Proteklog tjedna žene zaposlene u sklopu projekta tri susjedne lokalne samouprave “Zaželi, radi, pomaži!“ koje će pomagati osobama starije dobi i osobama kojima je zbog nepovoljnog životnog položaja potrebna pripomoć u kući ili druženje započele su s radom. Na prvom radnom danu okupilo se svih 16 žena zaposlenih u hvale vrijednom projektu iz Grada Ivanić-Grada, Općine Kloštar Ivanić i Općine Križ. Voditeljica projekta, Valentina Šipuš uvela je zaposlenice u radne aktivnosti kroz predstavljanje opisa posla, radnih obveza, odnosa s korisnicima, načina vođenja evidencije rada te ostalih aktivnosti vezanih uz radne aktivnosti.

U drugom dijelu prvog radnog dana voditeljica i asistentice na projektu, Katarina Salopek iz Općine Kloštar Ivanić i Maja Dundović Pleša iz Općine Križ predstavile su pojedinačno zaposlenicama njihove korisnike i tako su žene pripremljene za obilazak korisnika. Za obilazak korisnika koristit će bicikle nabavljene iz projektnih sredstava za tu namjenu. Prilikom primopredaje bicikala zaposlenicama su sretan početak radnog odnosa poželjeli načelnici Općina Križ i Kloštar Ivanić te Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada.

Podsjetimo, nakon što je 19.2.2020. Gradu Ivanić-Gradu dodijeljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za  poziv “Zaželi – pomoć ženama“, Ivanić-Grad krenuo je s provedbom projekta “Zaželi, radi, pomaži!“. Grad kao korisnik ovog Ugovora provodit će projekt s partnerima Općinom Križ, Općinom Kloštar Ivanić, Centrom za socijalnu skrb Ivanić-Grad i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Regionalni ured iz Zagreba.

Svrha projekta “Zaželi, radi, pomaži“ je pomoći ženama koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada i poboljšati kvalitetu starijih osoba i osoba u nepovoljnijem položaju s lokalnog područja.

Zato će se zaposliti žene koje su nezaposlene, s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem i kao takve se vode u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a osobito ako su pripadnice skupina žena iznad 50 godina, žena s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žena s invaliditetom, i ostalih marginalnih ili ranjivih skupina, na rok od 24 mjeseca. Kroz tih 24 mjeseca brinut će o starijim osobama i osobama u nepovoljnijem položaju tako što će im pomagati oko čišćenja njihovih domova, pripremi toplih obroka, nabavci namirnica, lijekova, plaćanja računa, osobnoj higijeni, pratiti ih pri odlasku na liječničke preglede, u šetnje i poticati uključivanje u društvene aktivnosti.

Ipak, najveći značaj za kvalitetu života starijih građana i osoba u nepovoljnijem položaju bit će svakodnevni susreti, razgovori i druženja sa zaposlenim ženama. Uposlenice će također biti uključene u program osposobljavanja za njegovateljicu, a za pripremu i evidenciju radnih aktivnosti koristit će dodijeljena tablet računala. Time će steći  nužna znanja i vještine koje će im uvelike poboljšati konkuretnost na tržištu rada i pomoći u poboljšanju zapošljivosti nakon završetka projekta. U sklopu projekta zaposlit će se ukupno 16 žena: 9 žena u Gradu Ivanić-Gradu, 4 žene u Općini Križ i tri u Općini Kloštar Ivanić, a one će brinuti o 64 starije osobe i osobe u nepovoljnijem položaju. Vrijednost projekta iznosi 3.110.593,20 kn, u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, EU.  (PL/, 01Portal/Grad Ivanić-Grad)