u ordinaciji medicine rada. (V.H., Grad Gospić)