Razvojna agencija AGRO do sada je besplatno i uspješno prijavila 12 gradskih poduzetnika na državne potpore koje bi im trebale pomoći prebroditi krizu. Brojni poduzetnici se u ovim trenucima zbog restriktivnih mjera susreću s poteškoćama u obavljanju svojih djelatnosti ili uopće ne rade što će im uzrokovati pad prihoda, jer su slijedom odluke Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu RH neki morali privremeno obustaviti rad. Kako bi se osigurao opstanak poduzetnika HZZ je obustavio sve dosadašnje mjere te pokrenuo program ‘Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom’.

Dok poslodavci mogu putem svojih knjigovodstvenih servisa podnose zahtjeve, logistiku u tom slučaju poduzetnicima i obrtnicima s područja našega grada pruža i Razvojna agencija AGRO za razvoj grada.

– Posljednja dva tjedna koliko su aktualne mjere za razvoj poduzetništva bilo je dosta posla, jer su se poduzetnici zainteresirali za očuvanje radnih mjesta ali i za osiguranje sredstava za likvidnost poduzeća. Do danas smo napravili 12 prijava za očuvanje radnih mjesta koje pokrivaju ukupno 86 radnika. Gotovo sve su do sada obrađene, odobrene i isplaćene – kaže Mateja Cah, ravnateljica agencije. Poslodavci koji udovoljavaju kriterijima mogu ostvariti subvenciju od 3.250 kuna po djelatniku koji radi u punom radnom vremenu, 1625,00 kuna za djelatnike u nepunom radnom vremenu ili u visini srazmjernoga dijela navedenih iznosa za vrijeme koje nisu radili prema Odluci stožera civilne zaštite.

– Te su mjere privremeno obustavljene do 17. travnja zbog ažuriranja sustava. I dalje će se moći podnositi prijave, ali samo za travanj i svibanj i tko god je zainteresiran može se javiti mi ćemo napraviti sve što možemo – kaže ravnateljica.

Vrlo dobar način za osiguranje sredstava za rad u ovo vrijeme jest putem HAMAG-BICRO-a.

– Koji omogućuje zajmove za obrtna sredstva putem dvije linije: do 25 000 eura i do 750 000 kuna, s kamatnom stopom od samo 0,25 posto. Imali smo nekoliko upita za te mjere i jednu smo odradili. Očekujemo da će narednih mjeseci interes biti veći jer, nažalost, problemi tek dolaze – kaže M. Cah, koja napominje da sve usluge Agencija za sve poduzetnike i obrtnike koji svoje poslovanje imaju na području grada obavlja besplatno bilo po pitanju Programa očuvanja radnih mjesta ili izrade poslovnih planova za zajmove za obrtna sredstva.

Sve dodatne informacije o ovim temama možete pronaći na stranicama Razvojne agencije AGRO za razvoj grada na POVEZNICI

Podsjetimo, i Grad Grubišno Polje je donio nekoliko važnih mjera kojima će pomoći građanima i gospodarstvu. O njima je izvijestio grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh na poveznicama: ‘Dijelom poduzetih mjera Grad će građane i gospodarstvo rasteretiti za oko 600 000 kuna‘ i ‘Pravne osobe pod zabranom rada oslobađaju se naknade odvoza otpada i odgađa im se obveza plaćanja vode‘ 

(Grad Grubišno Polje)