Nikola Tesla kao turistički proizvod grada Karlovca bila je tema današnjeg predavanja kojeg je u sklopu “Nikola Tesla – Poduzetnički centar” i u povodu Teslinog rođendana na Veleučilištu održao Željko Trezner.

-Karlovac je blagoslovljen time da imamo stvarni dokaz da je Nikola Tesla proveo važan dio svog života školovanja u Karlovcu, da postoje predmeti na kojima je on naukovao, na kojem su ga podučavali. To može stvoriti osnovu da se u Karlovcu razvijaju različiti programi duljeg boravka, a koji su vezani uz ideju i sadržaj koji se mogu postaviti kao dio sadržaja vezanih uz Nikolu Teslu.

To mogu biti redovite znanstvene konferencije, seminari ili radionice ili pak radionice i ljetne škole za nadarene srednjoškolce usmjerene prema znanosti, ali i za one malo više nostalgične koji žele doživjeti duh Karlovca u kojem je i Tesla živio. Cilj je stvaranjem nematerijalnih aktivnosti koje će postati turistički proizvod, u Karlovac dovesti turiste iz cijeloga svijeta koji će trošiti.

Gdje možemo sve ove kapacitete koje su nam u ljetnim mjesecima prazni, Veleučilište, karlovačka Gimnazija, napuniti s mladim ljudima iz cijelog svijeta koji će boraviti u Karlovcu, a to je poticaj turizma, trošiti novac. Jer, turizam ima jednu neobičnu funkciju, a to je da nematerijalna i kulturna dobra, a u ovom slučaju povijesnu osobu i jednu povijesnu činjenicu koju imamo u Karlovcu, pretvori u konkretne materijalne efekte- kazao je predavač.

-Nikola Tesla već duže vrijeme je neizostavan karlovački turistički proizvod. S rastom i razvojem Nikola Tesla Experience Center njegov lik i djelo dobit će dodatnu turističku dimenziju o čemu je jutros bilo govora na Veleučilištu u Karlovcu, a povodom nedavnog rođendana genija čiji generator briljantnih ideja i zamisli je pokrenut još u njegovim srednjoškolskim danima u Gimnaziji Karlovac- primjetio je gradonačelnik Damir Mandić. 

Projekt Poduzetničkog centra Nikola Tesla vrijedan je ukuno 32 milijuna kuna od čega je 23,1 milijuna stiglo bespovratno iz EU-a. Zgrada centra već je dovršena, a sada slijedi njeno opremanje inspirirano upravo Nikolom Teslom. Bit će to prostor namijenjen poduzetnicima, ali i Gimnaziji Karlovac te posjetiteljima.

-Danas konkretno započinjemo i sa trećim izazovom kako ovu zgradu ne učiniti samo jednim lijepim eksponatom nego naprosto jednim prostorom u kojem će pulsirati život, u kojem će se rađati ideje, u kojem će se generirati poduzetništvo, ali i kultura i obrazovanje. Nikola Tesla nije bio poduzetnik, ali njegovooj genijalnosti, mašti i inovativnosti nije bilo kraja. To je i zadatak nas svih koji radimo na ovom projektu, naglasila je županica Martina Furdek Hajdin.

Projekt traje do 2023. (Grad Karlovac/radio-mreznica.hr)