Kako bi privukli investicije i razvili poduzetništvo, Grad Kutina s razvojnom agencijom MRAV gradi Industrijsko-logističku zonu (ILZ) na prostoru između autoceste Zagreb – Slavonski Brod, željezničke pruge Zagreb – Srbija te državne ceste D45 koja vodi prema Mađarskoj.

Na iznimno povoljnom prometnom položaju, zona veličine 74 ha, trebala bi u predviđenim logističkim terminalima, skladištima i industrijskim postrojenjima zaposliti oko 250 ljudi. Ozbiljnost i ambicija Grada da oživi lokalno gospodarstvo očituje se i u tome što su svi imovinsko-pravni poslovi riješeni te se trenutno radi na izgradnji komunalne infrastrukture kao i sređivanju pripremne i tehničke dokumentacije.

Sve je započelo 2010. godine kada je Grad Kutina prenio 100 ha rasparceliranog zemljišta koji je bio u vlasništvu države. Dodatnih milijun kuna vlastitih sredstava Grad je utrošio na usklađivanje predmetnih površina putem prostorne planske dokumentacije.

Pretprošle i prošle godine izgrađena je prometnica kako bi se moglo pristupiti ILZ-u i uz to se izgradio glavni sustav odvodnje s precrpnom stanicom. Sljedeće godine očekuje se potpuno rješavanje građevinskih dozvola izgradnja dijela prometnica unutra ILZ zone..

Cjelokupna vrijednost projekta penje se do 14,7 milijun kuna, a za sljedeću godinu Grad je predvidio 2 milijuna kuna vlastitih sredstava dok bi se ostali troškovi trebali financirati iz državne blagajne ili putem EU fondova.

Poduzetnici će u prvim godinama poslovanja biti oslobođeni mnogih nameta. Tako će se cijena zemljišta kretati između 7,00 i 25,00 kuna po kvadratnom metru ovisno o djelatnosti i potencijalnom zapošljavanju od strane investitora. Kutina je, inače, već duže vremena „tax free“ grad za investitore u svojim poslovnim zonama. Komunalne naknade poduzetnici neće morati plaćati prvih 5 godina, a komunalni doprinos koji je sada umanjen za 75% bit će početkom slijedeće godine potpuno ukinut.

Subvencionirat će se kreditne kamatne stope u iznosu od 1% od strane Grada Kutine i sa 2% od strane županije SMŽ, a zapošljavanje novih osoba također će biti sufinancirano.

Za sve savjete oko povlačenja sredstava iz EU fondova na raspolaganju je razvojna agencija MRAV. Da ne bi došlo do usporavanja u izdavanju dokumenata i dozvola za građenje, Grad će takve postupke rješavati po ubrzanom postupku.

Grad Kutina također može se pohvaliti sa popunjenošću svojih postojećih poduzetničkih zona PZK1 i PZK2 u kojima uspješno djeluje veći broj poduzetnika. Kutina je izuzetno bogata gospodarstvenicima i sigurno ima jedno od najboljih poslovnih okruženja u Republici Hrvatskoj.

Za sada je teško reći kada bi prvi poduzetnici mogli useliti. Kako su nam rekli u upravi, Grad radi sve u svojoj mogućnosti da se to što prije dogodi. (P.B.)