Usprkos generalno poraznoj situaciji na nacionalnom demografskom planu, sedam hrvatskih gradova u 2020. godini bilježi pozitivan prirodni prirast, a što su pokazali nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Jedan od tih sedam gradova je i Krk, višestruki pobjednik mnogih naših natjecanja za najbolji grad, u kojem su tijekom 2020. godine rođene 23 bebe više nego u godini ranije što je povećanje od 41,07 % i najviše u posljednjih deset godina.

Krk je među vodećim gradovima i po migracijskom saldu odnosno više ljudi u nj doseljava nego što iz njega odlazi. Tako je zbog porasta broja predškolske djece i povećane potrebe za smještajem, nakon 11 godina ponovo  preuređen i opremljen nekadašnji vrtićki prostor čime je omogućen boravak dodatnim dvjema skupinama. Zahvaljujući tome, nema u vrtić neupisanih mališana, a za uspostavu rada dviju novih predškolskih skupina, Grad je prošle godine uložio 650 tisuća kuna jer je, osim troškova uređenja prostora, zaposleno i još šestero djelatnika. Boravak u dječjim vrtićima subvencionira se za svu djecu s gradskog područja. Da iznimno ulaže u predškolce pokazalo je i naše istraživanje podataka Ministarstva financija o ulaganjima u vrtiće koje je Krk, uz Donju Stubicu, smjestilo među rekordere.

U sklopu demografskih mjera nezaobilazno je spomenuti i naknadu za bebe za što je ove godine u proračunu predviđeno 300 tisuća kuna. U odnosu na 2017. godinu, kada se za prvo moglo dobiti dvije, za drugo tri, a za treće četiri  te za svako sljedeće još dvije tisuće kuna, roditelji sada mogu računati da će za prvo dijete dobiti potporu u iznosu od tri, za drugo četiri i pol, za treće šest, a za svako sljedeće dijete naknada se uvećava za dodatne tri tisuće kuna.

Osim potreba najmlađih, Krk će i ove godine sufinancirati nabavu školskog pribora i materijala za svoje školarce koji će dobiti po 500 kuna naknade, kako oni iz osnovnih tako i oni iz srednjih škola. Krk je, naime,  jedan od još uvijek rijetkih gradova koji financijski pomažu i srednjoškolcima. Prošle su godine bili među top 10 s najvećim izdvajanjem za pomoć učenicima srednjih škola na početku školske godine – za njih su tada osigurali 95 tisuća kuna, a za osnovnoškolce 250 tisuća. Subvencioniraju se i učeničke ekskurzije i izleti, a za one slabijeg imovinskog statusa troškovi se pokrivaju u cijelosti.

Uz ranije navedeno, Grad Krk 2019. godine dovršio je izgradnju POS-ovih stanova koje je prethodno odlučio realizirati posredstvom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. Grad je u navedenu svrhu darovao zemljište za izvođenje radova te se odrekao svojih prihoda s osnova uobičajenih komunalnih davanja. Ostvarenjem tog projekta, tridesetak obitelji dobilo je mogućnost useliti u novi stambeni prostor.

Na koncu, napomenimo kako se Krk našao i na listi „top 10 od top 10“ gradova odnosno među onima koji su se najčešće nalazili među najboljima po svim kriterijima te je redovito prednjačio i po ulaganju u unapređenje stanovanja i zajednice, kulturu, obrazovanje, zdravstvo, sport.. Svakako, njegov visok plasman i po ovom pitanju nije osobito iznenađenje jer se radi o gradu u kojem je, potvrđuju to i vrlo opipljive brojke, ugodno živjeti. (V.H.)