Grad Kutina u protekle dvije godine intenzivno ulaže u razvoj sporta i sportskih aktivnosti grada Kutine što se provodi kroz investicije u sportsku infrastrukturu, unapređivanje sportskih sadržaja te kroz poticanje rada sportskih udruga grada Kutine.

Budžet za sport u gradu Kutini od 2017. godine povećao se sa 5 milijuna kuna na 6,8 milijuna kuna. U taj iznos ulaze direktna ulaganja u sport koja uključuju poticanje rada sportskih udruga na području grada Kutine te izvanredna ulaganja koja uključuju investicije u sportsku infrastrukturu grada Kutine.

Najčešća poveznica sa sportskim događanjima u Kutini je Športski centar Kutina. Grad Kutina osnivač je Športskog centra Kutina i potpuno ga samostalno financira. Športski centar Kutina, kojeg je novi ravnatelj Renato Habek, sastoji se od velike sportske dvorane s pratećim sadržajima. U sklopu Športskog centra nalaze se i polivalentna dvorana za stolni tenis i borilačke sportove, vanjski bazen te kuglana.

Ove godine u sklopu Športskog centra Kutina izgrađena je nova atletska staza sa tartan podlogom. Također, Športski centar Kutina dobio je i potpuno obnovljenu kuglačku dvoranu koja je sada jedna od najsuvremenijih kuglačkih dvorana u Europi. U ova dva pothvata Grad Kutina investirano je ukupno 3 milijuna kuna čime će se postići poboljšanje sportskih uvjeta u Kutini te otvaranje novih mogućnosti svim uzrastima za napredovanje kako u sportu tako i  u održavanju zdravlja. Ovime se direktno ulaže u mlade sportaše i građane koji su rekreativci.

U samom središtu Športskog centra nisu rađeni značajniji zahvati od same izgradnje objekta stoga je odlučeno da će se ove godine krenuti u rekonstrukciju iste kako bi bila u potpunosti pripremljena za održavanje svih natjecanja na državnoj i regionalnoj razini te kako bi kuglački klubovi kao i ostali sportski klubovi koji aktivno djeluju na području grada Kutine i okolice imali uvjete za kvalitetan rad i treninge kojima bi u konačnici postizali bolje osobne i natjecateljske rezultate.

Također, ove godine se planiraju ulaganja u gradski bazen. Naime, od same izgradnje bazena na njemu nije  bilo provedenih radova niti većih ulaganja. Zbog godina starosti te nedovoljnog održavanja, bazen je u lošem stanju te će grad Kutina ove godine uložiti i u rekonstrukciju bazena. U pripremi je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju istog.

‘Kao gradonačelnik potičem suradnju sa sportskim udrugama grada Kutine i drago mi je što zajedno možemo raditi na stvaranju boljih uvjeta za naše sportaše i rekreativce. Do sada smo ispunili većinu predizbornih obećanja, poput ulaganja u kuglanu i atletsku stazu, te se nadam da ćemo i u narednom periodu ostvariti želje i potrebe naših sugrađana i provesti sve što je potrebno gradu kako bi ostvario svoj potencijal. Uspjesi sportaša s područja grada Kutine vidljiva su na državnim, europskim kao i svjetskim natjecanjima te me izrazito veseli kada i naši sportaši o Kutini šire dobar glas o svojim uspjesima“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

Grad Kutina ove će godine za sport iz proračuna sveukupno izdvojiti 6.848.000,00 kuna. To uključuje direktna ulaganja u sport financiranjem Zajednice sportskih udruga grada Kutine i Školskih sportskih saveza što iznosi 2.151.000,00 kuna te indirektnih ulaganja za Športski centar Kutina još 4.697.000,00 kuna.

Provedba i plan navedenih zahvata ima za cilj privući i potaknuti na uključenje u sport veći broj novih, mladih sportaša te nagraditi za ostvarene rezultate i potaknuti za još bolji rad postojeće sportaše grada Kutine, a isto tako ponuditi bolje mogućnosti građanima svake dobi za rekreativno bavljenje sportom.

Od dosadašnjih sportskih rezultata u gradu Kutini možemo istaknuti rezultate naših pojedinaca u sportskim klubovima RK Moslavina, Nogometni klub Moslavina, Atletski klub Moslavina, AK “ODISEJ” OSI Kutina, Kickboxing klub Kutina, Streljački klub Magnum te mnogi drugi.

Značajan pomak u ženskom rukometnom klubu je okupljanje sve većeg broja djevojčica u posljednje dvije godine, pa je tako ove godine održan i prvi rukometni turnir na kojem se natjecalo čak 12 ekipa. Time nam se ženski rukomet vraća u Kutinu. Cilj je vratiti i seniorsku žensku rukometnu ekipu. Bitno je istaknuti da je odrađena dobra polu-sezona i za rukometni i za nogometni klub Moslavina. Po završetku prvoga dijela sezone 2019/2020 1. Hrvatske rukometne lige-Sjever, kutinski rukometaši osvojili su zasluženo prvo mjesto i naslov jesenskog prvaka.

Također, sportske uspjehe niže i Klub Odisej iz Kutine koji je okosnica Hrvatskog paraolimpijskog saveza. Od nedavnih uspjeha možemo naglasiti sudjelovanje na WPA Svjetskom paraatletskom prvenstvu u Dubaiu s kojeg su se u Kutinu vratili s dvije medalje. Uz uspjeh Matije Sloupa koji je u kategoriji bacača kugle niskim rastom u Dubaiu došao je do bronce, tu je i uspjeh Miljenka Vučića sa srebrnom medaljom u kategoriji F11 te Ane Gradečak koja je na svom prvom svjetskom natjecanju u bacanju kugle osvojila 12. mjesto u kategoriji F41.

Na području grada Kutine aktivno djeluje gotovo 50 sportskih udruga. Grad Kutina financira sportske udruge preko Zajednice sportskih udruga Kutina koje je novi predsjednik Robert Kolenc. Budžet za poticanje rada sportskih udruga grada u 2020. godini povećan je u odnosu na 2017. godinu sa 1,5 milijuna na 2,1 milijuna kuna, odnosno za 600.000,00 kuna.

Gradonačelnik grada Kutine Zlatko Babić proteklih godina svojim je radom pokazao da osim gospodarske obnove grada ima smisla i za društveni život zajednice što se vidi s velikim ulaganjima u sport i sportsku infrastrukturu. Sve to rezultiralo je većim zanimanjem mladih za sport i sportske aktivnosti što se odrazilo s postizanjem sve boljih rezultata. (Grad Kutina)