U Kninu kreću s  provedbom jednog od najznačajnijih gospodarskih razvojnih projekata. Kako donosi huknet.hr, projektom će se urediti i opremiti svojevrstan laboratorij koji će omogućiti razvoj visokotehnoloških softverskih i hardverskih rješenja, a na kojem će im, kao tvrde, moći pozavidjeti značajno veći i razvijeniji gradovi, rok dovršetka radova je kraj travnja 2021.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić i direktor tvrtke Reliance iz Splita Tomislav Albini potpisali su, naime, ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji Informacijsko-inovacijskog inkubatora u Poduzetničkoj zoni Preparandija.

– Cilj je omogućiti mladima bavljenje visokom tehnologijom, a imamo brojne mlade ljude koji se bave IT-om. Novim projektom Knin će biti jedan od najnaprednijih gradova po pitanju IT infrastrukture – istaknuo je za Hujnet portal gradonačelnik Jelić.

Tvrtka Reliance koja će izvoditi radove poznata je po izgradnji Skywalka na Biokovu, specijalizirana je za rekonstrukciju starih objekata, a na ovom natječaju pobijedila je u konkurenciji 14 prijavitelja.

Ugovaranju je prethodio otvoreni postupak nabave male vrijednosti u kojem je sudjelovalo četrnaest ponuditelja. Procijenjena vrijednost predmeta nabave iznosila je 7.515.048,50 kuna, odnosno ukupno s PDV-om 9.393.810,63 kuna, a visoka razina tržišnog natjecanja donijela je i uštede u iznosu većem od 1,3 milijuna kuna, izvijestili su iz Grada Knina.

– Bit će nam izazov raditi na rekonstrukciji ovog objekta i vjerujem da ćemo sve završiti u ugovorenom roku. S radovima započinjemo 17. kolovoza – izvijestio je pak direktor tvrtke Tomislav Albini.

Detalje je predstavio i čovjek zadužen za projekte u gradskoj upravi, dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

– Ljudi s područja Knina moći će razvijati softverska i hardverska rješenja na suvremenoj opremi i to besplatno. Na ovaj način prvi od tri objekta u Poduzetničkoj zoni Preparandija stavljamo u funkciju, a uskoro će ići i obnova drugoga objekta koji će biti Poduzetnički centar u nekadašnjoj tvornici Knjinanka koji kreće krajem 2020. ili početkom 2021. Nakon toga ići će se i s obnovom trećeg objekta, same zgrade Preparandije – otkrio je dogradonačelnik Ćaćić.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova je oko osam milijuna kuna, točnije 8.090.208,91 kn, a ukupna vrijednost projekta 12.218.975,74 milijuna kuna.  Projekt koji je dio Intervencijskog plana Grada Knina u 85-postotnom iznosu financira Europski fond za regionalni razvoj. Konkretno, riječ je o 10,4 milijuna kuna. Grad Knin provodi projekt u partnerstvu s JU LRA Matica u razdoblju od 1. siječnja 2020. do 1. srpnja 2022.

Konkretan cilj projekta je razvoj poslovne infrastrukture i kontinuirane podrške poduzetnicima za osnivanje i razvoj novih poduhvata i povećanje konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu. Budućim korisnicima će na više od 500 m2 višenamjenskog prostora opremljenog uređajima visoke tehnologije poput servera, radnih stanica, 3D printera, CNC uređaja i slično na raspolaganju biti uredi, radionice, prostori za co-working i edukaciju. Projekt je usmjeren na mlade inovativne poduzetnike, studente, učenike, a usluge Inkubatora bit će na raspolaganju i drugima koji imaju potrebu za razvijanjem i testiranjem svojih ideja, projekata i proizvoda.

Ugovorenim radovima u potpunosti će se rekonstruirati objekt nekadašnje Stojne kuće u Poslovnoj zoni Preparandija. Nadalje, u sklopu projekta Inkubator će biti opremljen visokom tehnologijom čime će mladi inovativni poduzetnici dobiti potrebnu infrastrukturu kao i stručnu podršku za razvoj, oblikovanje, testiranje i komercijalizaciju svojih ideja, projekata i proizvoda.

Zajedno s ovim projektom Grad Knin trenutno provodi osam projekata iz ukupno 20 Intervencijskog plana Grada Knina, uključujući i projekt Uređenja sportsko-rekreacijske zone Marunuša i izgradnje javne rasvjete duž staze uz Krku za koji je nedavno potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a dva projekta su završena. Ukupna vrijednost svih projekata iz Intervencijskog plana koji su trenutno u provedbi je oko 34 milijuna kuna.

Podsjetimo, Grad Knin je 19. prosinca 2016. potpisao Sporazum o provedbi Intervencijskog plana grada Knina s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. Knin je odabran kao jedan od pet pilot područja za provedbu Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Program integrira aktivnosti specifičnog cilja 9b1 “Održiva fizička, socijalna i gospodarska regeneracija pet depriviranih pilot područja s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva“ Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., s aktivnostima specifičnog cilja: “Jačanje aktivnog uključivanja kroz implementaciju integriranih puteva prema regeneraciji 5 nerazvijenih pilot područja“ Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

Vizija Intervencijskog plana grada Knina je: područje grada Knina sa svojom infrastrukturom i sadržajima stvoriti poželjnim je za svakodnevni život, rad, boravak i gospodarske aktivnosti. Kao razvojni ciljevi su navedeni: Poboljšati javne usluge i društvenu koheziju za bolju kvalitetu života građana; povećane mogućnosti za zapošljavanje na području grada Knina i povećana atraktivnost grada za posjetitelje i stanovnike Knina. Razvojni prioriteti su: urbana revitalizacija stare gradske jezgre, aktiviranje rijeke Krke kao resursa za održivi razvoj lokalne zajednice, efikasna potpora poduzetništvu i razvoj jedinstvene turističke ponude grada.

Intervencijski plan Grada Knina obuhvaća 20 projekata na četiri ključne lokacije u gradu Kninu: stara gradska jezgra, rijeka Krka, tvrđava i poduzetnička zona Preparandija. Od projekata planiranih u Intervencijskom planu, 12 je infrastrukturnih projekata, 4 projekta za pripremu projektno-tehničke dokumentacije za infrastrukturne zahvate, jedan projekt za jačanje kapaciteta za provedbu Intervencijskog plana, jedan projekt za objedinjavanje i promociju svih prirodnih i kulturnih potencijala na području grada Knina – “Kulturna i prirodna baština – resurs za razvoj turizma”, jedna Grant shema za razvoj i provedbu programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti i jedna  Grant shema za razvoj poduzetništva. (PL/Grad Knin/Huknet.hr)