Grad Kastav još je lani udvostručio iznos kojim se daruju prvašići na početku školske godine tako da roditelji za kupnju pribora i ove godine mogu računati na 400 kuna. Ovaj program nagrađivanja učenika koji kreću u školu kontinuirano se provodi od 2003. godine. Za djecu koja kreću u Osnovnu školu Milan Brozović Kastav podatke će Gradu poslati škola, a za polaznike ostalih škola raspisat će se javni poziv početkom rujna pa će roditelji dostaviti potrebne podatke kako bi ostvarili pravo na 400 kuna za svoje prvašiće.

Grad Kastav nastavlja s nizom pomoći koje uključuju korisnike programa socijalne skrbi, pa tako pravo na pomoć u troškovima nabavke radnih bilježnica i sufinanciranje troškova marende za učenike osnovnih škola ostvaruju učenici čiji roditelji, skrbnici ili učenik ispunjavaju socijalni uvjet, uvjet prihoda ili su djeca udomiteljskih obitelji, a temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Grada Kastva. Pomoć u troškovima nabavke radnog materijala, za učenika čiji su roditelji korisnici socijalnog programa, odobrava se u iznosu od 500 kuna po školskoj godini. Ako su oba roditelja nezaposlena ili imaju pravo na dječju doplatak, mogu ostvariti i pravo na sufinanciranje boravka djeteta u produženom boravku u visini od 25 posto mjesečno obračunate cijene.

Obrasci se nalaze na web stranici: https://kastav.hr/obrasci/

Grad Kastav sufinancira i liniju školskog autobusa te mjesečne karte učenicima za što se izdvaja 35 tisuća kuna.

Iz gradskog proračuna financira se produženi boravak učenika u školi s više od 300 tisuća kuna. Izdvajaju se i sredstva za nadstandard u osnovnom školstvu, te se tako financiraju državna, županijska i međuopćinska natjecanja u iznosu od 10.000 kuna,  rad socijalnog pedagoga u iznosu od 138 tisuća kuna, te logopeda sa 60 tisuća kuna.

Financira se i program Korektivne gimnastike i preventivnih lokomotornih pregleda namijenjenih djeci školske dobi s područja Grada Kastva u iznosu od 25.000 kuna. (Grad Kastav)