U ludbreškom poduzetničkom inkubatoru Lucera svakoj od 16 inkubiranih tvrtki na razvojnom putu pomogao je tim sastavljen od nekoliko ljudi. Osim osnovne namjene pomaganja tvrtkama, Robert Majhen, Marijan Makar, Krunoslav Čovran i Mario Lohajner razvijaju projekte koji pomiču granice virtualne stvarnosti. Koliko su dobri u tome što rade govori i nedavno sudjelovanje na VR danima u Amsterdamu gdje su uz brojne svjetske stručnjake dali svoje viđenje današnjeg stanja te tehnologije.

IT menadžer i poslovni konzultant Robert Majhen s 25 godina iskustva u poduzetništvu oduševljen je novim tehnologijama poput virtualne i proširene stvarnosti.

„Imamo mogućnost učiniti ljude boljima. Imamo mogućnost učiniti da se ljudi osjećaju bolje. I to je zapravo smjer i razmišljanje koje smo predstavili na VR danima u Amsterdamu ove godine gdje je bila iznimna čast biti govornik uz autoritete iz informatičke industrije“ govori nam Majhen.

Ove godine kroz program Erasmus+ odobreno im je financiranje dva projekta od strane Europske unije.

Prvi projekt naziva se “Implementacija učenja temeljenog na virtualnoj stvarnosti u srednjim školama” i okuplja srednje škole, javne ustanove, razvojne agencije te mala i srednja poduzeća iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bugarske i Cipra. Vrijednost projekta, čiji nositelj je Grad Ludbreg, iznosi 189.751,00 eura.

„Paralelno s tijekom upoznavanja VR i AR tehnologije, pokušao sam pronaći područja primjene u kojima bi ova tehnologija na najveći način doprinijela osobnom razvoju pa tako i razvoju društva u cjelini. Kako sam već duže vremena u planu imao razviti aplikaciju u virtualnoj stvarnosti na konceptu escape room-a, a ukazala se prilika da se prijavimo na Erasmus + program, odlučio sam napraviti sinergiju između na prvi pogled nespojivih koncepata. Tako smo osmislili projekt u kojem će učenici koristeći tehnologiju virtualne stvarnosti rješavati logičke zagonetke i zadatke temeljene na općem znanju iz STEM područja te pokušati naći izlaz iz “escape (class)room-a”. Koncept se zasniva na najnovijim tehnologijama i uključuje tim od 3 učenika od kojih se dva istovremeno nalaze u virtualnom scenariju, dok treći prati i pomaže u rješavanju zadataka prateći događanja iz virtualnog svijeta na TV uređaju. Naglasak je potaknuti razmišljanje izvan okvira, potencirati potrebu suradnje na rješavanju problema i kroz zanimljiv interaktivan način potaknuti “learning by doing” pristup. Projekt je ove godine ocijenjen s 92 boda i nalazio se na prvom mjestu ljestvice projekata.“ govori Robert Majhen o vrlo perspektivnom projektu koji bi mogao promijeniti metode učenja i obrazovanja u školama.

S partnerima iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Grčke rade i na projektu koji se temelji na aktivnostima LUCERE gdje kroz predavanja s temom karijernog savjetovanja po srednjim školama i poslovnim skupovima žele pokazati mogućnosti VR i AR tehnologije, kao i potencijale poslovne karijere u tom području. Projektom „Konceptualni model za profesionalno savjetovanje za povećanje vještina ICT obrazovanja u poduzetništvu učenika srednjih škola“ pokazat će uspješne projekte na kojima su radili te način njihovog realiziranja čime žele potaknuti učenike da razmisle o virtualnoj stvarnosti kao svom budućem zanimanju.

Projekt koji je izazvao veliko zanimanje u Amsterdamu je i onaj s kojim se nadaju promijeniti način korištenja tehnologije u zdravstvu.

„Radi se o projektu naziva MindBuzz – virtualni sustav izlaganja fobijama. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije 1 od 8 osoba na svijetu pati od nekog vida fobije. Problem koji smo mi prepoznali je kako te pacijente tijekom tradicionalnih načina liječenja izložiti njihovim strahovima i to u sigurnosti liječničke ordinacije. Stoga smo osmislili kompleksan sustav i kombinaciju virtualnih scenarija, biofeedback senzora i kontrolnih desktop aplikacija. Pojednostavljeno, izradili smo prototip u kojem pacijenta pomoću tehnologije virtualne stvarnosti stavljamo u scenarij koji odgovara njegovoj fobiji i kontrolirano, prateći vitalne znakove otkucaja srca i ostalih parametara omogućavamo stručnom medicinskom osoblju da učinkovitije rješava probleme  s kojima se pacijenti susreću. Ove godine smo bili odabrani i sudjelovali također na Business summer Campu u Rijeci gdje smo od strane mentora, pretežno iz SAD-a, dobili potvrdu kako se radi o jako zanimljivom konceptu. Ovaj projekt okuplja vodeće hrvatske medicinske stručnjake iz područja liječenja fobija kao i poslovne analitičare, marketing stručnjake i programere.  Prototip smo izradili svojim sredstvima iako je ove godine skoro isti koncept financiran u Španjolskoj od strane raznih ulagača iznosom od 8 milijuna eura“ objašnjavaju nam iz Lucere.

Osim ova tri projekta, pripremaju još nekoliko koncepata i ističu da im se odluka da se fokusiraju na VR/AR razvoj pokazala vrlo dobrom.

„Kroz R&D proces u LUCERI smo napravili i nekoliko koncepata koji se zasnivaju na drugim tehnologijama pa tako naša rješenja iz područja proširene stvarnosti koriste u najvećem arhitektonskom studiju u Hrvatskoj, naš tehnološki koncept snimanja kamerama u 360 stupnjeva koriste u najvećoj očnoj klinici u Hrvatskoj i pojavljujemo se na turističkim sajmovima prezentirajući gradove upravo na taj način, izradili smo samostalno sustav evidencije odvoza opada koji se koristi u dva hrvatska grada i upravo pregovaramo s trećim, osmislili smo kreativan hologramski način koji je koristio švedski gigant u ambalažnoj industriji“ zaključuje Majhen.

Za kraj je zahvalio svim suradnicima, ali i Grad Ludbregu bez kojeg bi, kako kaže, sve ostalo na ideji. (P.B.)