Svi vodeći nacionalni, ali i lokalni mediji prije desetak dana su popratili službeno otvorenje Edukacijskog centra umjetne inteligencije u Lipiku (AI Centar) i vijest da je dvadeset i dvoje polaznika s područja čitave Hrvatske krenulo na besplatno šestomjesečno osposobljavanje za programere umjetne inteligencije. Osim činjenice da je osposobljavanje besplatno, polaznici od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobivaju i naknadu u razini minimalne hrvatske plaće, a oni koji nisu smješteni u Lipiku dobivaju i putne troškove – donosi compas.com.hr

Poslije uvodnih predavanja i upoznavanja sa svime onime što će učiti, do kraja osposobljavanja polaznici će poslušati 1000 sati teorijske i praktične nastave, a prilikom samog otvorenja najavljeno je kako će im kao gosti predavači dolaziti profesori s vodećih hrvatskih fakulteta, poput zagrebačkog FER-a i osječkog FERIT-a, ali i drugi stručnjaci te vlasnici tvrtki koje se bave umjetnom inteligencijom.

Tako je jučer polaznike lipičkog Edukacijskog centra umjetne inteligencije i njihovog vodećeg predavača, profesora Hrvoja Kukinu, inače doktoranda na sveučilištu u Beču, posjetio Hans-Joachim Krüger, vlasnik tvrtke Libelle AG iz Stuttgarta, koja je u Lipiku početkom godine osnovala tvrtku kćer DataMir d.o.o. i koja već sad zapošljava četrnaestero ljudi.

Budućnost je u IT sektoru

Gospodin Krüger, koji se ovim poslom bavi gotovo trideset godina, polaznicima je govorio o važnosti i značaju koji IT sektor zauzima u današnjem suvremenom svijetu pokušavajući prikazati sve velike mogućnosti ove industrije jer, kako je istaknuo, IT je budućnost.

Naglasio je da je elementarna zadaća njegove tvrtke proizvodnja softvera i pružanje IT usluga, kao i to da im iskustva ne manjka s obzirom na to da su zahvaljujući sve većoj povezanosti i međuovisnosti različitih zemalja radili po čitavom svijetu s vodećim svjetskim brendovima.

Također je istaknuo da se, osim razvojem softver programa za vodeće svjetske IT tvrtke, njihovo poduzeće bavi razvojem sustava vlastitih patenata specijaliziranih za upravljanje informacijskim sustavima.

Potreba za kvalificiranim programerima

Zbog odličnih uvjeta poslovanja koji su im ponuđeni, poput primjerene infrastrukture i brzog interneta, odabrali su upravo lipički Poduzetnički inkubator, kazao je gospodin Krüger prigodom kasnijeg susreta s Dejanom Iličićem, direktorom LIRA-e koja je pokrenula ovaj projekt i Hrvojem Kukinom, voditeljem Edukacijskog centra umjetne inteligencije u Lipiku.

Tvrtka DataMir d.o.o. i dalje traži visoko kvalificirane ljude, a gospodin Krüger napominje da do kraja godine namjeravaju imati i dvadesetak zaposlenih. Tko zna, možda netko i od ovih mladih programera koji se educiraju u Lipiku svoje zaposlenje pronađe upravo u ovom IT poduzeću. (compas.com.hr)