Gradonačelnik Mario Rajn je u petak, 20. studenog 2020. u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci potpisao ugovore o dodjeli stipendija sa studentima deficitarnih zanimanja.

Ove godine dodijeljena je 21 stipendija, studentima medicine, stomatologije, građevinarstva, informatike, rehabilitacije, farmacije, računarstva i fizike, stipendije u iznosu 1.500 kuna će se isplaćivati za razdoblje od 1. listopada 2020. do 30. rujna 2021., a za tu namjenu Grad će izdvojiti 378 tisuća kuna.

Grad Križevci prošle je godine krenuo po prvi puta s modelom stipendiranja studenata te je u prvoj godini 19 studenata ostvarilo pravo na stipendiju.

Studenti s kojima je gradonačelnik potpisao ugovore o dodjeli stipendija su: Kristina Puškar, Anita Kos, Sara Krog, Mihaela Jakopović, Martina Kušec, Silvija Sučić, Anamaria Beljak, Andrea Križan, Antonija Tomas, Bernarda Šimunić, Vlaho-Josip Štironja, Mario Jembrek, Rebeka Podobnik, Bruno Sačarić, Marjan Anušić, Leonardo Ištvanović, Josip Ištvanović, Tin Jagoić, Branimir Bradarić-Šlujo, Ana Tkalec i Tea Knapić.

Tom prilikom gradonačelnik je uputio čestitke svim dobitnicima stipendija istaknuvši kako su ove stipendije apsolutno zaslužili.

-Iako je prvo bilo planirano 10 stipendija, s obzirom da su neki studenti imali jednak broj bodova ili je pak bila mala razlika između bodova, odlučili smo da će svi studenti koji su se našli u ovoj situaciji dobiti stipendiju, uzimajući u obzir da je prag minimalno 100 ostvarenih bodova- objasnio je gradonačelnik i dodatno naglasio činjenicu kako su Križevci jedan od gradova koji svojim studentima osigurava najveći iznos stipendija.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Sandro Novosel, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam.

Grad Križevci ove godine je ušao u dvostruko finale našeg izbora za najbolji grad, uz kategoriju EU fondova, u finalu se i – sasvim zasluženo – našao u kategoriji mladih i obrazovanja. U borbu za naslov ušao je na temelju činjenice kako se nalazi u top 5 po izdvajanjima iz proračuna za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u kategoriji srednjih gradova (56,05 posto proračuna), u top 20 po broju visoko obrazovanih stanovnika u kategoriji srednjih gradova (svaka 9,2 osoba je visoko obrazovana), u top 25 po iznosu porodiljine naknade po novorođenom u kategoriji srednjih gradova (880 kuna po novorođenom), ali i top 30 po broju učitelja u školama u kategoriji srednjih gradova (10,7 učenika na 1 učitelja).

Grad Križevci jedan su od rijetkih gradova koji I u praksi, a ne samo deklarativno, potiče I nagrađuje izvrsnost I to – novčanim nagradama.
‘Osigurano je nagrađivanje učenika osnovnih škola koji su na kraju svake školske godine ostvarili uspjeh 5,0 i učenika srednjih škola koji su na kraju svake školske godine ostvarili uspjeh od najmanje 4,8. Iz gradskog proračuna osigurano je po 500 kuna za učenike osnovnih i četverogodišnjih srednjih škola te 300 kuna za one koji su završili trogodišnje programe’, ističu križevačkoj gradskoj upravi.

Uveli su stipendije za deficitarna zanimanja u iznosu od čak 1.500 kuna mjesečno, što je jedan od najviših iznosa stipendija u zemlji, učenicima su osiguravali besplatne udžbenike dok to država nije preuzela na sebe, nabavili su kombi za prijevoz učenika s teškoćama u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci za kojeg su financirali I novu didaktičku opremu I sprave za igralište, kao i alate i opremu za uređenje CNC-praktikuma u Srednjoj školi „Ivan Seljanec“ u Križevcima.

Bitnim za poboljšanje obrazovnog standarda ističu i projekte energetske obnove dječjeg vrtića i osnovne škole ukupno vrijedne gotovo 15 milijuna kuna.

Od projekata kojima podižu obrazovne standarde u Križevcima ističu I gradnju nove sportske dvorane OŠ Ljudevita Modeca, atletske staze i pomoćnog nogometnog igrališta na gradskom stadionu. (Grad Križevci/PL)