Putem javnog poziva EK osiguran je vaučer vrijedan 15 tisuća eura i iskorišten za nabavu i postavljanje opreme za besplatni internet

Građani Grubišnoga Polja će uskroro u središtu grada moći besplatno surfati internetom. Naime, Grad Grubišno Polje se priključio inicijativi WiFi4EU koja u gradovima diljem Europe promiče besplatan Wi-Fi pristup u javnim prostorima poput parkova, trgova, javnih zgrada, knjižnica, zdravstvenih centara i sličnog. Lani je prijavom na javni poziv Europske komisije Grad uspio ostvariti pravo na vaučer vrijedan 15 tisuća eura i sukladno uvjetima Europske komisije iskoristiti ga za nabavu i postavljanje opreme koja će omogućiti besplatan i neograničen bežični pristup internetu na javnim prostorima u središtu grada.-Za pristup mreži nazvanoj WiFi4EU nije potrebna nikakva šifra. Europska unija diktira  minimalnu brzinu od 20mbps, a mi ćemo u ovoj probnoj fazi osigurati 30mbps-a. Ovisno o tomu koliko će se građana spojiti i kakve će sadržaje skidati vjerojatno će biti nešto i manja, ali zasigurno će zadovoljavati osnovne potrebe-kaže Dejan Pop, referent za komunalnu naknadu i komunalni doprinos.
Osam WiFi pristupnih točaka postavljeno je na zgradama Gradske uprave, Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, Vatrogasnog doma, Dječjeg vrtića Tratinčica te zgradi Otkos 10, čime će dječja igrališta, gradski park, odnosno uže središte grada biti pokriveno besplatnim internetom. O važnosti i interesu za ovaj poziv Europske komisije najbolje svjedoči podatak da se u drugom krugu podnošenja prijava prijavilo više od 10.000 općina i gradova iz cijele Europe! Vaučeri su dodjeljivani prema brzini prijave a čak ih je 98 posto dostupnih podijeljeno u prvih 60 sekundi od otvaranja poziva.-Volio bih da tu mogućnost koristi što više građana. Dogradnja je to više razine komunikacije mrežom i nadam se da će građani prije svega biti zadovoljni te da će nove mogućnosti u najvećoj mogućoj mjeri iskoristiti-kaže grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh.
Izgradnja WiFi infrastrukture koja uključuje troškove opreme Europska komisija financira u cijelosti, a nakon instalacije pristupnih točaka Grad će snositi troškove pretplate Interneta te održavanja i upotrebe opreme. Očekuje se da će sustav profunkcionirati početkom lipnja ove godine. (Grad Grubišno Polje/RGP)