Usmjerenost naše zemlje na poljoprivredu i njezin razvoj nije bacanje novca u vjetar. Hrvatski gradovi, ponajprije oni kontinentalni, shvatili su računicu višestruke dobiti ulaganjem sredstava u razvoj poljoprivrede. Među njima je i Ivanić-Grad koji je jedan od gradova koji izdvaja najviše novca za poljoprivredni sektor.

U dvjema analizama, jedna koja pokazuje postotak subvencija u ukupnim rashodima i izdacima za 2018. godinu i druga koja pokazuje subvenciju po stanovniku, Ivanić-Grad smjestio se u top 5 gradova po ulaganju u poljoprivredu. No to ne čudi kada se zna je na području grada trenutno registrirano preko 1000 poljoprivrednih gospodarstava s poljoprivrednom površinom od gotovo 7000 ha. Nešto više od polovice te površine čine privatnici. Najpopularnija poljoprivredna kultura su žitarice, a Gradska uprava programom poticanja poljoprivredne proizvodnje nastoji potaknuti proizvođače na proizvodnju visoko profitabilnih kultura. Poticaji se provode kroz 9 mjera.

– Važnost poljoprivrede za naš grad je očuvanje broja OPG-ova te poticanje istih na udruživanje u zadruge i proizvođačke organizacije zbog održivosti i razvoja gospodarstva te očuvanja ruralne baštine. Također je od posebne važnosti stvaranje prehrambene neovisnosti, očuvanje tradicionalnih prehrambenih proizvoda te održavanje agrobioraznolikosti i održive uporabe prirodnih resursa – kaže gradonačelnik Javor Bojan Leš. (P.B.)