Labin, na glasu kao grad koji iznimno drži do sporta, ovih dana bilježi nove uspjehe svojih sportaša koji su laureati u čak četiri kategorije izbora najboljih sportaša Istarske županije za 2019. godinu. Iako se sama svečanost nije održala zbog mjera opreza koje su na snazi, dobitnike je proglasio predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Pavičević u emisiji Sport u Istarskoj županiji na Sportskoj TV.

Tako je najboljom sportašicom Istarske županije proglašena boćarica Nives Jelovica, članica ŽBK Labin i hrvatska reprezentativka, koja je protekle godine osvojila drugo mjesto na Svjetskom kupu ekipno te prva mjesta na prvenstvu Hrvatske u disciplinama pojedinačno klasično, precizno izbijanje i štafetno izbijanje. Rukometaš Fran Mileta proglašen je za najuspješnijeg mladog sportaša do čega je došao kao član tri reprezentativne selekcije u rukometu unutar iste godine te srebrom na SP-u i izborom u najbolju sedmorku prvenstva. Titulu najbolje ženske ekipe odnijele su labinske boćarice, ujedno prvakinje Hrvatske i treće u Europi, a Romano Grižančić njihov trener, trener reprezentacije i osvajač srebra na Svjetskom kupu sa reprezentacijom proglašen je za najuspješnijeg trenera u Istarskoj županiji za prošlu godinu.

 

Budući Labin godinama prednjači svojim ulaganjima u sport i sportsku infrastrukturu, ovi uspjesi nikog osobito ne začuđuju;  svojim sustavnim davanjem potpora sportašima, rekreativcima i djeci te razumijevanjem lokalne samouprave kao i potreba zajednice, Labin svakako pruža primjer dobre prakse. Tako, naprimjer, za svoje sportaše godišnje osigurava sve prijevoze na natjecanja za mlađe uzraste, sve liječničke preglede i potrebna stručna osposobljavanja trenera. Kroz gradski proračun sufinanciraju se školske sportske aktivnosti, dječje olimpijade i lokalne sportske manifestacije, rad sportskih udruga i rad same Sportske zajednice Grada Labina.

Dosljedno se ulaže u sportsku infrastrukturu  te se kontinuirano radi na poboljšavanju uvjeta. Dobar primjer je Sportski centar Franko Mileta u koji je investirano  oko 35 milijuna kuna. Kompleks koji je otvoren krajem 2017,. kada se izgradilo novu pomoćnu sportsku dvoranu i potpuno obnovilo postojeću, jedan je od ljepših sportskih centara u državi. Iste godine Labin je za sport i sportsku infrastrukturu izdvojio čak 30% godišnjeg proračuna, a 2019. je otvorena i nova boćarska dvorana vrijedna oko 800 000 kuna što zasigurno doprinosi velikim uspjesima  labinskog boćanja.

Međutim, ulaganju u sport tu nije kraj. Naime, pri samom je kraju izrada projekta za rekonstrukciju gradskog stadiona, a nedavno su postavljeni i novi reflektori na stadionu nogometnog kluba Iskre iz Vineža što je investicija vrijedna 140 tisuća kuna, Grad Labin je polovicu ovog iznosa osigurao putem natječaja Aktivne zajednice HOO-a.

„Labin oduvijek ima vrhunske sportaše i veseli što se ta tradicija nastavlja. Mi kao lokalna zajednica činimo sve kako bi našoj djeci, sportašima i rekreativcima pružili kvalitetne uvjete koji utječu na ostvarivanje ovakvih uspjeha, ali i onih, nama čak i važnijih ciljeva, uključivanja djece i mladih u sport i naše sportske klubove. Zajednica smo koja svoje društvo gradi na temeljima sporta i svega što sport promiče, a našoj djeci putem sporta usađujemo vrijednosti kojima utječemo na zajedničku budućnost.“, poručuje gradonačelnik Valter Glavičić. (V.H.,Grad Labin)