46. INA Delta Rally najstarije je automobilističko natjecanje u Hrvatskoj, od 2016. dio FIA European Rally Trophyja, što znači da se vozi po istim pravilima kao i Prvenstvo Europe. Zahvaljujući trudu vodstva Grada Jastrebarskog, Auto kluba INA Delta i Hrvatskog auto i karting saveza (HAKS) ovaj najstariji hrvatski relly opet se vozi na području Jastrebarskog.

Uz europske bodove, ovogodišnji INA Delta Rally bodovat će se za Međunarodno zonsko prvenstvo, Rally prvenstvo Hrvatske te Otvoreno prvenstvo Zagreba. Prijavljene su 52 posade iz pet europskih zemalja (Hrvatske, Češke, Slovenije, Austrije, Njemačke), što je u ovo „pandemijsko“ vrijeme  još jedan dokaz popularnosti relija.

“Iznimno nam je drago što se ova prestižna utrka vozi i na području našega grada. Iskoristio bih ovu priliku da zahvalim svim sudionicima u organizaciji, prije svega organizatoru, ali i svim dežurnim službama koje brinu o sigurnosti utrke, vozača i gledatelja. Također, zahvaljujem i sugrađanima na razumijevanju zbog privremene regulacije prometa, a svim natjecateljima želim uzbudljivu i sigurnu utrku”, izjavio je Domagoj Šlat, zamjenik gradonačelnika Grada Jastrebarskog.

U vremenima prije COVID -19, relly INA Delta okupljao je prosječno preko stotinu vozača iz desetak zemalja. Povratak starim brojkama očekuje se već sljedeće godine, nakon stavljanja pandemije pod kontrolu.

“Kad sam izabran za predsjednika Hrvatskog auto i karting saveza, budući sam Jaskanac, jedna od želja bila mi je ponovno potaknuti razvoj autosporta u našem kraju! Sretan sam što su gradonačelnik Zvonimir Novosel i njegov zamjenik Domagoj Šlat odmah prihvatili ovu ideju te smo brzo realizirali sve. Ovakvi vrhunski sportski događaji važni su za međunarodnu promociju i ekonomski efekt lokalnom gospodarstvu budući da na reliju rade stotine ljudi, institucija i tvrtki s područja Jastrebarskog”, izjavio je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.

Natjecanje počinje danas te se pozivaju svi građani da prate informacije o zatvaranju prometnica. Od 18,00 sati na Strossmayerovom trgu građani će moći razgledati regrouping i brojna najmodernija trkaća vozila vrijedna i po nekoliko stotina tisuća eura. Prvi od dva brzinca koji se voze na području Jastrebarskog starta u 18,17 sati, a drugi u 20,25. Shakedown (trening) je već počeo i trajat će sve do 14,00 sati, a održava se također na području Jastrebarskog. (Grad Jastrebarsko)