Na oko 450 četvornih metara u samom centru grada Korčule, svečano je otvoren novi prostor Gradske knjižnice Ivan Vidali. Moderno i funkcionalno uređen, te opremljen najsuvremenijom knjižničnom i informatičkom opremom, prostor nove knjižnice omogućit će adekvatan smještaj građe, unaprjeđenje usluga, praćenje suvremenih trendova u knjižničarstvu, te razvoj postojećih i kreiranje novih programa. Najveća vrijednost nove knjižnice je koncepcija prostora kao prostora zajednice, ugodnog za boravak, mjesta interakcije, učenja, čitanja, okupljanja i susreta svih građana bez razlike. Uz osiguran pristup, cjelodnevnu otvorenost i stručno osoblje, knjižnica će u novouređenom prostoru moći ispuniti raznovrsne uloge koje ima u suvremenom društvu, od tradicionalne, kao mjesta prikupljanja, čuvanja i diseminacije znanja do knjižnice kao trećeg životnog prostora.

Nova knjižnica za 21. stoljeće otvorena je u jubilarnoj godini u kojoj obilježava 30. godišnjicu djelovanja. Tijekom proteklog razdoblja selila se četiri puta uvijek u bolje i veće prostore, što svjedoči kako je briga za knjigu i knjižnicu važna u Gradu Korčuli, te će knjižnica i u narednim godinama služiti na dobrobit zajednice.

Knjižnicu je, uz obraćanje okupljenima i presijecanjem vrpce, svečano otvorila gradonačelnica Grada Korčule Nika Silić-Maroević, a prigodne govore održali su Milojka Skokandić, ravnateljica, Marica Špro-Ficović voditeljica županijske Matične službe za narodne i školske knjižnice, te Joško Cebalo, zamjenik župana DNŽ i izaslanik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Bivšim ravnateljima knjižnice, Anti Lešaji i Tajani Grbin, dodijeljena su priznanja za poseban doprinos razvoju knjižničarstva na području Grada Korčule, a svečanost otvorenja uveličali su nastupi mag. muzike Marije Žanetić na violini, kao i učenika osnovne i glazbene škole u Korčuli. Brojni okupljeni Korčulani razgledali su knjižnicu, koju će odsada s još većim zadovoljstvom posjećivati i rado u njoj boraviti.

Projekt unutarnjeg opremanja knjižnice, vrijedan gotovo 600.000 kn, realizirao se uz financijsku potporu Grada Korčula i Ministarstva kulture i medija RH. (Grad Korčula, foto Edon Krasniqi)