Kriza koja je silovitom brzinom pokucala na vrata gotovo cijele Europe, prisilila je i hrvatske gradove na donošenje mjera koje nisu bile planirane. Gradovi polako predstavljaju prijedloge kojima, uz one Vladine, žele rasteretiti pritisak na lokalno gospodarstvo. Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš predstavio je u emisiji Gradska skica mjere koje će predložiti na sjednici Gradskog vijeća 31. ožujka i koja će se održati elektroničkim putem.

Najavio je i da će se nakon očitovanja vijećnika o predloženim mjerama i nakon što se prikupe svi ostali prijedlozi, organizirati i sastanak Odbora za gospodarstvo u koju će uključiti i Udrugu obrtnika Grada Ivanić-Grada. Nakon toga će se, na sljedećoj sjednici, dati gotov ćemo dokument na usvajanje. Gradonačelnik predlaže:

Obustavu naplate dječjeg vrtića u periodu u kojem on ne radi, dakle od 16. ožujka. Roditelji bi plaćali vrtić do 16. ožujka. Grad će i privatnom vrtiću Roda isplatiti puni iznos po djetetu, 1370kn, pod uvjetom da on ne otpusti svoje djelatnike.

Obustavu postupka prisilne naplate potraživanja svih proračunskih prihoda grada za sve pravne i fizičke osobe, u periodu od 3 mjeseca. Ta mjera ne bi vrijedila jedino u slučaju kada je naplata pred zastarom.

Odobrenje odgoda plaćanja svih komunalnih naknada i doprinosa, u ožujku, travnju i svibnju, svim pravnim i fizičkim osobama.

Oslobođenje od zakupnine poduzetnika koji su zakupili poslovni prostor na području grada. U tu mjeru se uključuju i kafići s terasama i ugostiteljski objekti koji imaju svoje terase.

Rebalansom proračuna koji će se dogoditi vrlo brzo, kako najavljuje gradonačelnik, osnovat će se Fond za pomoć građanima i poduzetnicima koji su pogođeni krizom s ciljem osiguravanja novčanog iznosa koji će se nakon toga po posebnim kriterijima podijeliti svima kojima će to biti potrebno. Odluku o kriterijima i visini točnih naknada donijet će naknadno.

Na sve to treba još dodati da su grad Ivanić-Grada i obadvije općine s direktoricom tvrtke Ivakop dogovorili da se ne vrši naplata odvoza otpada svim gospodarstvenicima koji su pogođeni krizom. Bit će nužno da poduzetnici podnesu jedan formalan zahtjev jer je tako lakše pratiti situaciju na terenu, rekao je gradonačelnik Bojan Leš. (P.B.)