Prema podacima DZS-a o broju zaposlenih u lanjskom ožujku, Koprivnica je s rastom broja zaposlenih na godišnjoj razini od 669 osoba bila u top deset gradova, pokazala je naša analiza. S obzirom na to da ove godine gledamo posve drugačiju situaciju zbog korona krize, provjerili smo kakva je situacija danas u Koprivnici i kojim mjerama se pomaže poduzetnicima, inače, ali i dodatno uslijed saniranja posljedica korona krize. Podupire ih se s ukupno 250.000 kuna, umanjuju se komunalni doprinosi, umanjuju ili ukidaju plaćanja komunalne naknade, a dodatno, Grad nema prirez.

Najveći porast, i to više od 300 novih radnih mjesta bilježi se u industriji i to prerađivačkoj koja predstavlja i  najveći potencijal.

‘Kao rezultat velikih investicija bilježimo rast u Belupu (nova tvornica krutih lijekova), Hartmannu (koji je zadnjih godina udvostručio proizvodne kapacitete u proizvodnji papirne ambalaže za svježa jaja), Vemo-tradu (proizvodnja papirnatih vrećica). Sve su to kapaciteti namijenjeni izvozu. Također, broj poduzetnika je povećan za pet posto te su i oni doprinijeli općem rastu broja zaposlenih. Veliki skok novozaposlenih (+154) imamo u segmentu obrazovanja i to najviše zbog rasta i razvoja Sveučilišta Sjever. Najveći postotni rast zabilježen je u ostalim uslužnim djelatnostima, pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane. Najveći je pad zaposlenosti  u državnoj administraciji.’ – kažu u Gradu.

Kao i svugdje, virus je uzrokovao povećanje nezaposlenosti. Tijekom krize, broj nezaposlenih povećan je za 120-150 te se to odrazilo i kroz pad prihoda od poreza na dohodak od oko pet posto.

‘Grad novim investitorima osigurava kompleksan i širok spektar pogodnosti koje su najvećim dijelom povezane s našim gospodarskim zonama. Najznačajnija mjera svakako je to što u gradu Koprivnici nije uveden prirez. Među važnim mjerama je umanjenje komunalnog doprinosa u visini od 50 do 100 posto za investitore koji grade, a imaju sklopljen ugovor o kupnji ili pravu građenja s Gradom u poduzetničkim zonama koje oprema Grad Koprivnica; zatim oslobođenja i/ili umanjenja plaćanja komunalne naknade od 25 do 100 posto, prodaja zemljišta u poslovnim zonama uz popuste od 15 do 100 posto te davanje prava građenja i otkup zemljišta u slučaju završetka izgradnje unutar 2 godine za 1 kunu. Trenutno je otvoren Javni poziv za sve poduzetnike i obrtnike te im je na raspolaganju 250 tisuća kuna.’ – kaže gradonačelnik Mišel Jakšić. (L.K.)