Početkom rujna u Labinu je započelo snimanje dugometražnog dokumentarnog filma „Labinska republika: Stvarnost iza legende“ u produkciji Level 52 za HRT.

Ambiciozni projekt lokalne ekipe istražuje temelje i odjek glasovitog ustanka labinskih rudara koji će 2021. godine proslaviti 100. obljetnicu.  2. ožujka 1921. s labinske Krvove place odjeknuo je snažan revolt rudara protiv represije koji se povijesno tumači i kao jedan od prvih antifašističkih otpora uopće. No kroz jedno stoljeće, “Labinska republika” je oko sebe omotala i klupko legendi koji su događaju donijeli nove predznake – predznake koje ovaj projekt želi odgonetnuti.

Filmska ekipa sastavljena je od redatelja Gorana Načinovića, scenarista Tonija Juričića, skladatelja Sanela Isanovića i producentice Biance Dagostin. Nakon filma o obnovi šohta i simulacije buduće rudarske atrakcije, ovo je treći projekt labinske tvrtke koji se bavi rudarskim naslijeđem na Labinštini. Levelu 52 se u ovoj produkciji pridružio i pulski animator Vibor Juhas koji će svojim osebujnim stilom oživjeti neke od ključnih trenutka pobune.

Tim više je projekt interesantan što svatko od članova ekipe ima i svoju obiteljsku priču vezanu uz labinski rudnik: Goranu su oba djeda bili rudari, Sanelu je djed bio rudar udarnik, a Biancin i Tonijevi pradjedi su sudjelovali u samoj Labinskoj republici. Radnja filma se nadopunjuje svjedočanstvima bivših rudara te istraživanjima povjesničara, etnologa i antropologa koji su obradili rudarenje na Labinštini.

Pripremi za snimanje i iscrpnom istraživanju teme pomogli su i Grad Labin, brojne labinske gradske ustanove i tvrtke, osobito Narodni muzej Labin te udruga Istarski ugljenokopi Raša, kao i brojni građani koji su pozdravili filmski projekt. (Grad Labin)