Karlovački vrtići i škole, njih 14, te Hostel u Selcu, proizvodit će električnu energiju za svoje potrebe zahvaljujući – solarnim panelima.

Dio je to projekta SolariKa, odnosno Solarizacija ustanova Grada Karlovca.

Obuhvaća postavljanje sunčanih elektrana na krovove DV Dubovac, Mahično, Turanj, Švarča, Gaza, Grabrik i Rakovac.

Također i Osnovnih škola Mahično, Grabrik, Švarča, Rečica, Dubovac i Turanj, kao u Selcu i Hostela Karlovac.

Solarnim elektranama ukupne snage 0.45 MW će vrtići, škole i hostel proizvoditi električnu energiju dostatnu za svoje potrebe, ali će realizacija ovog projekta u gradu povećati korištenje obnovlivih izvora, tj. zelene energije, za 456,35 MWh i smanjiti emisiju CO2 godišnje – 72.38 tona.

Projekt je financiran iz Fonda država Island, Lihenštajn i Norveška kroz financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora Financijske perspektive 2014.-2021. Uz nacionalno sufinanciranje RH u okviru programa Energija i klimatske promjene, nositelj projekta je uz partnera The Energy Farm International Foundation- Grad Karlovac.

Ukupna vrijednost projekta je 447.438 eura.

Bespovratnih sredstava je 85 posto, 380.322 eura.

Grad Karlovac je izdvojio gotovo 67.000 eura.

Projekt je započeo 24.svibnja 2022. i traje 18 mjeseci, što znači da bi trebao biti završen 24.11.2023.

Grad je od 2018. do danas energetski obnovio skoro sve svoje javne zgrade, ap su tako sve škole i svi vrtići energetski obnovljeni, a postavljanje solarnih panela je korak dalje ka energetskoj održivosti, ali i na dobrodošloj uštedi na izdacima za elektriučnu energiju koje će ove ustanove moći usmjeriti prema drugim korisnim namjenama.

SolariKa je samo dio projekata koje Grad Karlovac provodi na putu ka zelenom i energetski neovisnom Karlovcu, od pametnih i zelenih rješenja do upotrebe geotermalne energije koja će pak u budućnosti grijati Karlovčanke i Karlovčane, ističu nam iz Grada. (Grad Karlovac/PL)