Podaci Hrvatske obrtničke komore o broju obrtnika u Republici Hrvatskoj pokazali su da je do prve polovice 2019. godine došlo do povećanja broja obrtnika, kako u periodu od nekoliko godina, tako i u razdoblju od jedne godine. Grad Lipik je prema tim pokazateljima u samom vrhu kada se gleda rast broja obrtnika na godišnjoj razini. S rastom od 19 posto, Lipik se u toj statistici smjestio na prvo mjesto.

Gradska uprava u Lipiku priprema teren kako bi se broj obrtnika i poduzetnika u budućnosti dodatno povećao. U gradu koji broji nešto više od 6000 stanovnika aktivne su tri poduzetničke zone i dva inkubatora, Grad Lipik je Programom mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva osigurao 450 tisuća kuna koje će se podijeliti poduzetnicima u razdoblju od 2018. do 2021. godine.

Uz to, Grad se pobrinuo i troškove poduzetnika svesti na minimum. Tako početna cijena m2 građevinskog zemljišta u Poduzetničkim zonama s kompletnom komunalnom infrastrukturom iznosi 1,00 kuna za zemljište u vlasništvu grada. Poduzetnici su u potpunosti oslobođeni plaćanja komunalnih doprinosa prve godine nakon izgradnje objekta. U drugoj godini nakon što su izgradili objekt plaćaju 50% komunalne naknade, a u trećoj godini 25% naknade.

Poduzetnička zona Lipik 2 površine je 16,96 ha i u njoj radi 6 poduzetnika, a u skorije vrijeme očekuje se i dolazak novih poduzetnika na 13 slobodnih poslovnih jedinica. U sklopu te zone nalazi se i Reciklažno dvorište te Poduzetnički inkubator namijenjen za one koji su se tek otisnuli u poduzetničke vode. U zoni je zaposleno oko 70 ljudi.

Poduzetnička zona Lipik 3 veća je od prethodne i prostire se na 42,53 ha. Njena iskorištenost penje se na 60 posto i te prostore koriste tri poduzetnika. U zoni funkcioniraju staklenici za proizvodnju povrća, prijevoznička tvrtka te tvrtka za poljoprivrednu proizvodnju. U tim prostorima radi oko 200 osoba, a na onim slobodnim uskoro bi se mogla otvoriti solarna elektrana jer u tijeku izrada projektno-tehničke dokumentacije.

Posljednja, Poduzetnička zona Lipik 4, najmanja je i zauzima svega 3,2 ha. U potpunosti je aktivna i u njoj se nalazi bioplinsko postrojenje u kojem rade 3 osobe.

Nešto prije Božića, gradonačelnik Vinko Kasana potpisao je ugovor o izvođenju radova izgradnje osnovne zajedničke infrastrukture u zoni 2. Tim ugovorom propisana je izgradnja prometnica, parkirališta,  nogostupa, oborinske odvodnje, postavljanje javne rasvjete kao i kabelske instalacije. Svi radovi trebali bi biti završeni do kraja listopada ove godine. Vrijednost ugovora je 6,285 milijuna kuna, a sufinancirat će se novcem iz EU fondova u iznosu od gotovo 85 posto. Završetkom radova infrastrukturni dio zone bit će u potpunosti dovršen i spremno će čekati svoje prve investitore. (P.B.)